i Vardag

Det här med amning 

Elsa Billgren har skrivit en debattartikel i Expressen idag om det här med att amma offentligt. Det var efter att hon lagt ut en bild på Instagram där hon ammar sin son som Expressen kontaktade henne för att be henne skriva mer om hur hon såg på offentlig amning.

Jag hade tankar på att skriva om detta tidigare, när J var nyfödd, men det blev aldrig av och dessutom tänkte jag att det här ämnet kanske redan är färdigdiskuterat. Men med tanke på reaktionerna som Elsa fick, som tack och lov mest har varit positiva, så verkar det fortfarande vara ett aktuellt ämne och framförallt viktigt att fortsätta skriva och prata om.

Jag hade turen att föda J i maj när det var varmt ute och därmed möjligt att amma när och där det behövdes. Som de flesta nog vet så är nyfödda små bebisar hungriga precis hela tiden. Även om de just har ätit så kan de efter fem minuter skrika efter mer. Den mesta tiden spenderar man i sängen eller soffan matandes sin lilla bebis. Men när man har ett större barn hemma så fungerar  det inte att bosätta sig i stillhet hemma varje dag och även om man bara har ett barn så kanske man vill lämna hemmet ibland.

De första veckorna av J:s liv ammade jag i parker, på caféer, i lekparker och på bänkar längs med gångvägar. Jag var nöjd, J var nöjd och jag tror att människorna runt omkring var nöjda för mat i mage på en bebis är väldigt effektivt sätt att stoppa skrik och gråt. Jag har självklart hört och läst att vissa människor har oerhört svårt att se ammande mammor och ätande bebisar men deras tyckande skulle aldrig kunna få mig att vägra mitt barn sin mat.

Om man har sån tur så att man hittar ett amningsrum när man är på stan så väljer jag alltid att gå dit. Inte för att skydda andra människors blickar utan för att det faktiskt är lättare att amma i lugn och ro både för mig och bebisen men finns ingen sån lyx så får man göra vad man kan för att mata bebisen där man är.

När jag hör om tjejer som inte vågar gå ut under den första tiden för att deras bebis kanske kommer att bli hungrig och att de då inte vet hur de ska göra så känner jag att det är så viktigt när Elsa, och andra kända kvinnor, visar att amning är naturligt och att det är helt okej att ge sitt barn mat närsomhelst och varsomhelst.
Här är en bild på mig när jag ger mitt barn mat. Lite extra fin för mig då det är tre dagar efter att min man friade till mig och vi sitter i kyrkan där vi tre dagar senare gifte oss. 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

J sju månader

Skrivet den 7 december, 2016

Lista

Skrivet den 4 november, 2015

Föregående inläggCirkustält och Villa Villerkulla
Nästa inläggNya gamla datorn

2 Kommentarer

 1. Evanesse
  2 år ago

  Ja jag fick inbjudan också 🙂 Skrev om bebis/amning men fick inget specifikt svar – men då går det bra då? I så fall tar jag också med mig min plutt 🙂

  Reply
  1. Jenny
   2 år ago

   Fick till svar att det funkar att ta med barn. Dock försöker jag nog lämna 2,5-åringen hemma annars får jag nog inte mycket ut av eventet 😉 Han kräver mer än fullt fokus.

   Reply

Kommentera