i Tips, Vardag

Tvätta utan sköljmedel 

tvätta utan sköljmedel

Hur kan man tvätta utan sköljmedel?

Man kan lugnt säga att vi har haft användning för den tvättmaskin och torktumlare som vi köpte innan barnen föddes. Tillsammans med diskmaskin och en jättestor säng är de våra allra bästa köp! Eftersom tvättmaskinen körs nästan dagligen och det  är barn- och bebiskläder som tvättas mest känns det viktigt att göra det så snällt som möjligt för både miljö och ömtålig hud.

Jag tänkte dela med mig av lite tips som jag samlat på mig för att tvätta utan sköljmedel. Det finns flera bra anledningar till varför man ska välja bort sköljmedel när man tvättar. Vi har inte använt det på många år här hemma och den största anledningen var att min man är allergisk. Han får kliande utslag på huden när det finns rester av sköljmedel på kläderna.

Varför ska man tvätta utan sköljmedel?

När  barnen föddes så kändes det viktigt att ta bort onödiga gifter så gott det går från hemmiljön. Just sköljmedel innehåller till exempel ftalater för att doften ska sitta kvar i tyget längre men de är också hormonstörande och barn är så klart extra känsliga.

Om du har elastiska kläder så ska du inte använda sköljmedel. Kemikalierna där i tar bort elasticiteten i tyger (T.ex. jeans med stretch). Ytterkläder kan också bli förstörda av sköljmedlet då det tätar till porerna i materialet så att de inte andas. Så det finns som sagt flera olika anledningar att välja bort sköljmedel men flera undrar om inte kläderna blir hårda utan? Även en del statisk elektricitet i kläder sägs ju tas bort med sköljmedlet.

 

tvätta utan sköljmedel

Alternativ till sköljmedel

Vi torktumlar de flesta av våra kläder och handdukar och det gör dem ju lite mjukare efter tvätt. Dessutom hittade vi de här plastiga fiskarna för ganska länge sedan i shopen på Universeum. De finns så klart även på andra ställen. Ssök på ”bollar för torktumlare” till exempel på Google. Det är i alla fall ett slags bollar som man lägger med tvätten när den torktumlas. De ska göra den mjuk, tar bort statisk elektricitet och är tänkta att användas i stället för sköljmedel. Så sådana kan jag verkligen rekommendera! Jag har läst att många tipsar om ättika för att göra kläder mjuka på ett miljövänligt sätt men det har jag inte hunnit testa.

tvätta utan sköljmedel
När vi ändå är inne på tvätt så kan jag passa på att visa upp det tvättmedel som vi använt sedan barnen kom. Utan parfymer och så snällt mot miljö och hud som jag har kunnat hitta.

tvätta utan sköljmedel
Den här andra flaskan från Washologi var en hel del dyrare men ändå väldigt dryg. Den ska vara ekologisk och framtagen med stor hänsyn för miljön och jag hoppadespå att den skulle vara bra. Tyvärr reagerade min hud på den så innan vi använt upp hela flaskan var jag tvungen att gå tillbaka till vårt vanliga tvättmedel. Jag har inte gjort några andra förändringar så kunde bara koppla det till tvättmedelsbytet.

För tyvärr är det ju så att bara för att något är tillverkat med naturliga ingredienser så innebär inte det att det alltid är bättre för huden. Tvärtom kan naturliga aromoljor och andra ämnen vara starkare än de kemiskt framställda. Men det här inlägget skulle ju mest handla om sköljmedel så mer om det i ett annat inlägg.

Hoppas att ni fick några bra idéer med er för att testa nya sätt att tvätta som kan vara bättre för både hud, kläder och miljö.

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Presenter

Skrivet den 19 mars, 2016

kan själv, barn, barnkläder, ballonger, ekologiskt, fairtrade

Kan Själv!

Skrivet den 30 mars, 2021

Föregående inläggSovrutiner vid 8 månader 
Nästa inläggVardagslivet

4 Kommentarer

 1. Jessica
  5 år ago

  Det var några år sen jag slutade använda sköljmedel. Dels är det ju inte bra till strechiga träningskläder och inte heller jeans. Miljömässigt är det ju oxå väldigt dåligt och då jag aldrig gillat starka dofter så blev det så att jag slutade med det helt och hållet. Märker ingen skillnad på att kläderna inte skulle bli mjuka då jag tumlar en del, manglar en del och även stryker. Dessutom sparar man pengar och slipper bära hem mer tungt än nödvändigt. Så det blev en win-win-situation.

  Reply
  1. JennyJenny
   5 år ago

   Jamen precis. Har inte heller märkt nån skillnad förutom att man inte får den där sköljmedelsdoften. Men när man tänker på kemikalierna som framkallar den känns det mycket bättre utan 😉

   Reply
 2. Evanessé
  5 år ago

  Jag märker att det kliar på mig om jag har använt sköljmedel, så förutom att inte tvätta med det tillsammans (med framför allt Miltons kläder), kör vi utan 🙂

  Reply
  1. JennyJenny
   5 år ago

   Ja, att det kliar är ju inger gott tecken.

   Reply

Kommentera