i Vardag

Yoga med juliga dofter

I samarbete med Svensk Hälsokost

Jag har fått möjligheten att göra ett roligt samarbete med Svensk Hälsokost här på bloggen och fick välja några produkter från dem att testa. För de som känner mig så kanske valet av saker inte är så förvånande men för er andra kan jag avslöja att jag älskar doftljus, doftoljor och allt sådant som kan sprida goda dofter i hemmet! Jag ska berätta mer om vad jag beställde lite längre ner i inlägget men jag vill först berätta lite om vad hälsa är för mig och hur jag använder dofter för att påverka mitt mående.

Hälsa enligt mig

Vad som är hälsosamt har väl ungefär lika många svar som antalet personer du frågar. Men träning och kost brukar i alla fall ofta komma upp i tankarna för de flesta. Jag försöker laga bra mat hemma men det där med träningen har jag aldrig riktigt fått till. Efter barn och med alla tunga lyft jag gör i vardagen så har jag ett längre tag känt att jag nog borde göra nånting för att stärka min kropp.  Jag gör yoga hemma eftersom jag har svårt att prioritera tid för träning utanför hemmet. Yoga känns också som en bra träningsform för mig då den innehåller rörelser för både smidighet och styrka. Med hjälp av youtube så är det dessutom så enkelt att göra övningar hemma i vardagsrummet när det passar för mig (och barnen). Och minsakd stress och mer lugn ingår också i min bild av hälsa.

Tips för att göra yoga hemma

De flesta småbarnsföräldrar vet att hemmet inte alltid är så där rofyllt som en yogastudio kan vara men jag tänkte dela med mig av några knep som man kan ta till för att komma in i rätt sinnesstämning med enkla medel.

svenskhalsokost-13

Steg ett är att röja undan leksaker från golvet (eller andra saker om du inte lever med barn). Du vill undvika att ha en massa som distraherar dig och för mig så är stök i rummet något som är väldigt stressande.

svenskhalsokost-10

Jag har väldigt mycket gröna växter hemma och det är ju jättebra för fukten och syret i luften men det har också en väldigt lugnande effekt. Så flytta in lite vackra växter i rummet där du ska göra din yoga. Om inte du kan ta dig ut i naturen så får naturen komma till dig!

svenskhalsokost

De gånger som jag har gått på yoga utanför hemmet så har det alltid funnits tända ljus. Ljus (och eld) har ju en nästan meditativ effekt. Att se den fladdrande lågan får iallafall mig att automatiskt ta djupare och lugnare andetag. Så tänd några ljus i närheten av den plats du har valt. Om du har något annat som påverkar ditt humör lugnande så sätt fram det också inom synhåll.

svenskhalsokost-15

På min bild ser du till exempel en litet fat med väldoftande olja och det för oss tillbaka till de där produkterna som jag valde att beställa. Från hemsidans stora utbud av eteriska oljor så har jag nu tre olika flaskor att ta fram när det är dags för min yoga.

Eteriska oljor för att påverka sinnesstämningen

svenskhalsokost-3

Vi kan ta och titta lite närmare på de tre oljorna för olika dofter kan påverka oss och vår sinnesstämning på lite olika sätt. Just de här dofterna har också anknytning till julen så de kan absolut användas även i vardagen för att framkalla lite extra julkänsla. Just dofter är ju ett av de bästa sätten för att framkalla minnen.

svenskhalsokost-5

Den första flaskan innehåller kanel som doftar kryddigt och juligt. Förutom att ha oljan som väldoftande aromaterapi så kan man även använda den i olika hudvårdsprodukter. Tänk bara på att de här oljorna är 100% rena och därför väldigt koncentrerade så de måste späs ut för att inte orsaka någon hudirritation. Max 5% olja ska det vara när den är utblandad i andra oljor eller hudkrämer.

svenskhalsokost-6

Nästa flaska är också en stämningshöjare nu till jul för den innehåller ekologisk kryddnejlika. Den har en varm kryddig doft och passar särskilt bra att blanda i massageolja eftersom den verkar avslappnande för spända muskler. Men den kan också användas i livsmedel som en smakförhöjare. Kryddnejlikan ska dessutom ha välgörande effekter på huden och har använts mot tandvärk i naturmedicinen. En riktigt välanvänd krydda!

svenskhalsokost-7

Den sista flaskan innehåller olja från pepparmyntsblad. Pepparmyntan har en kylande effekt på huden och den isiga söta doften är uppiggande. De två första oljorna använder jag när jag vill varva ner men den här häller jag upp några droppar av när jag vill ge mig själv lite extra energi istället. Ett extra tips från mig är att pepparmyntsolja kan användas när du städar. Förutom en frisk doft så hjälper den till att hålla olika skadedjur borta från hemmet. Oljan droppar du bara i  vattnet som du skurar golven eller våttorkar med.

svenskhalsokost-12

Har du något mer tips till mig för att få till hemmaträningen? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Gravidyoga

Skrivet den 14 januari, 2016

Föregående inläggVi flydde vintern för en kväll
Nästa inläggTisdagstips med länkar för julstämning

Bli först att kommentera!

Kommentera