i Tips, Vardag

Hur man odlar krasse

hur man odlar krasse

Odla krasse med barn

Att odla krasse kan vara någonting av det enklaste man kan ge sig på. Det är väldigt svårt att misslyckas och det behövs inte ens någon jord. Dessutom passar det perfekt att odla krasse tillsammans med barn för det tar bara några dagar innan de börjar gro.

Storebror har alltid varit intresserad av växter och det kan ju bero på att mitt intresse smittat av sig. Han är väldigt nyfiken och vill veta mer om hur man tar hand om växterna och vad de behöver för att må bra.

Vi kanske inte började i rätt ordning för han har ju tidigare planterat både kastanjer och tomatplantor men nu kan vi även bocka av krassen från listan. Det började med att vi läste en bok om en liten flicka som odlade krasse. Då blev Storebror såklart sugen på att testa. Ett litet tag senare var vi på en skogsdag där barnen fick med sig en fröpåse hem. Och till vår stora lycka var det just krasse-frön i den påsen!

Att odla krasse är enkelt och går snabbt

Som jag skrev i början behöver man inte ha så mycket mer än frön för att sätta i gång. En grund skål eller tallrik och lite bomull eller papper är det som krävs och det finns ju oftast hemma. Fukta bomullen/pappret rikligt och strö sedan ut fröna. Låt barnen sköta allting och oroa dig inte om det inte blir som du hade tänkt dig. Krassen klarar sig även om fröerna hamnar i ”en klump” eller om fröerna dränks i vatten. Det är väldigt svårt att misslyckas så låt barnet vara trädgårdsmästaren.

Sedan är det bara att ställa odlingen på ett ljust och varmt ställe. Vattna varje dag så att de inte torkar ut. Redan efter någon dag kan man se en liten grodd titta fram. Storebror blev så glad när han upptäckte att det hänt något med hans växter!

Efter några dagar till börjar ett litet strå växa upp och sedan kommer bladen. Och inom en vecka är krassen klar att skörda. Det är bara att klippa av topparna och strö över maten eller på en smörgås. Det är ju en häftig upplevelse att ha sått, tagit hand om och skördat sina egna växter. Och när man dessutom kan äta upp resultatet blir det ju ännu bättre.

Så dagens tips från mig är att köpa hem lite krasse-frön och testa tillsammans med era barn!

krasse-3krasse-4krasse-6krasse-5krasse-7krasse-8krasse-9krasse-10

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Att plantera tomatplantor

Skrivet den 22 juni, 2017

Lite växtlighet

Skrivet den 19 juli, 2017

En växande kastanj

En växande kastanj

Skrivet den 6 april, 2017

Föregående inläggFöräldraledig fredag med semesterkänsla
Nästa inläggEn väldigt fin helg

Bli först att kommentera!

Kommentera