i Barnen, Lillasyster - första året, Mammaliv, Vardag

Lillasyster 11 månader

11 månader

Lillasyster är 11 månader gammal och det är bara en månad kvar till ettårsdagen!!! Tiden går som vanligt alldeles för fort. Våran lilla bebis börjar bli stor och det är så klart väldigt roligt att följa hennes utveckling och få lära känna mer av vem hon är. Men jag hade ju inte klagat om tiden kunde sakta ner lite grann.

Lära sig klappa händerna

Under månaden som har gått har lilla J lärt sig att klappa händerna och hon gör det ofta och gärna. Hon skrattar fortfarande för det allra mesta och är glad och nöjd. Lite mer av hennes humör har vi dock märkt av. Hon säger ifrån ordentligt om det är något som hon inte få ha och Storebror kan inte längra obemärkt ta leksakerna ifrån henne. Hon har ett starkt vrål som hon markerar orättvisor med.

11 månader

Lekar vid 11 månader

Hon sitter gärna och leker för sig själv. Mer än vad jag minns att Storebror gjorde. Kanske är hon nöjd då hon alltid har sin bror eller oss runt omkring henne. Hon leker leker iallafall med det mesta; dockor, bilar och annat som hon hittar. En ny lek är att plocka ur saker ur en låda för att sedan lägga tillbaka det. Bollar är fortfarande den stora favoriten. Både hemma och på öppna förskolan väljer hon alltid en boll framför någon annan leksak.

Krypande vid 11 månader

Hon tar sig fram krypande väldigt fort och har börjat klättra upp på det som hon hittar. Här hemma är det fåtöljer och soffan (och trappan om vi glömt stänga grinden) så vi har hårdtränat med ”fötterna först” och det går bra för det mesta att ta sig ner på det sättet. Hon ställer sig utan problem upp mot möbler och går när hon håller i sig. Men hon ställer sig även upp utan att hålla i något och blir alltmer stadig. Det är många sekunder som hon kan stå nu!

11 månader

Precis som Storebror så ser hon inget roligt i att gå när vi håller henne i händerna. Några steg och sedan sätter hon sig ner bestämt igen. Hon går väl när hon känner sig redo men balansen verkar ju finnas där så det är bara en tidsfråga innan de första stegen kommer.

Mat och amning vid 11 månader

Hon är inte jättenöjd med att äta burkmaten som jag serverar. Hon äter mycket hellre samma som finns på våra tallrikar och jag kan förstå henne. Men smidigheten i burkmat är stor så jag envisas och när det är något hon gillar så kan hon äta en hel burk till en måltid. Amningen är dock fortfarande det som står högst i kurs.

11 månader

Sömnen vid 11 månader

Sömnen då? Jo, de senaste veckorna tror jag nog att det blivit bättre nattetid. Hon hade ju en period förra månaden då det kändes som hon vakande varje timme men nu vaknar hon kanke 2-3 gånger. (Jag har inte stenkoll men det tyder väl på att vi sover ganska bra). Några nätter tror jag att hon sovit från 11 till 6-tiden men jag är osäker på om jag kanske glömt att hon vaknat och ammat lite däremellan. I vilket fall så är det stabilare på nattetid.

På dagen sover Lillasyster oftast två gånger. En gång runt lunch och sedan någon gång under eftermiddagen. Vi har abslolut inga fasta rutiner utan hon får sova när hon är trött. Ibland är det i min famn och ibland i Storebrors säng (eftertsom den står här på nedervåningen är det smidigast). Och på natten sover hon i vår säng… Har valt den enkla vägen där och tänker att hon nog sover i i säng tids nog. Så länge jag ammar henne på natten så sover i allafall jag bättre när jag slipper gå ur sängen.

11 månader

Nya tänder och första ordet

6 tänder har hon nu (två uppe och fyra nere). Jag misstänker att det kan vara nya på gång för humöret har varit lite gnälligare än vanligt så jag skulle inte bli förvånad om det snart tittar ut några fler.

Och just det ja. Vi tror att hennes första försök till ord var ”tack”. Hon gillar att ge oss saker och säger då något som låter som tack i allafall. De senaste dagarna lärde hon sig även peka och säger något som låter som ”där” när hon pekar på olika saker.

Det var nog det nya från månaden som gått. Det händer ju så mycket hela tiden så ibland glömmer jag vad som är nytt för denna månaden och tänker att hon säkert kunnat det mycket längre!

Vill du läsa mer om barnens utveckling så hittar du sådana inlägg samlade här!

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

En lugn måndag 

Skrivet den 17 oktober, 2016

halloweenpumpor

Halloweenpumpor

Skrivet den 31 oktober, 2017

En lördag i maj

Skrivet den 27 maj, 2017

Föregående inläggBlommor och ny tavla
Nästa inläggEn växande kastanj

6 Kommentarer

 1. Jessica
  2 år ago

  Så hon växer den lilla tösen!! Vart tar tiden vägen?

  Reply
  1. JennyJenny
   2 år ago

   Ja, undrar jag med!!?

   Reply
 2. Johanna
  2 år ago

  åh vad tiden verkar gå fort. Dina bilder är super grymma! Vad kul att hon nu säger till när storebror tar leksakerna, rättvist ska det vara 😉

  Ha en super grym dag

  Reply
  1. JennyJenny
   2 år ago

   Tack! Vad snällt med komplimanger för bilderna 🙂 Ja, lite bra att hon börjar säga ifrån!

   Reply
 3. Soon-Im Martinsson
  2 år ago

  Tiden går fort när man har roligt sägs det, jag hoppas du har roligt också hahaha
  Det ska bli sååå roligt att ha de små här och fira påsk!!
  Hoppad du tar några fina bilder få med ?

  Reply
  1. JennyJenny
   2 år ago

   Ja, roligt har jag! Längtar inte efter att jobba 🙂

   Reply

Kommentera