i Mammaliv, Vardag

Tankar om Sydkorea

När Donald Trump stod i FN:s generalförsamling igår och höll sitt  tal där han sa att ”det finns inget annat val än att förgöra Nordkorea om hoten riktas mot USA eller våra allierade” ( GP 170919) så gjorde det faktiskt lite ont i magen.

Dels så känns det politiska läget i världen så spänt just nu. Det sitter män och styr över länder. Män som verkar långt ifrån vettiga och inom räckhåll har de knappar som kan avfyra vapen som om de används kommer att påverka mitt liv, mina barns liv, mina barnbarns liv och säkert längre än så…

Men en stor anledning till att det ilar till i magen är mycket mer egoistiska än så. Vår familj har nämligen en inbokad resa till Sydkorea. Resan är bokad sen lång, lång tid tillbaka och ska ske inom några veckor. Vi är tio personer som ska åka tillsammans, bo i ett hus i Seoul, uppleva massor med spännande saker och träffa släktingar som bor där.

Den senaste tiden har vi följt ambassadens rekommendationer noga och de uppdateras dagligen. Just nu kan man läsa att ”tonläget är högt, men sammantanget innebär den säkerhetspolitiska situationen att ambassadens bedömning om säkerhetsläget i Seoul är oförändrat”. Vår inställning är att vi åker så länge inte ambassaden går ut med information som avråder. Men varje ny nyhet om missiler som testats eller presidenters utspel som trappar upp tonläget känns ju inte direkt lugnande.

Men just nu så är planen att vi ska åka så nu är en guidebok över Seoul inhandlad och det är dags att planera packningen för en lång resa. Givetvis ser vi framemot resan och allt vi ska uppleva men vi håller samtidigt alla tummar för att det spända läget i världen ska lugna ner sig.

sydkorea-2

sydkorea-4

sydkorea-6

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Gravid vecka 38

Skrivet den 24 april, 2016

Tåget

Skrivet den 18 september, 2015

Hotell i Stockholm

Skrivet den 12 mars, 2018

Föregående inläggMorgonrutin och kaffe
Nästa inläggHemma

10 Kommentarer

 1. Jessica
  10 månader ago

  Förstår dina dubbla känslor i detta syrran. Det ilar i min mage flera gånger om dagen när jag tänker på det allt mer upptrappande läget i världen och i synnerhet i den delen av världen där du och din familj snart befinner er. Jag håller mina tummar stenhårt att dessa bedrövliga ”gubbar” ska ta sitt förnuft (om dom har ett uns av det) till fånga. Jag ber till och med en stilla bön (även om jag inte är troende) för er. Kram fina ni <3

  Reply
  1. JennyJenny
   10 månader ago

   Ja, det är dubbelt även om just Sydkorea inte känns som det oroligaste stället men sätter de igång så är det ju farligt i ett mycket större område.

   Reply
 2. Soon-Im Martinsson
  10 månader ago

  Vi är faktiskt 10st 😘
  Jag hoppas att allt blir lugnt och vi kommer iväg !!
  Mer spännande att se hur vi 8 vuxna och 2 små barn kommer att samsa om allt i 2 veckor 😘

  Reply
  1. JennyJenny
   10 månader ago

   Ja, 10 är vi ju 😉 Ja, tidsomställningen är också en spännande detalj. 😉 ska bli så kul att få se allt iallafall!

   Reply
 3. Jessica
  10 månader ago

  Hoppas allt går väl på alla plan ❤

  Reply
  1. JennyJenny
   10 månader ago

   Det hoppas jag med. Finns wifi i huset där vi ska bo så ska försöka uppdatera er 😉

   Reply
 4. Therese
  6 månader ago

  Halkade in här i letande efter tips om boende i seoul. Så fin blogg med fina bilder!
  Vi sitter i valet o kvalet om vi ska ”våga” boka resa eller om det blir för övermäktigt med flyg, dessutom långflyg, jetlag, taxiresor utan bilstol etc med vår då 11-Månaders dotter (i april är tanken sågall vi ska åka).
  Att tillägga är det första flygningen överhuvdtaget med dottern såfall. Och då långflyg. Kanske tar vi oss vatten över huvudet…

  Så skriver här och ser om du har mer tips o trix inför långresa (läste ditt inlägg om flygningen) och då till seoul dessutom då du gjort samma rutt vad jag förstod ( finnair fr Sthlm t Helsingfors o sedan vidare till seoul).
  Det är ej nattflyg, utan åker vid 12 på dagen fr Sthlm och har 1-3 timmar i Helsingfors o sedan ca 9 timmars flyg t seoul fär vi landar ca kl 8 på morgonen koreansk tid (mitt i natten sv tid. Så ej optimalt för vår dotter).

