i Mammaliv, Vardag

Hur man packar med småbarn 

Det här är ingen tips-lista på vad man bör ha med sig när man reser med småbarn. En sån kan jag också göra…  i teorin. Nej, det här är en lista över hur verkligheten ser ut när man ska packa åt/med en 2,5- åring och en 6-månaders bebis.

Det är bra att vara ute i god tid så börja gärna att tänka på resan och förbereda packningen långt i förväg. Synd bara att verkligheten satte lite vinterkräksjuka på förskolan så storebror blev dålig och löste lite annan sysselsättning i form av tvätt av alla sängkläder och lite till. Menmen, en hel söndag ska väl räcka för att packa ihop lite grejer.

Ta fram en väska. Det är det lättaste momentet. Tyvärr innebär själva ta-fram-väskan-händelsen att 2,5-åringen blir väldigt intresserad av vad som ska i väskan och mer än gärna ”hjälper till” med både i- och urpackning flera gånger. Avstyr genom att ge barnet en egen ryggsäck för att packa leksaker inför resan. När han sedan stolt visar upp resultatet ger du beröm men gör du en mental anteckning om att packa om innehållet till leksaker som faktiskt kan användas ombord på ett flygplan (ej låtande, ej jättestora etc).

– Ungefär nu tycker 6-månadersbebisen att packningen pågått på tok för länge. Pausa för matning och blöjbyte. När du känner att det kanske går att fortsätta med packningen meddelar storebror att han faktiskt är hungrig nu så det är bara att ställa sig vid spisen. Lillasyster tycker att matlagningen  pågick i längsta laget så ny paus i soffan medan alla äter igen.

Var var vi nu igen? Kläder…  Det blir ju lätt att man packar för mycket så man försöker plocka de smidigaste, mest användbara kläderna ur de rena tvätthögarna. Viker dem fint för att ta minimalt med plats i väskan. Storebror vill ha hjälp att hitta en viss leksak och när du kommer tillbaka har lillasyster ålat sig fram till klädhögarna och ingenting är längre vikt. Vik om och lägg i väskan innan något av barnen hinner plocka ur igen. Och så var det dags för en omgång med blöjbyten igen.

Ta fram flaskor, mediciner och andra nödvändigheter. Lägg ner allt snabbt i väskan för nu har lillasyster återigen tröttnat och även storebror tycker att packningen borde varit klar för länge sedan. Så ta en paus för lek.

Kom ihåg att ta med kläder till dig själv. Eftersom det måste gå fort så drar du fram de kläder som funkar att amma i från byrån. Släng ett öga på klänningarna och låt dem hänga kvar. Kanske nästa år kan de användas igen men nu är det praktiska linnen som gäller.

Dags för middagslagning. Glöm inte att stänga resväskan för annars kommer allt innehåll vara urplockat lagom tills maten är lagad. Du kommer inte riktigt ihåg vad som ligger i men hoppas att den innehåller kläder till dig och barnen samt det viktigaste som behövs under resan. Du vågar inte riktigt öppna upp väskan igen för att se efter. Ägna resten av kvällen till nedvarvning och läggning av barnen och intala dig själv om att du packat klart nu. Och lovar dig själv att packa i bättre tid (och kanske utan hjälp av barn) nästa gång.
Så här kan barnen sitta och roa sig ibland. Dock inte om spännande packning pågår 😉 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Namsan Tower

Skrivet den 16 oktober, 2017

Tips till BB-väskan

Skrivet den 2 februari, 2016

Sju saker som är lättare med andra barnet

Skrivet den 11 oktober, 2016

Föregående inläggFramme i Spanien 
Nästa inläggPromenad

2 Kommentarer

 1. Sofie
  11 månader ago

  Hehe känner igen det där. Dock har jag bara en 8-månaders hemma men att hjälpa till med klädhögarna är det roligaste som finns!

  Reply
  1. JennyJenny
   11 månader ago

   Haha, ja det går ju inte över i första taget och snabbare blir dom 😉

   Reply

Kommentera