i Graviditet, Tips

Tips till BB-väskan

Det finns ju hur mycket tips som helst på vad man ska ta med sig i väskan när man åker in till BB. Samtidigt är det allra viktigaste för någon det som en annan tyckte var helt onödigt så man får helt enkelt ta till sig de tipsen som verkar vettiga.
Egentligen så behöver man ju inte ta med någonting. Kläder till mamma och barn, mat och dricka finns och de allra flesta BB har blöjor som man får använda. (Har dock hört att det finns ställen där man ska ha med sig egna så kan vara värt att kolla upp). Men oavsett behovet så kan det vara skönt att ha med sig egna saker. Jag hade inte med jättemycket förra gången men i efterhand så var det en del jag hade önskat att jag haft med. Så här kommer lite tips från mig (även om det inte är dags för mig att packa någon väska riktigt än så det får bli en kom-ihåg-lista även för mig).

Till mamman:

– Sköna kläder
Man kan använda BB-skjortan men egna kläder kan vara skönt också. Tänk på att det kan vara skönt med kläder som inte är tighta samt tröjor som går att amma i. De får gärna gå att knäppa upp så att man kan ligga hud mot hud med barnet (Gäller även för partnern så klart så att man slipper dra av hela tröjan). Det är bra med i alla fall ett ombyte då det kan bli en del fläckar.
En sak som jag tyckte var skönt att ha med var inneskor så att man slapp gå runt i strumpor på BB-avdelningen.

– Hygien
Det jag verkligen saknade sist var duschcreme. Jag trodde att det i alla fall fanns doftfri tvål på sjukhuset och tänkte att det är bra att inte ha parfym så att den egna doften var kvar så jag hade inte med mig något. När jag kom in i duschen efter förlossningen så fanns det ingen tvål! Det fanns bara en nästintill tom flaska duschcreme som någon hade lämnat kvar som jag fick försöka klämma ut några droppar ur. Just den första duschen hade jag gärna velat ha tvål, schampo och balsam (så denna gång har jag redan småflaskor fixade). Sedan får man ju avgöra själv om man vill ha med lite parfym eller helt oparfymerat.

Tandborste och tandkräm till dig och eventuell partner är bra att ha med.

Vet att många rekommenderar att ta med mjukt papper men jag tyckte att sjukhusets, lite hårdare, var bra för att det inte smulade och fastnade så där är ju smaken olika 🙂

Ansiktskräm, läppsyl och en flaska att fylla på med vatten. Man blir lätt uttorkad och speciellt när man ligger i sängen kan det vara skönt att ha en vattenflaska nära till hands.

Hårband om du har långt hår. Både under förlossning och under tiden på BB (och under lång tid fram över) är ett hårband en smidig lösning för att slippa att ha håret i vägen.

Tjocka bindor, amningsinlägg, amningsnapp, salvor till ömma bröstvårtor. Här beror det ju på om du tänkt amma eller ej om allting är relevant men bindor och amningsinlägg kan vara bra oavsett då det ofta kommer mjölk ändå och bindorna behövs när du åker hem.

– Underhållning
Antingen så kommer du behöva något att sysselsätta dig med eller så kan du använda tiden till att sova. Men om det blir tid över så kan tidningar, I-pad, mobil och laddare vara väldigt uppskattat.
Tänk också på att ta med kamera!
Ladda upp med godis och god dricka både till förslossningen men även till tiden på BB.

 

Till barnet:

– Kläder
Första tiden är det mycket hud mot hud och det går inte åt jättemycket kläder på BB. Mössa är dock bra eftersom de små har svårt att hålla värmen  i början. Några filtar är också bra att lägga över er. När barnet läggs i den lilla vagnen när ni ska äta och sådant så behöver ha kläder för att hålla  värmen. Pyjamas är smidigt (särskilt om den har fötter så slipper ni hålla koll på strumpor). Ta med en uppsättning 50 och en 56 så borde någon av dem passa fint.
Annars är ju årstiden avgörande för vad som behövs när ni åker hem så där kan det ju se väldigt olika ut.
Om du tar med strumpor så tänk på att de inte ska sitta åt runt benen. Blodcirkulationen är rätt dålig precis i början.

– Mat
Har du bestämt dig för att inte amma kan det vara bra att ta med de flaskor du tänkt använda samt ersättning. Men om du tänkt amma och den inte funkar av någon anledning så finns det ju ersättning att få via BB.

– Saker
Bebisen behöver i princip ingenting förutom närhet, sömn och mat. De saker ni ta med är för eran skull. Ska ni åka bil hem så är ett babyskydd (första bilbarnstolen) bra att ha med. Brukar annars finnas att hyra via BB eller om man bokar taxi så säger man att det ska vara med babyskydd.
Ett babynest är det många som väljer att ta med. Skönt att ha om man samsover i sängen men även att lägga i den lilla plastlådan som bebisen får.
Napp är en omstridd sak att ha med redan på BB. Råden går fram och tillbaka och jag tror att det är väldigt olika från barn till barn hur sugbehovet ser ut. Har ni napp med er så finns den i alla fall till hands om den skulle behövas och kommer den inte till användning så är den ju inte stor eller tung i packningen 😉

 

Det här är väl ungefär det som jag kan tipsa om och jag utgår ju från att jag vill ha lätt packning men också vad jag saknade förra gången. Har jag missat något så fortsätt gärna tipsa i kommentarsfältet!

Tänkte att det får bli ett  till inlägg om några månader när det är dags att packa väskan på riktigt. 

Förresten så har jag en sak till som jag vill ha med i BB-väskan denna gång; En liten flaska champagne för att fira på BB. Det kanske jag inte alls kommer att vara sugen på när vi väl är där men har i alla fall tänkt att den får följa med.

  
 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Hur man packar med småbarn 

Skrivet den 22 november, 2016

Gravidlistan

Skrivet den 25 maj, 2017

Förlossningsberättelse med Storebror

Skrivet den 10 juni, 2017

Föregående inläggMotorcyklar 
Nästa inläggVabruari

Bli först att kommentera!

Kommentera