i Barnen, Mammaliv, Storebror - två år, Vardag

K 2,5 år 

För några veckor sedan blev  K 2,5 år och då var det även dags för kontroll på BVC. Förutom vägning och mätning så fick K leka och berätta namn på olika leksaker, sparka och kasta boll, rita med kritor och jag fick svara på en massa frågor om hans utveckling. Vi har samma sköterska till både K och J så hon hade redan bra koll på hur mycket han pratar men K tyckte det var jättekul att få leka med henne och vill gärna tillbaka.

Han är 96 cm lång och väger 15,5 kg nu. Han följer sina kurvor fint och är ju över normalkurvan men eftersom både jag och T är långa så det är ju inte något konstigt. Han är ganska tidig med talet och det motoriska men han har varit tidig sedan start. Det nya nu är alla varför-frågor. Det började för ett tag sedan då han började fråga ”vad betyder det?” om allt vi sa men sedan några veckor är det bara ”varför det?” till allt.

Han har också hittat på några sagor för oss vilket är jättekul att höra. Och han sjunget för oss varje dag. Favoriten är fortfarande Blinka lilla stjärna men han varvar den med Imse vimse spindel, björnen sover och hjulen på bussen.

Han kan leka långa stunder med sina älskade bilar och monster truckar men helst vill han såklart att vi är med honom i leken. Nån gång ibland går han in och leker i sitt rum men oftast är han i vardagsrummet eller köket (där jag är).

K har riktigt bra minne och berättar om saker som har hänt för länge sedan eller saker vi läst eller sett på TV. Han har också önskat sig två saker som vi såg i en leksaksaffär för flera månader sedan och de höll han forfarande fast vid som önskningar till julafton; en leksakskaffebryggare med kaffekoppar och en kassaaparat. Han blev väldigt glad när han fick dessa!

Trotsen kommer och går tycker jag liksom de utbrott av ilska och frustration som hör till. Vissa dagar är lugna och han är glad hela tiden men ibland så reagerar han på allt. Det jag har lärt mig nu är att han lätt bryter ihop när han är trött eller är hungrig (vem gör inte det…) så jag försöker att komma ihåg att ha med banan eller klämmis-smoothies i skötväskan så att han snabbt kan få lite mat i magen om vi är ute. Det är heller ingen bra idé att ge sig ut om K är trött så går det att undvika så stannar vi hemma där det är lugnast. Skulle ändå humöret svikta för honom så gäller det att försöka avleda så gott det går och hålla tålamodet och härda ut. Det är i alla fall skönt att kunna prata med honom för att antingen förklara eller avleda.

K har helt slutat sova middag nu. Han har en energidipp under eftermiddagen men om vi är hemma så brukar vi vila en stund i soffan och äta lite mellanmål. Om vi däremot är ute med vagnen eller åker bil så händer det att han slumrar till en stund men vi försöker hålla det kort för annars blir han för pigg när det är läggdags. Oftast pbörjar vi läggningen vid åttatiden och han sover för det mesta till åtta på morgonen. På natten kan han vakna till ibland och om han inte somnar om själv så brukar jag ge honom lite mjölk och då somnar han snabbt.

I stort så är det en väldigt rolig period han är i och framförallt att han pratar så mycket (även om det kan bli lite mycket mamma, mamma, mamma vissa dagar). Genom hans tal kan man få reda på hur han upplever världen och då påminns man om att allt är så nytt för honom. Han är ju faktiskt bara 2,5 år och han håller ju på att lära sig om hur allting runt omkring honom fungerar genom sin nyfikenhet och det är häftigt att få hänga med.


 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Lär sig att sätta sig upp och klappa händerna

Skrivet den 14 februari, 2017

15 månader

Lillasyster 15 månader

Skrivet den 14 augusti, 2017

Uggla

Skrivet den 28 maj, 2016

Föregående inläggBlommor
Nästa inläggHemma och pysslar 

4 Kommentarer

 1. Jessica
  5 år ago

  Så kul och intressant att få läsa om K:s utveckling. Uppskattar jag verkligen 🙂

  Reply
  1. JennyJenny
   5 år ago

   Vad bra! Skriver mycket för mitt eget minne så det är ju bra att det kan vara intressant för nån mer 🙂

   Reply
 2. Jasmin
  5 år ago

  Vilken bra blogg du har alltså wow !!

  Reply
  1. JennyJenny
   5 år ago

   Men tack så mycket! Glad att höra att du gillar 🙂

   Reply

Kommentera