i Graviditet, Tips

Tips efter förlossningen

När jag var gravid förra gången så var mycket av fokus på förlossningen och inte så mycket på tiden efter. Jag hade heller inte så bra koll på vad man kan tänkas behöva till sig själv när man kommer hem efter en förlossning så jag tänkte ge lite tips på bra-att-ha-saker att förbereda med hemma. 

Det är så klart individuellt hur man mår efter en förlossning men kanske kan det vara bra med lite tips för ofta tänker man mest på vad barnet kommer att behöva. 

Allt går ju givetvis att handla när man märker att man behöver det men det kan också vara skönt att slippa det de allra första dagarna 🙂 

  • Värktabletter

Hur ont man kommer ha är olika men det är skönt att ladda upp. Det kan vara från förlossningen eller värk i brösten när mjölken rinner till. Alvedon och Ipren är bra för om man har väldigt ont rekommenderar de att man tar bägge för bäst effekt. 

  • Bindor

Avslaget kommer hålla på ett tag så tjocka nattbindor eller liknande kommer behövas. 

  • Amningsinlägg

Oavsett om du tänkt amma eller ej så kan brösten läcka mer eller mindre när mjölken rinner till så detta är bra att ha hemma.

  • Salvor/krämer

Två stycken som jag kan rekommendera till mamman är xylocain-salva, som är bedövande t.ex för jätteömma bröstvårtor eller underliv (måste tvättas av från brösten noga innan man ammar), och Purelan som är 100% naturlig kräm om man får sprickor eller blåsor på bröstvårtorna så hjälper den för att läka.   

  • Plastad frotté 

Inte bara bra till spjälsäng/vagga/vagn utan även i din säng. Både för att skydda madrassen mot läckande mjölk men även om bebisen sover i sängen är det bra för att skydda madrassen mot det mesta. 

  • Mat

Även om du får en bebis som sover mycket den första tiden så är inte största fokuset på att laga mat men det är viktigt att få i sig näring och energi. Försök att fylla på frysen med mikromat eller annan lagad mat som är lätt att värma upp. 

Jag tänkte fortsätta ge lite tips på vad som är bra att ha hemma till bebis den första tiden men det får bli i ett annat inlägg. 

Om det är något jag missat så fyll gärna på i kommentarsfältet eller om det är något annat ”tips-inlägg” ni skulle vilja läsa här så skriv gärna det också! 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Föregående inläggHotellfrukost
Nästa inläggTandläkarbesök

Bli först att kommentera!

Kommentera