i Det här med olika viktiga saker, Mammaliv, Vardag

Mammor dricker alltid sitt kaffe kallt

kaffe kallt

Det är någonting som förenar mammor och det är det här med att dricka sitt kaffe kallt. Har du hört när mammor ska berätta om vad som är det bästa med att börja jobba igen efter föräldraledigheten?  Det brukar vara några saker som är återkommande varje gång. Som att få äta varm mat (med båda händerna), att få gå på toa ensam med stängd dörr. Utan att någon står och ropar på dig utanför men också det där som de allra flesta nämner; de får dricka sitt kaffe varmt igen.

Det börjar nämligen direkt när den lilla bebisen är född. Tätt, tätt vill de allra flesta ligga dag som natt. Och i takt med att nattsömnen blir störd så ökar behovet av kaffe på dagen. Det är ju bara den där lilla detaljen att du har en sårbar liten bebis liggande på dig samtidigt som du vill hälla i dig det uppiggande kaffet. Lösningen är att låta det svalna så mycket att det inte på några villkor kan orsaka en endaste liten skada på den ömtåliga bebishuden. Vilket alltså innebär en kopp med kaffe kallare än isvatten.

kaffe kallt

Varför dricker mammor sitt kaffe kallt?

Månaderna går och sömnbristen ökar på (för de flesta nyblivna föräldrar i alla fall). Bebisen spenderar fortfarande helst tiden i din famn men nu ligger den inte längre helt stilla. Plötsligt kan en arm eller ett ben fara ut helt okontrollerat. En kaffekopp stötas till fortare än du hinner reagera. Fortfarande är lösningen att ta en kopp med kallt kaffe. För kallt kaffe är bättre än inget kaffe alla dagar i veckan!

Men sen när barnet börjat krypa runt då? Då är ju faktiskt famnen fri och det borde vara ganska riskfritt att förvara varmt kaffe i sin kopp igen. Men då är det bara den där lilla detaljen att en bebis som börjat ta sig runt krypande eller gående är en vandrande fara både för sig själv och sin omgivning. Akta en soffbordskant här och flytta undan en dåligt placerad blomvas där. Trösta en bebis som dragit ner en bok från bokhyllan på sig ena sekunden. Plocka bort en nappflaska vilkens innehåll runnit ut på hela köksgolvet några sekunder senare. Vad var det nu jag skulle göra? Jo, den där koppen var det ju varmt kaffe i för en halvtimme sen. Bara att dricka upp det kallt så man orkar fortsätta resten av eftermiddagen.

kaffe kallt

Och när barnet sedan börjat prata. Då kan det liksom känna av när en mamma ska sätta sig med en varm kopp kaffe på flera rums avstånd. Leksaker ska hittas nu om det inte är en blöja som akut måste bytas eller ett youtube-klipp som bara måste sökas fram just precis då… och ja, kaffet dricks därför fortfarande nästan alltid kallt.

Så jag förstår verkligen de som lyfter just det varma kaffet som en av höjdpunkterna med att återgå till jobbet. För de där gångerna som barnen råkar sova eller leka för sig själv och man faktiskt kan dricka sitt kaffe någorlunda varmt (det händer faktiskt någon gång ibland även under en föräldraledighet) så känns det som en lyxig stund nästan lika avkopplande som en spa-behandling.

kaffe kallt

Kallt kaffe

Om du känner igen dig i inlägget får du gärna dela det vidare!
Här under finns knappar som gör att du enkelt kan dela inlägget på din Facebook, Twitter eller Pinterest med ett enkelt klick! Och jag blir såklart alltid glad om du som läser lämnar en kommentar så att jag får veta vad du tycker 🙂

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

lillasyster två år

Lillasyster två år

Skrivet den 25 oktober, 2018

bebisar och salt

Bebisar och salt

Skrivet den 6 februari, 2017

Frukost på Big Baby

Skrivet den 22 februari, 2018

Föregående inläggHur jag använder min drömkalender
Nästa inläggFörsta snön och test av årets overall

1 kommentar

  1. Första dagen på jobbet | Mitt liv som tvåbarnsmamma | JennyJenny.se
    3 år ago

    […] Det var en ovan känsla att hinna tänka så många tankar till slut utan att bli avbruten! Och några koppar varmt kaffe hann jag få i mig […]

    Reply

Kommentera