  Så om du har lust, tid o möjlighet får du gärna komma med tips om såväl seoul (smidigt m resevagn där eller
  Lättare med sele/sjal?
  Bilstol behövs tas med vid taxi, bilfärd
  Eller klarar man sej ta sej runt med tunnelbana o buss i centrala seoul
  ? Eller åker man med bebisen i famnen i taxi?
  flygningen, mellanlandningen (är 2-3
  Timmar lagom så man hinner äta nåt, leka av sej etc innan långflygningen? Finns flyg där det är 1 timmes,
  Resp 2 o 3 timmars mellanlandningstid i Helsingfors.

  Hur är de på finnair, är de hjälpsamma gällande att ge varmt vatten till vällingen, gröten, extra benutrymme etc? Vad jag förstått
  är babysängarna endast till 6-månaders så dottern måste sitta i knä eller boka egen stol. Vad rekommenderar du?

  Reply
  1. JennyJenny
   6 månader ago

   Hej! Först och främst; vad roligt att du hittade hit! Ska verkligen försöka svara på dina frågor och har du fler funderingar får du gärna fråga mer så klart!

   Jag tror att vi åkte exakt samma flygtider när vi skulle till Seoul. Det var perfekt tyckte jag på ditvägen. Och jag förstår om ni är tveksamma men ska jag ge ett tips så är det att åka! 🙂 Det var ett fantastiskt resmål och jag hade gärna åkt dit igen.

   Flyget
   Flyget dit gick bra. Vi mellanlandade ju i Helsingfors och det var lagom med några timmar att gå runt, byta blöjor, äta och låta barnen röra sig (en timme är nog lite väl kort) FinnAir var ett jättefint flyg. Bra service, bra med plats och tv-skärmar framför med både vuxenfilmer och barnprogram. Vi har ju flugit många gånger då barnens farföräldrar bor i Spanien men jag tycker faktiskt att långflyget på sätt och vis var enklare än de kortare flygen. Pga större plats och sedan händer det lite mer med mat och sådant. Man kan gå runt i planet och så när barnet blir rastlöst. Flygvärdinnorna var jättetrevliga och de hjälpte till med allt man behövde! Min dotter var ju lite över ett år men hon satt i mitt knä och det gick jättebra. Sådana där ”sängar” har ju en ganska låg viktgräns så de var ej aktuella.

   Jetlag
   Vi ställde om klockan till Sydkoreas tid direkt på planet och de släckte ner så att det blev ”natt” efter att middagen serverats. Försök sova! När man kommer fram är det ju morgon på plats och mitt jetlag-tips är att hålla er vakna så gott det går och gärna ute i dagsljus. Vi kanske hade tur men det gick jättebra att hålla barnen igång så vi landade i ”rätt” tid redan första dygnet. Men skulle ni komma i otakt så få inte panik! Affärer och restaturanger finns öppna dygnet runt. Om rutiner inte följs så är det ju inte hela världen utan anpassa er efter barnet och passa på att upptäcka staden när ni är som piggast 😉

   På plats
   De vi träffade på i Seoul var väldigt barnkära. Alla log mot barnen och på restauranger ställde de fram söta tallrikar o glas speciellt till barnen och våra barn åt gärna av ris, glasnudlar och annat som inte var starkt kryddat. Vi hade med oss en del klämmisar också då vi fått tips om att koreanska barnmaten är annorlunda och ganska dyr. Blöjor däremot går jättebra att köpa på plats (använder ni våtservetter så ta med egna för de är parfymerade).
   De flesta koreaner använder bärsele och det rekommenderar jag att ta med. Även om de flesta större ställen har hiss så är det ändå enklare att kunna ta trappor ibland och det är ganska trångt på trottoarer och i affärer. Vi köpte två små sulkys på plats för att ha när vi blev trötta i ryggarna eller när barnen somnade. De var billiga men lite kluriga att hitta i affären.

