i Tips, Vardag

Laga mat med barn: boktips

laga mat med barn det stora matäventyret

Om du precis som jag gillar att laga mat med barn så kommer här ett boktips från mig till dig! Det är faktiskt ett boktips som kan passa även om du inte stämmer in i beskrivningen i den första meningen så fortsätt gärna läsa oavsett. Jag hintade ju lite häromdagen om en fin present jag fått av mina systrar. Det var en bok i paketet som jag faktiskt hade önskat mig (men inte sagt till dem). De lyckades i alla fall pricka helt rätt med presenten då de vet att mina barn älskar att vara med i köket. De vet också att jag tycker det är svårt att hitta på nya idéer på mat och det jag hittills sett när jag bläddrat i den här boken är verkligen så bra!

laga mat med barn det stora matäventyret

Boken heter ”Det stora matäventyret” och är skriven av Fanny Lindkvist. Den är fylld med recept  som alla är utan gluten, mjölk och socker. Men boken innehåller också många bra tips och väldigt fina, inspirerande bilder. Jag får verkligen lust att handla hem massor av ingredienser och laga mat nu direkt!

Laga mat med barn – kul och kaos

Undertiteln till Det stora matäventyret är ”att lyckas med barnen i köket”. Och visst kan jag erkänna att det är en utmaning att laga mat med barn. Storebror har ju varit med i köket sen han föddes ungefär. Han fick tidigt hjälpa till att mäta upp torrvaror och provsmaka på ingredienser. Men när Lillasyster kom så blev det lite svårare. Det är en varm spishäll att vakta från fyra ömtåliga barnhänder och det är inte helt lätt att göra allting rättvist mellan en tvååring och en fyraåring. Ja, ni ser säkert det svettiga kaoset framför er som lätt kan uppstå.

laga mat med barn det stora matäventyret

Den här boken innehåller i alla fall bra tips kring vad man ska tänka på med barn i köket. Den tar även upp vilka moment som man lättast kan lämna över till dem. Eller vad sägs om kapitlet ”mer skratt, mindre kladd”. Låter ju som en dröm!

Matsmart på ett enkelt sätt

Det som jag blev extra glad över är kapitlet om hur man kan bli mer matsmart hemma. Där kan man läsa om hur man förvarar mat på bästa sätt och hur man vet vad som ska slängas eller ätas.  Den finns också enkel information om hur man tolkar innehållsförteckningar och vad olika tillsatser egentligen är för något. Helt enkelt bra information för alla som vill laga bra mat hemma.

Det där med att slänga mat är vi rätt så dåliga på kan jag erkänna. Eller snarare, jag tror att vi slänger för mycket mat som egentligen skulle ha kunnat ätas upp. Några recept i boken är inriktade just på att ta hand om resterna och det ska jag lusläsa!

det stora matäventyret boktips-3

I boken finns dessutom ett avsnitt om vad man kan odla hemma för att ha som ingredienser i matlagningen. Ja ni hör ju.. En bok som är som gjord för oss!

Om ni vill kan jag dela med mig av hur det går när vi testar något recept ur boken? Vi kommer ju oavsett att inspireras av boken när det gäller att få in nya maträtter på vår matsedel.

laga mat med barn det stora matäventyret

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Påsken

Skrivet den 7 april, 2018

Matlagning

Skrivet den 2 augusti, 2017

Föregående inläggEn väldigt fin helg
Nästa inläggStorebror har fyllt fyra år

8 Kommentarer

 1. Jessica
  6 år ago

  Vilken fullträff med denna bok! Hoppas du ska få mycket nytta av den 🙂

  Reply
  1. JennyJenny
   6 år ago

   Ja, blev så glad för den och har hunnit testa 4 olika recept redan (en pesto, en melondricka, en maträtt och en nyttig ”glass”). Så inspirerande bok som var precis vad kg behövde för att få in lite ny och bra mat här hemma!

   Reply
 2. Jessica
  6 år ago

  Helt underbart ju!! Man behöver verkligen ny inspiration när det gäller mat. Jag kör väldigt gärna fast i samma maträtter och det är svårt att tänka ut nytt.

  Reply
  1. JennyJenny
   6 år ago

   Ja, det blir ju så när man hittat nått som funkar 🙂 Men nu har jag lite mer att variera med!

   Reply
 3. Josefine Mellstål
  6 år ago

  Åh vad roligt att boken blev så uppskattad😘

  Reply
 4. Josefine Mellstål
  6 år ago

  Åååh vad roligt att boken blev en så uppskattad gåva!!! 😘😘😘

  Reply
 5. Josefine Mellstål
  6 år ago

  Åååh så roligt att boken blev så uppskattad 😘 😘 😘

  Reply
  1. JennyJenny
   6 år ago

   Ja, en riktig fullträff! Jag hade ju läst att folk tipsat om den men blev faktiskt positivt överaskad att den innehöll så många bra tips förutom recepten!

   Reply

Kommentera