i Barnen, Lillasyster - ett år, Vardag

Lillasyster 20 månader

20 månader

20 månader

Lillasyster har nu blivit 20 månader gammal. Storebror började förskolan när han var 16 månader och planen var att Lillasyster skulle ha startat nu men vi väntar fortfarande på att få en plats för henne. Jag tycker bara att det är skönt att få lite extra tid hemma med både Lillasyster och Storebror.  Jobba kommer jag ju hinna göra sedan.

Att få så mycket tid med dem och verkligen kunna vara med om all utveckling är nog något som jag kommer sakna när jag börjar jobba. För även om utvecklingen går som allra fortast under det första året med barn så fortsätter det att ske framsteg hela tiden även nu när de är lite större.

Men vi gör väl som vi brukar och försöker samla ihop lite olika punkter kring vad Lillasyster kan och gör just nu.

Pratandet

Lillasyster har den senaste månaden börjat säga fler och fler ord som vi faktiskt lyckas tolka och förstå. Det är så häftigt när man börjar märka att läten blir till ord och att det faktiskt finns en mening med det hon försöker få fram. Än så länge är det nog ingen utanför familjen som skulle kunna förstå henne men det går fort framåt nu.

Skriver ner några ord och förstår om det är helt ointressant för er läsare men för mitt egna minne så känns det ändå nödvändigt.

”Vava” använder hon för både farfar och morfar
”Ka” är ett ord som kan vara mycket; t.ex väska eller macka.
”Popoll” är fotboll, eller alla bollar egentligen.
”Den e mi” hörs flera gånger om dagen och tolkningen är: Den är min! (Kan man säga att vår dotter talar i tre-ordsmeningar redan? Vi säger så va…)
”Letigo” är mycket svårtolkat. Det började med att vi spelade låten från Frost för henne (Let it go) men det kan lika gärna betyda Vaiana-låten (How far I´ll go) eller typ alla karaktärer från filmerna Frost och Vaiana. Som sagt; svårtolkat men väldigt ofta använt här hemma.
”Ty” betyder slut. Har senaste månaden utvecklats till ”Den e ty” (Den är slut) eller ”Den e ty mamma”. Så sött.
”Kom” sägs väldigt bestämt samtidigt som hon tar oss i handen och leder iväg med oss dit hon vill.

Vad Lillasyster gör

Lillasyster fick ett paket med en slags klossar (likanande lego men mycket större) i julklapp. Dessa klossar älskar hon att bygga med (och såklart att riva ner). Hon vill helst att någon ska bygga med henne men ibland sitter hon och bygger länge för sig själv också.

Fotboll är en annan lek som hon verkligen älskar! Storebror var likadan i samma ålder och det är så roligt att se att barnen nu kan leka tillsammans genom att kasta och sparka bollen till varandra. Lillasyster skrattar högt av glädje varje gång.

Pippi är fortfarande favoriten på TV men det har fått en hel del konkurens från min och min mans mobiltelefoner. Lillasyster kan starta youtube och klicka sig fram till sina favoritklipp. Hon har även lärt sig att pussla i olika mobilspel.

Andra saker som hon gillar att göra är att stå vid handfatet och leka med vatten, måla med kritor, leka med små leksaksfigurer och prata på sitt eget språk med olika röster, bläddra i böcker och ”läsa” högt, leka ute i sandlådan, åka rutchkana och bada hemma i badkaret.

Sömnen

Ja, vad ska man skriva. På denna punkt inget nytt nu när Lillasyster blivit 20 månader… Lillasyster sover fortfarande i vår säng och helst tätt, tätt intill mig. Några kvällar kan hon först ligga i sin spjälsäng men det är bara för några timmar. Oftast sover jag bra ändå så jag störs inte direkt av det. Det är bara de där nätterna då hon inte kommer till ro och gissningsvis skulle jag inte fått sova då även om hon hade legat i sitt egna rum.

Det som är nytt är att jag märkt att om hennes dagsvila kommer för sent på eftermiddagen så får hon svårt att somna på kvällarna och kan vara vaken länge. Tidigare har hon alltid kunnat somna men nu är det alltså dags att börja tänka på att hon får sova i rätt tid på dagen (och kanske inte hur länge som helst).

 

Läs er om barnens utveckling här!

20 månader20 månader20 månader

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Fika med syster och event 

Skrivet den 4 februari, 2017

Första gå-skorna

Första gå-skorna

Skrivet den 9 april, 2017

Tacos till middag

Skrivet den 27 oktober, 2016

Föregående inläggPalmhuset i Trädgårdsföreningen
Nästa inläggRädda eftermiddagen med ett magiskt bad

3 Kommentarer

 1. Jessica
  6 år ago

  Jag kommer ihåg att storebror också gillade att stå och leka med vatten vid handfat eller diskho. Det var han i alla fall vid tiden då du, jag och han reste till Alicante.

  Reply
  1. JennyJenny
   6 år ago

   Ja, de har så många likheter 😉Eller är kanske alla barn sådana?

   Reply
 2. Jessica
  6 år ago

  Ja det vet man ju inte. Kan ju vara en fas, vattenfasen 😉

  Reply

Kommentera