i Tips, Vardag

Kokosolja i håret

kokosolja i håret

Här kommer tips från mig på hur du kan få finare hår på ett billigt, ekologiskt och enkelt sätt. Att ha kokosolja i håret är nämligen jättebra av flera olika anledningar. Mitt hår har ju utsatts för en del slitage, minst sagt. Jag har fått två barn och med det följer ju håravfall och varierande kvalitet på grund av hormoner under graviditet, efter förlossning och sedan under amningen. Med små barn hemma så är inte heller frisörbesök det jag prioriterar högst. Det går lång tid mellan klippningarna men jag har ändå hunnit bleka håret hemma. Ja, ni förstår ju att det är lite smått slitet…

Kokosolja i håret som inpackning

Kokosolja i håret som en inpackning gör faktiskt underverk för ett torrt och risigt hår. Håret får fukt och blir mjukt och det blir så mycket enklare att reda ut det. Dessutom är det en ren produkt som inte innehåller några kemikalier eller andra gifter. Antingen kan man ha det i håret en halvtimme eller mer medan man gör något annat eller helt enkelt ta i det på kvällen och låta det verka under hela natten. Tvätta sedan håret som vanligt med schampo och balsam. Ett tips är också att bara ha oljan i längderna. Annars kan hårbottnen kännas lite för fet. Speciellt om du som jag har tunt, fint hår.

Tänk på att välja en kallpressad olivolja och det bör vara en ekologisk variant. Jag älskar kokosdoft men om du har svårt för den så finns även kokosolja som inte luktar.

Hur är kokosolja bra för håret?

Kokosolja består till hälften av en fettsyra vid namn laurinsyra. Den påminner om de naturliga proteinerna som finns i håret, vilket gör det starkare och lenare.

Dessutom har syran en lätt molekylär struktur. Det betyder att det hjälper den att tränga in i hårets mitt för att ge det näring och massor av glans.

Konstgjorda produkter för att behandla hår innehåller alkohol, silikon och andra kemikalier som kan skada ditt hår. Därför kan kokosolja i håret många gånger vara effektivare än dyra specialprodukter.

Kokosolja mot svamp i hårbotten och mot mjäll

Även om jag skrev tidigare att man oftast vill undvika att ta kokosoljan i hårbotten för att inte göra håret onödigt fett så kan det finnas tillfällen då man vill göra precis tvärtom. Kokosolja kan nämligen motverka svamp i hårbotten. Svamp i hårbotten är det som gör att vi får mjäll. Anledningen till att kokosolja kan hjälpa är att det naturligt har svampmotverkande egenskaper.

För att behandla mot mjäll så kan du ta kokosolja i hårbotten 1-4 gånger i månaden. Smörj in hårbotten ordentligt och låt det sitta i ca 1 timme. Tvätta sedan som vanligt med schampo.

 

kokosolja i håret

Andra tips om du har slitet hår

Andra tips för att ta hand om håret är att använda en borste med svinborst (alltså ej med plastpiggar). Borsta eller kamma aldrig ditt hår när det är blött för då kommer hårstråna gå av. Jag använder nästan aldrig hårfön, locktång eller platttång (tack så mycket barnen för tidsbristen!) . Försök att dra ner på användningen av detta om du gör det. De flesta tvättar dessutom håret för ofta. Försök tvätta håret en gång i veckan för att ge hårbotten en chans att producera rätt mängd eget fett. Om du tidigare har tvättat håret oftare så blir det fett de sista dagarna innan tvätt. Försök att minska en dag i taget eller fuska med torr-schampo mellan tvättarna.

En sak som jag lärt mig av frisörer, som jag tror att många inte känner till, är hur du ska använda inpackning för att få bäst resultat. Ta först schampo som vanligt och skölj ur noga. Vrid ur så mycket vatten som möjligt och ha sedan i inpackningen. Efter att den är ursköljd så måste du ha i balsam! Inpackningen öppnar nämligen upp hårstråna för att de bra ingredienserna ska tränga in men det gör ju även hårstrået sårbart efteråt. Balsam ”stänger” hårstrået igen. Så använd alltid balsam efter inpackning!

Kokosolja är bra till mycket

Förutom att har kokosolja i håret så finns det ju hur mycket som helst som du kan använda den till. Smörj in läppar och torr hud. Särskilt nu under vintern när luften är så pass torr. Du kan också göra egna enkla kropps-skrubber av kokosoljan genom att ha i lite råsocker eller malda kaffebönor.

Även inuti kroppen gör kokosoljan nytta. Den innehåller mycket protein men också mineraler som järn, fosfor och zink. En del tar lite olja i sitt morgonkaffe men det går också att steka mat i eller blanda i maten på andra sätt. Eller blanda i lite i morgon-smoothien för att göra den ännu mer mättande.

kokosolja i håret

Har du fler tips för håret eller på vad man kan använda kokosoljan till?
Skriv gärna i kommentarerna för att dela med dig!

