i Mammaliv, Tips, Vardag

Åksjuka barn

Storebror har varit åksjuk så länge vi kan minnas… När han var riktigt liten så skrek han vid längre bilresor och i efterhand så har vi gissat att han säkert mådde illa då. Den första gången som det kom en kräkning i samband med bilresa var när han var omkring 9 månader gammal. Då var det på en serpentinväg när vi var på väg för att åka skidor i de spanska bergen.

Men efter det så har vi råkat ut för hans illamående i bilar både vid kortare resor (när det till exempel varit många rondeller) och längre resor då vi fått stanna flera gånger och sedan sanera bil, bilbarnstol och alla kläder.

När vi senast åkte till Blekinge för att fira midsommar så rådfrågade jag BVC för att höra om det fanns något mer vi kunde göra än alla de tips vi googlat oss till tidigare. De sa att vi kunde testa att ge hon 1/4 tablett av Prostafen innan resan. Egentligen är rekommendationen på paketet att barnet ska vara minst 6 år och då ta en halv tablett så om ditt barn är åksjukt så tycker jag att du ska kolla med BVC om barnet ä runder 6 år innan du testar detta läkemedel. Vi fick i alla fall klartecken att ge honom det och det funkade! Vi kunde för första gången köra på (med paus en paus för mat och för att sträcka på benen) hela vägen till Blekinge! Och Storebror slapp lida av illamående som han brukar. Resan tar ändå 4-5 timmar så det var oerhört skönt att han kunde må bra under tiden och även om man kan bli lite slö av tabletten så har han ju tidigare blivit trött av illamående och kräkningar så det kändes som att den biverkningen ändå var värt det.

jennyjenny_inredning_2-13

Om det finns andra föräldrar med åksjuka barn som läser här så vill jag dela med mig av lite andra tips som man kan testa innan (eller i kombination med) medicinen.

Tips mot åksjuka

 • Var utvilad innan resan eller alternativt kör medan barnet sover
 • Om det är möjligt så hjälper det att åka i färdriktningen (jag vet att detta går emot råd om att barn under 4 år bör åka baklänges i bilen men där får man väl ta ett beslut utifrån ålder och hur allvarlig åksjukan är)
 • Ät bra, kolhydratrik mat i god tid innan resan (helst en timme innan resan
 • Undvik att småäta under själva resan. Till exempel söt mat kan öka på illamåendet
 • Ha svala kläder på barnet som inte sitter åt
 • Sea band (ett slags armband som man kan köpa på apoteket som fungerar med hjälp av akupressur) kan hjälpa på barn om det sätts på rätt sätt och får sitta kvar. (Så fungerar nog bäst på lite äldre barn
 • Om du ska ge medicin så tänk på att ge den ungefär en timme innan avfärd så att den hinner börja verka innan ni kör.
Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Lillasyster ett år

Skrivet den 16 maj, 2017

Bebisprylar

Skrivet den 21 december, 2015

Fredag med lek och mat

Skrivet den 30 september, 2016

Föregående inläggMatlagning
Nästa inläggFrån skogen til Way Out West

2 Kommentarer

 1. Soon-Im Martinsson
  3 månader ago

  Vad skönt stt det fungerar på K, men hur blir det för lilla J? Måste hon lite lite mer innan hon kan få tablett??

  Reply
  1. JennyJenny
   3 månader ago

   Ja, än är det för tidigt för att ge henne medicin tyvärr

   Reply

Kommentera