i Tips, Vardag

Vad är kokosolja bra för?

Kokosolja är en riktig mirakelprodukt som har många bra egenskaper och därför kan användas till mycket. Den gör gott båda utanpå kroppen och inuti!

Kokosolja innehåller naturligt ämnen som är virushämmande och som motverkar svamp och bakterier. Den har också många fettsyror som är bra för kropp, hud och hår.

Men innan vi går in på hur man kan använda kokosolja till hudvård, hårvård och matlagning så kan vi titta närmare på vad den innehåller egentligen för att förstå varför den är så bra.

kokosnötsolja

Vad är kokosolja?

Kokosolja, eller kokosfett, är ett fett som har fast form i rumstemperatur men smälter vid 25 grader. Det innehåller en stor mängd mättat fett vilket gör att den kan hålla sig i  upp till två år utan att härskna.

Kokosfett innehåller till exempel Laurinsyra. Det är ett fett som även finns i bröstmjölk och har skyddande effekter mot bland annat bakterieangrepp, herpes, infuensa, mässling, stafylokocker m.fl. Laurinsyra sägs även hjälpa bland annat tarmfloran, minska eksem, akne, psoriasis, skydda levern och förhindra fotsvamp. Den har även förmåga att döda bakterier som orsakar lunginflammation, hjärnhinneinflammation och urinvägsinfektion.

Andra syror som finns i kokosolja är kaprinsyra, myristinsyra, palmitinsyra, stearinsyra, oljesyra och linolsyra. Alla är effektiva för huden på olika sätt.

vad är kokosolja?

Vilken kokosolja ska man köpa?

Den kokosolja som du ska köpa är den kallpressade och ekologiska som hittas i rumstemperatur i matvaruaffärer eller hälsokostaffärer. Du ska undvika de billiga paketen i kyldisken som innehåller det härdade kokosfettet.

Vad kan man använda kokosolja till?

Till huden

Kokosolja är en naturlig källa till fuktighet. De fettsyror som finns i oljan kan hjälpa till att behålla huden återfuktad och frisk. De små molekylerna som oljan består av tas lätt upp av huden. Den kan användas som massageolja och som mjukgörare för hud, hår och nagelband. Kokosolja smörjer och mjukgör huden, och kan på så sätt göra den mer motståndskraftig mot yttre påfrestningar.

Fettsyrorna som kokosnöten innehåller, främst laurinsyra och kaprinsyra, är fantastiska när det kommer till att hålla huden hälsosam. Detta beror på syrornas egenskaper som kan döda skadliga mikroorganismer som ibland växer på huden.

Laurinsyran i oljan har en effekt på hudcellerna som gör att de åldras långsammare.  Studier har även visat dess skyddande effekter på huden. Laurinsyran har också en effekt på melanocyterna, de celler som producerar melanin i huden, vilket kan ha positiv effekt på till exempel åldersfläckar och rynkor.

Mot exem

Kokosolja kan användas för att ge näring åt torr och sprucken hud, samt återfukta och stärka hudens barriär. Oljan har också visat sig kunna behandla eksem och minska symptomen av torr, fjällig och kliande hud som ofta får utslag.

Vid solning

Kokosolja är känd för att både ha läkande och kylande effekt på huden och därför är den lämplig att smörja in sig med efter att man varit i solen. Den vårdar huden efter att den har utsatts för sol. Kokosolja stoppar också processen i huden som kan orsaka solskador.

Kokosolja innehåller det naturliga ämnet tiosol, som har solskyddsfaktor 15. Oljan skyddar mot solens strålar och motverkar oxidation i huden. (Men hoppa inte över ditt vanliga solskydd).Tiosol utvunnet från kokosolja används ofta som ingrediens i ekologiska, naturliga solkrämer. Tiosol skyddar mot både UVA och UVB-strålar.

Som sminkborttagning och ansiktsrengörning

Kokosolja är bra för att ta bort smink oavsett om det är vattenfast eller ej. Håll oljan mot dina ögonfransar i ca 10 sekunder så kan du enkelt ta bort din ögonmakeup.

Efter att ha rengjort fransarna kan du använda kokosolja som en näringsrik olja. Oljan förlänger fransarnas cykel så att de blir längre och fylligare. Använd oljan på natten och tvätta bort med varmt vatten morgonen efter.

Som ansiktsrengöring tar du  bara oljan i ansiktet och masserar in. Tvätta sedan av med vatten.

Till håret

Kokosolja är bra för alla hår men speciellt om man har skadat eller torrt hår eller hårbotten. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur och när man använder kokosolja i håret. Du kan hitta inlägget här!

vad är kokosolja bra för?

Kokosolja i kosten

Kokosolja är en naturlig källa till energi. Det innehåller fettsyror som kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen och ge dig mer energi under dagen.  Oljan är också en bra källa till mättande energi. De fettsyror som finns i oljan kan också hjälpa dig att känna dig mätt längre.

Du kan använda kokosolja när du steker och bakar eftersom oljan kan hålla hög temperatur utan att förstöras. Andra oljor som till exempel olivolja tål inte lika höga temperaturer. Om du ska baka i formar kan du använda oljan för att smörja så lossnar brödet eller kakan lättare.

Ett tips för att få isig de goda fettsyrorna i kokosoljan är att lägga i en matsked när du gör smoothies. Då bidrar också oljan till att du känner dig mättare längre. Du kan också ta 1-2 teskedar kokosolja innan du äter din lunch eller middag eller blanda det i ditt kaffe eller te.

Andra användningsområden i hemmet

Förutom att använda kokosolja till hud, hår och till kosten så finns det en del andra saker där den kan vara till nytta. Har du läderaccessoarer hemma? I så fall kan du smörja in dem med oljan för att ge dem nytt liv.

Du kan också smörja sådan som är gjort av trä. Träslevar, skärbrädor eller trämöbler. Kokosoljan skyddar både mot röta och slitage.

Gjutjärnspannor är bra att smörja in för att skydda dem mot rost och  du kan passa på att smörja gnisslande gångjärn eller cykelkedjan också!

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

kokosolja i håret

Kokosolja i håret

Skrivet den 7 november, 2017

Presenter

Skrivet den 19 mars, 2016

Julklappar

Skrivet den 7 januari, 2017

Föregående inläggKan Själv!
Nästa inläggBarcelona på våren

Bli först att kommentera!

Kommentera