i Barnen, Mammaliv, Storebror - två år, Vardag

K 25 månader


Nu är K lite mer än två år och det är ju svårt att följa utvecklingen månad för månad även om det märks skillnad hela tiden i vad han förstår och inte minst i vad han säger. Språket utvecklas verkligen varje dag. Han upprepar ord vi säger och man kan se hur han lägger dem på minnet och sedan använder han dem. Oftast i rätt sammanhang men ibland testar han ord som han inte riktigt förstår och sätter in dem i meningar. Orden ”gammal” och ”noga” är sådana som han just nu försöker förstå. 

Han testar gränser men de senaste dagarna har han faktiskt lyssnat när jag sagt nej till något. Det är förstås svårare när trötthet eller hunger är med i bilden och då stänger han av hörseln och gör tvärtemot. 


Han kan leka långa stunder för sig själv. Oftast är det med olika bilar men de gör olika saker förstår man nu när man lyssnar på vad han säger i lekarna. Ibland är det traktor som ska lägga sig som borstar tänderna, får läst en saga för sig och får dricka mjölk och ibland är det bränder som släcks av de olika bilarna tillsammans. 

K har även lärt sig att sjunga delar av låtar. Blinka lilla stjärna, hjulen på bussen (med spännande variationer på verserna) och fem små apor hoppade i sängen kan man få höra lite då och då. 

Han är fortfarande väldigt snäll mot lilla J. När hon gråter ropar han på mig att hon vill ha mat och ibland kommer han med hennes napp eller någon leksak. K har stenkoll på vilka leksaker, kläder och filtar som är hans och vilka som tillhör J. Enda gången som han visar lite missnöje är när J är extra gnällig och han inte får full uppmärksamhet. Då hittar han gärna på saker som han behöver hjälp med nu, nu, nu. Men oftast funkar det med att ge lite avledande uppgifter; som att han ska hämta en bok som vi kan läsa eller hämta en viss bil att leka med. 

K är glad för det mesta och nyfiken på att göra nya saker och vara med och hjälpa till. Han har sedan en tid sovit mycket bättre, oftast hela nätterna(!). Han brukar somna vid 21 (och ibland ännu tidigare). Han får mjölk och vi brukar hitta på några sagor. Mjölken gör dock att jag måste gå upp och byta blöja någon gång under natten men det gör jag medan han sover. Ibland vaknar han tidigare än halv 7 och då får han mjölk och kan oftast somna om en stund. För det mesta vaknar han runt 7 och då vill han inte somna om igen för då är han pigg och redo för dagens äventyr. Han sover fortfarande på dagen (ungefär en timme). Konstigt nog har han hoppat över sovstunden när han varit på förskolan men hemma blir han jättetrött runt 12 på dagen. Tycker att det borde vara tvärtom då de gör så mycket saker på förskolan hela dagarna. 

Detta var lite om hur K är just nu och jag kommer nog inte skriva sådana här uppdateringar varje månad men tycker det är kul att ha  från lite olika åldrar för man glömmer så fort när det var han lärde sig nya saker. 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Förskoletisdag

Skrivet den 10 januari, 2017

En lördag i maj

Skrivet den 27 maj, 2017

J 15 veckor

Skrivet den 18 augusti, 2016

Föregående inläggStadsmuseet 
Nästa inläggMjölkstockning och frossa

Bli först att kommentera!

Kommentera