i Mammaliv, Vardag

Sju saker som är lättare med andra barnet

När jag var gravid med J så hade jag mest hört om hur mycket jobbigare det var med flera barn och den berömda ”tvåbarnschocken”. Jag har givetvis full respekt för att en del upplever det just så för barn är ju individer men jag tänkte ändå göra en lista för de läsare som är gravida med andra barnet och hittar hit till bloggen. För en del saker kan faktiskt vara bättre och lättare med två barn och det kan ju också vara skönt att få läsa!

Jag vet också att J bara är 5 månader och att det med all säkerhet kommer att bli tuffare när hon börjar krypa, gå osv men gör listan utifrån den första bebistiden iallafall.

Så här kommer några punkter om hur det är lättare och bättre med andra barnet:

  • Det är andra barnet

Den första punkten är ju den självklara; att du faktiskt har haft en bebis innan. Även om barn och deras behov kan se väldigt olika ut så har du ändå en del rutin på det mest basala; mata, byta blöjor, knep för att få bebisen att rapa och sova. Helt enkelt sådant som var helt nytt och kanske svårt första gången.

  • Det går över 

Eftersom du har gått igenom bebisperioden innan så vet du att alla bekymmer som då kändes väldigt stora är sådant som går över väldigt snabbt. Alla de där olika små prickarna bebisar kan få, skorven i hårbottnen, tandsprickningen och magont. Visst är det lika jobbigt när det inträffar men du vet samtidigt att det faktiskt bara varar en kort tid.

  • Föräldraledighet

Jag gillade att vara föräldraledig första gången men hade samtidigt en stress att komma tillbaka till jobbet för att inte missa för mycket. Nu med föräldraledighet nummer två tycker jag bara att det är skönt att vara hemma. Istället för att behöva gå upp och jobba efter en sönderhackad natt med några få timmars sömn får jag stanna hemma hela dagen om jag vill och kan göra precis så mycket eller lite som jag vill (och som barnen tillåter). Och det är dessutom kul att få mer tid hemma med det äldre barnet som annars skulle varit mycket mer på förskolan om man jobbade.

  • Sällskap

Jag är sällan ensam med bebisen utan har sällskap av storebror som kan underhålla både mig och bebisen. Har jag tur vill han också hjälpa till med att hämta blöjor och våtservetter ibland ?

  • Ingen tid att googla

Även om man vet att Google sällan ger de bästa svaren på alla de frågor man har som förstagångsförälder så hamnar man mer än ofta med telefonen och skriver in alla tänkbara symtom. Oron lindrad knappast utan tvärtom blir katastroftankarna värre.

Som andragångsförälder finns inte så mycket tid över att sitta med telefonen och skulle det bli en sådan stund så finns det så mycket annat att prioritera än en Google-sökning. De viktiga frågorna kan ställas på BVC och då blir dessutom svaren mycket vettigare.

  • Kläder, leksaker och prylar 

I bästa fall finns det en hel massa sparat från barn nummer ett så du slipper stressa med att skaffa allt nödvändigt (och onödigt) som ett barn kan tänkas behöva.

  • Syskonkärlek 

Förutom dessa punkter så får du ju förutom att gosa med två barn möjligheten att se dem leka och gosa med varandra vilket kan vara något av det finaste som finns!

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Morgonrutin och kaffe

Skrivet den 20 september, 2017

Lite mer sommar 

Skrivet den 16 september, 2016

Utelek

Skrivet den 14 juli, 2016

Föregående inläggBibliotek och matlagning 
Nästa inläggBVC-besök

Bli först att kommentera!

Kommentera