i Inredning, Tips, Vardag

Hur man torkar hortensia

hur man torkar hortensia

Jag får ibland frågor om hur man torkar hortensia. Jag har nämligen ett gäng här hemma som prydnad.  De där blommorna är ju så fina och genom att torka dem så kan man njuta av dem väldigt länge. Jag har lyxen att vi har massor av hortensia-buskar på vår gård som blommar från sensommaren och en bit in på hösten. Men blommorna är ju för att alla ska ha glädje av dem så jag brukar bara nypa av ett par blommor per säsong. De blommorna som syns i det här inlägget är alltså från flera olika år.

Har man inte möjligheten att plocka själv så kostar ju hortensior en hel del. Då är det perfekt att kunna torka dem att ha glädje av dem en längre tid.

Hur man torkar hortensia

Hur man torkar hortensia

Hortensior som är torkade behåller lite av den färgen som de hade som färska. Skillnaden är att färgen blir lite blekare. Så antingen kan man välja en nyans som man gillar och ha alla blommor likadana eller gör man som jag och blandar olika färger.

Börja torkningsprocessen när blommorna är fullt utslagna och bildar de där runda bollarna. Då blir resultatet som finast.

Många andra blommor torkar man genom att hänga dem i ett torrt och svalt utrymme men hortensian är lite speciell. Den torkas nämligen bäst genom att man låter den stå kvar i sin vas med vatten. På så sätt så torkar den långsamt och behåller sin fina form. Om man istället torkar blommorna helt torrt så brukar de vissna och blombladen faller av.

Ta av alla gröna blad från stjälkarna och gör ett snitt längst ned. Häll vatten i vasen så att stjälkarna precis når ned till det. Det ska inte täcka hela stjälkarna.  Byt vattnet i vasen varje eller varannan dag. När blommorna är helt torra så kan man flytta över dem till en torr vas eller var man vill ha dem.

Om du vill att blommorna ska behålla så mycket färg som möjligt så försök att undvika att de får solljus direkt på sig. Solen kommer nämligen att bleka bort ännu mer av färgerna.

Alla torkade blommor är ömtåliga så det finns ju alltid en risk att blombladen trillar av. Ett knep som fungerar på alla torkade växter är att spraya dem med vanligt hårspray. Det fungerar lite som ett klister och ett skydd så att de håller ihop längre och behåller sin form.

Hur man torkar hortensia

Hur man torkar hortensia

Hur man torkar hortensia

Hur man torkar hortensia

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Helgen som gick

Skrivet den 24 juli, 2017

Föregående inläggLek i Vasaparken
Nästa inläggTräffa tomten på NK

Bli först att kommentera!

Kommentera