i Barnen, Lillasyster - första året, Mammaliv, Vardag

Sovrutiner vid 8 månader 

.Sovrutiner vid 8 månader
Jag fick en fråga från Evanesse i kommentarsfältet om hur Lillasysters sömn ser ut nu. Hennes sovrutiner vid 8 månader. Jag började först svara som en kommentar men det blev lite för långt kände jag så här kommer svaret som ett inlägg istället.

Som alla föräldrar vet så ändras ju rutiner mer eller mindre från vecka till vecka (ibland från dag till dag). Men jag ska försöka beskriva en så vanlig dag som möjligt. Ni får hålla i bakhuvudet att dagarna inte alltid är så här ändå.

Jag har också läst att många upplever problem med sömnen hos de små när de är runt 8 månader. Det infaller nämligen en stor utvecklingsfas (om man tror på sådana) vid åtta månader som har med separationer att göra. Det händer ju även mycket i utvecklingen då många bebisar lär sig att krypa då.

Varken med Storebror eller Lillasyster har vi jobbat särskilt mycket med stenhårda rutiner. Med Storebror var det ändå lite mer uppstyrt. Han var första barnet men också för att han åt ersättning och då blev mat-rutinerna mycket tydligare. Med Lillasyster så har hon fått hänga med på familjens redan existerande rutiner och jag har också försökt lyssna in hennes behov av mat, sömn och närhet. Alla människor, och kanske framförallt barn, gillar rutiner så även om man bara hänger på barnets behov så ser man efter ett tag att dagarna följer en liknande struktur.

Hos oss är det Storebror som bestämmer tiden för uppstigning och just nu är den runt klockan 8. Lillasyster är mer morgontrött och sover gärna längre om hon får. Jag brukar därför gå upp och byta kläder och blöja på Storebror och när jag gjort frukost så hämtar jag ner Lillasyster från vårt sovrum.

Sovrutiner vid 8 månader

Sovrutiner vid 8 månader

När klockan blir ungefär 11 brukar det vara dags för dagens första sovstund. När Lillasyster får sova ostört brukar detta vara dagens längsta vila; mellan 1-2 timmar.

Någon gång vid 13-15 brukar hon bli trött igen. Den här gången är vilan kortare, kanske en halvtimme till en timme. Hon visar tydligt när det är sovdags för då blir hon lätt gnällig och gnuggar sig i ögonen. Hur hon sover på dagen är lite olika. Allra bäst, och längst sover hon i vagnen när vi är ute och går. Annars funkar det bra att amma henne och att hon sedan sover i min famn eller att jag lägger ner henne i soffan inringad av massor med kuddar.

Några gånger har jag lyckats med att lägga Lillasyster i sängen eller vagnens liggdel och att hon somnat när jag suttit bredvid. Då har hon sedan sovit vidare länge på egen hand. Tyvärr är det sättet svårt när Storebror är hemma. Han vill såklart inte att jag går iväg med Lillasyster någon längre stund. Så vi får väl öva vidare på det när han är på förskolan.

Lillasyster brukar sedan ha en kortare vila vid 19-tiden. Jag lägger Storebror vid 20 och tidigare har Lillasyster somnat i min famn eller i soffan vid 21-22 och sedan burits upp till sovrummet när vi ska gå och lägga oss. Men den senaste tiden har hon varit superpigg på kvällarna och hällt igång ända tills vi ska sova vid 12-tiden. Så det är väl något jag hoppas ska rätta till sig för lite lugn och ro framför TV: n med min man behövs efter långa dagar med barnen.

Så nu när förskolan är igång efter jullovet får Lillasyster gå upp vid 8 med Storebror och förhoppningsvis sover hon då lite tidigare på kvällen igen. En uppdatering lär komma!

Hur sover era små?

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Godmorgon

Skrivet den 18 januari, 2017

Jobbig dag

Skrivet den 6 juli, 2016

Föregående inläggFörskoletisdag
Nästa inläggTvätta utan sköljmedel 

2 Kommentarer

 1. Evanessé - Jennie
  5 år ago

  Tack gulliga du som ville förklara! Och det är som du säger, de får liksom skapa dina rgns rutiner.

  Milton sover
  1 timma förmiddag
  1 timma eftermiddag
  Och den en gång till runt 17-tiden.

  Reply
  1. JennyJenny
   5 år ago

   Men det är nog ungefär samma då! Förutom att här varierar längden på sömnen ganska mycket 🙂

   Reply

Kommentera