i Barnen, Mammaliv, Storebror - tre år, Vardag

På jakt efter trollen

Alla barn som får höra gamla sagor lär sig snabbt att troll är något läskigt och spännande som finns i djupa skogar. När min mamma berättade för Storebror om trollstenar i vår skog därhemma så ville han därför givetvis ta med sig sin nya kikare för att spana efter dem direkt!

jennyjenny_trolljakt-7.jpg

Hela familjen gav sig ut i skogen och med lite fantasi kan man nog föreställa sig att det finns olika väsen mellan de täta granstammarna.

jennyjenny_trolljakt-5Storebror spanade ivrigt för att inte missa något under vandringen!

Lillasyster fick åka vagn och njuta av frisk skogsluft då hon inte riktigt än förstod vad det var vi letade efter.

Inne i skogen kom vi till slut fram till ”trollstenen”. Den verkliga historier bakom de uthuggna stenarna är att det för många, många år sedan bodde en skogshuggare i ett torp i närheten. Han högg ut stenar som användes till grindtolpar i byarna. Ett hårt jobb kan man förstå när man ser de stora massiva stenbitarna. Och de som sprack fel när han arbetade blev liggandes kvar ute i skogen för de kunde inte användas till någonting och numera har de blivit till ”trollstenar”.

jennyjenny_trolljakt-18

Förutom resterna efter stenhuggarna är skogen fulla av sådana här stenhögar i olika storlekar. Det är gamla odlingsrösen som numera ligger djupt inne i skogen. När stenarna samalades ihop i högar var det för att rensa jorden så att bönderna och torparna skulle kunna odla på marken. Gott om sten var det men jorden var ändå tvungen att utnyttjas så det var bara att slita hårt för att kunna så.

Efter att ha konstaterat att trollet nog inte var hemma just idag vände vi om hemåt igen.

jennyjenny_trolljakt

Storebror fann i alla fall lite av skogens guld, kantareller! Han fick smaka nystekta kantareller och både han och Lillasyster älskade det så han blev väldigt stolt när han kunde plocka egna till kvällens middag.

jennyjenny_trolljakt-19

Snart var vi ute ur skogen och gick förbi ängarna i den gassande solen. Där fanns ännu fler tecken på att stenar finns i överlöd i de här markerna. Just den här stenmuren har min farfar gjort för längesedan. Han var känd i byggden för att lägga så raka stenmurar och de håller ju bra ännu dessutom.

Ängen som just den här muren ramar in sköts om på gammalt sätt utan några maskiner. Den slås för hand och höet räfsas sedan ihop. Det är för att alla gamla örter och ängsblomster ska trivas och fortsätta växa så som de gjort i flera hundra år.

Så även om vi inte hittade några troll på vår skogspromenad så hittade vi ändå en hel del annat spännande och ingen var besviken!

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Föregående inläggSafari i Eriksberg
Nästa inläggBadväder

Bli först att kommentera!

Kommentera