Fler av mina blandade tips hittar du här!

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Presenter

Skrivet den 19 mars, 2016

Vad är kokosolja bra för?

Skrivet den 16 maj, 2022

Föregående inläggTillbakablick till helgen med event på Hello Bombshell
Nästa inläggSoppa på jordärtskocka

9 Kommentarer

 1. Jessica
  7 år ago

  Javisst är kokosolja bra till mycket. Själv använder jag den främst invärtes och då mest i mina smoothies. Jag hade ju väldiga hudproblem för ca 2,5 år sedan och läste då väldigt mycket om naturlig hudvård och började då använda Jojobaolja till ansiktet. Den hjälpte mig att få tillbaka en normal hud igen efter månader med besvärliga eksem och akne. Nu använder jag sedan en tid tillbaka mig av OCM,Oil cleansing method. Det innebär kort att man rengör huden med olika kombinationer av oljor (beroende på vilken hudtyp samt besvär man har. Sen återfuktar man även huden med olja. Själv använder jag en blandning av Jojobaolja, Ricinolja och Tea Tree olja till rengöring och sedan Jojobaolja som återfuktare. Har aldrig haft en hy som mår bättre än nu.
  Jag blir lite nyfiken på hur du gör för att reda ut håret om du låter det torka utan att kamma det?? Det skulle aldrig jag kunna. Jag har i några droppar Arganolja efter tvätt för att kunna reda ut det när det är vått. Och jag tvättar mitt hår ca 2 gånger i veckan, beroende på hur mycket träning det blir. Ska kanske våga testa kokosolja i håret. Jag har varit rädd för att det ska bli för fett och svårt att tvätta ur allt. Använder en dyr inpackning som heter Olaplex som är helt outstanding, men innehåller såklart massa ämnen man egentligen inte vill ha … men det gör ju både schampo och balsam också.

  Reply
  1. JennyJenny
   7 år ago

   Tack vare barnen så tvättar jag bara håret en gång i veckan och det funkar bra (det vänjer ju sig). Jag reder ut håret när jag tvättar det (antingen med inpackning eller balsam i. Sen torkar jag försiktigt med handduk (kramar ur det) så det inte trasslar så mycket. Sen borstar jag när det torkat. Nu när det är mer slitet (ej klippt sen i maj) så har jag i olja eller balsamspray så går det lättare).

   Ja, läste att kokosolja tar bort t.o.m vattenfast maskara så förstår att det är bra som rengörning!

   Reply
 2. Jessica
  7 år ago

  Jag ska prova att göra så nästa gång jag tvättar håret. För det känns ju att man sliter på det när det är vått. Jag fönar sällan nuförtiden, bara om jag har bråttom iväg eller om jag vill fixa till det lite extra fint nån gång. Det blir ju mest att jag sätter upp det och då är det ju inte så noga hur det ser ut när det torkat 😉
  Ska prova kokosolja att ta bort smink med (de få gånger jag sminkar mig, haha). Annars funkar min Jojobaolja väldigt fint också till det ändamålet. Oljor är superbra till mycket!! En ansiktsmask på honung är också balsam för hyn. Superfin lyster får man!! Läste annars ett tips som jag inte provat än (men ska) att om man vill göra en ”naturlig botox” så gör man en ansiktsmask på en uppvispad äggvita och blandar ner ½ tsk citronsaft och ½ tsk kokosolja.

  Reply
  1. JennyJenny
   7 år ago

   Ja, reder ut med fingrarna i duschen alltså inte kam 😉 men tror det sliter mindre ändå att vänta med riktiga kamningen tills håret fått torka.
   Ja, all oljor funkar nog för rengöring.
   Honung får jag testa nån gång men känns som det kan bli lite klistrigt. O naturligt botox lät spännande. Men är det för att ägget ska stelna på ansiktet eller funkar det om man tvättar bort?! Haha. Måste googla nu!

   Reply
 3. Jessica
  7 år ago

  Tror man skulle ha det ca 15 minuter och sen tvätta bort. Blir nog lite stelt att gå omkring med äggvita i ansiktet, haha!!
  Det är lite klistrigt med honung men det känns väldigt bra när man tvättat av det.

  Reply
  1. JennyJenny
   7 år ago

   Ja, tänkte om det var själva botoxet 😂

   Reply
 4. Jessica
  7 år ago

  Hahaha … du kanske har kommit på en ny grej här … 😉

  Reply
 5. bjorkrothfrida
  7 år ago

  Så spännande, kanske att detta blir mitt nästa köp när min inpackning tar slut. värt ett försök i alla fall 🙂

  Reply
  1. JennyJenny
   7 år ago

   Ja, kanske extra bra nu under torra, kalla halvåret. Använder på läpparna för att försöka få dem mjuka nu 😉

   Reply

Kommentera