   Vi hade en bil på plats med barnstolar och jag tror att det kanske kan vara klurigt att få tag på taxi med barnstol. De flesta pratar inte så bra engelska dessutom så kan vara svårt att förklara. Taxi är väldigt billigt men kan förvarna om att trafiken är ganska hetsig jämfört med Sverige. Ska ni åka inom Seoul så är tunnelbanan väldigt smidig (och bussar finns gott om)! Rent, effektivt, säkert och går över hela staden så kolla upp den! Så slutsatsen är att med en bärsele/bärsjal kan ni lätt ta er runt (och väldigt smidigt när man flyger också).

   Finns massor jag kan tipsa vidare om men som sagt. Undrar du får du gärna fråga mer 🙂
   Hoppas ni tar er i väg för det är ett underbart resmål!

   Reply
   1. Therese
    6 månader ago

    Hej
    Tack snälla för svar och bra info!
    Var köpte ni vagnen, någon speciell kedja? O vad kostar en sån ungefär? Vi tänkte köpte en Babyzen men om finns billiga smidiga på plats i seoul så enklare köpa där.
    Barnmat, välling/gröt, hade ni med er det i handbagaget för hela resan eller checkade ni in det ni inte skulle ha på själva flygresan? Läste nånstans att man måste ha oöppnad förpackning av gröt, vällingpulver, barnmatsburkar om man ska ha med som handbagage, stämde det för er eller hade ni med er egen mat/öppnad välling/grötförpackning ?
    Vad jag förstått får man inte ha eget handbagage till bebisen om ej bokat eget säte, så all barnmat, ev vagn som ska gå som handbagage måste då ingå i de vuxnas handbagage.
    Men däremot får barnet ha 1 incheckad väska även om den ej har egen plats bokad (vi kommer såfall boka Economy light/campaign). Var det så för er?

    Reply
    1. JennyJenny
     6 månader ago

     Barnvagn
     De vi hittade fick vi hjälp av personer på plats att köpa. Kostade ca 400-600 sek men jag vet tyvärr inte var de hittades så det kan nog vara svårt om man ej vet innan. För att slippa lägga massa tid på det så kanske det är smidigare att ha med egen.

     Barnmat
     På flyg har vi alltid haft klämmisar (finns numera även med mat men också frukt/grönsaker såklart) samt välling på tetrapack ( så man slipper hålla på med pulver och vatten). Så smidigt o speciellt som våra barn druckit den kall också. Pulver till gröt o välling har vi checkat in i bagaget för att slippa strul. Tänk på att vid mellanladningen i Finland så är det ny säkerhetskontroll så där måste allt som ska med på långa resan vara oöppnat (som vatten o matförpackningar). Vatten finns ju att få på planet dessutom. Vi tog bara några glasburkar och mest klämmisförpacknignar i det incheckade bagaget då det väger så mycket mindre.

     Bagage
     Små barn utan eget säte har inget eget handbagage men vi har alltid fått ta med en skötväska extra. Men om det är möjligt så packa ändå allt i en stor ryggsäck. Så smidigt att inte ha händerna fulla med väskor o bebis ;). Allt som är vätska ska kontrolleras men till barn får man ha med sådant som är mer än 100 ml/förpackning. De kommer dock testa det extra så ha gott om tid vid säkerhetskontrollen och förbered gärna genom att ha allt i en speciell påse som är vätska så går det mycket smidigare att ta ur och i väskan.

     På plats
     Det finns barnmat att köpa på plats om det skulle krisa men den är ju annorlunda mot den svenska samt lite dyrare. Men det fanns t.ex gott om yoghurt med massa roliga smaker för barn och sådant. Frukt finns också i massor och mycket godare än här 😉 Det går även bra att köpa vattenmelon och ananas när man är ute och går på marknader som våra barn älskade! En ettåring kan ju smaka vanlig mat så vi tänkte typ välling som bas för varje dag samt två klämmisar/matburkar för varje dag vi skulle vara borta. Det blev över kan jag säga men våra barn har heller inte gillat köpt färdigmat (tyvärr då det är så smidigt) 😉

     Reply

Kommentera