i Tips, Vardag

En växande kastanj

För några veckor sedan var jag och barnen ute på gården utanför huset där vi bor. Jag och Storebror ägnade oss åt en speciell skattjakt. Vi letade nämligen efter kastanjer som det hade börjat sticka ut en rot på. Jag vet inte om vi var ute i rätt tid men jag tror att februari-mars är ganska lämpligt för den här typen av skattjakt. Kanske kan man forfarande göra fynd ute.

IMG_4691.jpg

4 stycken livsdugliga kastanjer blev vårt fynd iallafall och när vi hade skakat fram diverse knappnålar och småspik så kunde vi placera dem i små vattenglas där den lilla roten kunde nå vattnet utan att själva kastanjen doppades.

IMG_4443

Det blev många dagars väntan utan att något verkade hända. ”Hur länge ska vi vänta?” var standardfrågan varje morgon vid frukostbordet och den stackars mamman hade inget svar att ge. Det här är nämligen första försöket att få fram en kastanjeplanta. Jag hade någon tanke om att kanske kastanjeskalet skulle spricka och en grön liten planta sakta skulle titta ut.

IMG_5059

Men så en morgon hände något. Inte på det sättet som jag hade tänkt mig utan  själva roten sprack upp och det tittade ut något grönt. Man kunde se hur den växte under dagen och snart fick den lilla gröna skälken löv och började sträcka sig högre och högre upp. Morgonfrågan byttes ut mot ett ivrigt ”Titta våran växt!”. Så spännadne att se hur mycket den växt till sig varje morgon. Och det var den kastanj som stått mest i skugga som växte fortast. De andra ligger långt efter även om det börjar gro även i dem nu.

IMG_5056

Så snart är det dags för den största plantan att flytta till en kruka med jord istället så får vi se hur länge den vill bo i en sådan begränsad boplats. Jord har jag inhandlat idag så att jag och Storebror kan plantera den och några andra sticklingar under helgen. Han verkar tycka det är spännande att se hur det växer och förra helgen fick han så lite krasse med mormor. Där blir det ju ännu snabbare resultat och det går ju dessutom att smaka på det som man har varit med och skapat.

IMG_5063

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Blommor och ny tavla

Skrivet den 5 april, 2017

Att plantera tomatplantor

Skrivet den 22 juni, 2017

Lite växtlighet

Skrivet den 19 juli, 2017

Föregående inläggLillasyster 11 månader
Nästa inläggEn vanlig torsdag

2 Kommentarer

 1. Jessica
  7 månader ago

  Åhh vad roligt med kastanjen!! Det är alltid spännande att se hur de växter man själv odlar fram och planterar växer. Det fick jag göra mycket som barn hemma hos farmor och farfar och jag tror alla barn gillar detta om dom ges möjlighet att få vara med. Jag har ju min kastanj i fickan som ”tur”. Träffade en gammal man i skogen förra året som sa till mig att man alltid ska ha en kastanj i fickan som skyddar en från ont och ger tur i livet. Det tog jag fasta på 🙂

  Reply
  1. JennyJenny
   7 månader ago

   Åh vad fint! Kastanjer är fina träd!! 🙂

   Reply

Kommentera