i Barnen, Mammaliv, Storebror - fyra år, Vardag

Storebror fyra år

fyra år

I juni fyllde Storebror fyra år. Det här var den första födelsedagen som han varit medveten om vad det innebär att fylla år och även första året som han hade ett eget barnkalas för sina kompisar. Vår fyraåring är i en väldigt rolig ålder nu tycker jag. (Det har jag i och för sig tyckt om alla åldrar så det verkar ju bara bli bättre och bättre). Den värsta trotsåldern med att testa all gränser hela tiden har lugnat sig. Visst får han sina utbrott ibland men nu har han ju så mycket lättare att uttrycka sig. Det går att prata sig ur situationer på ett helt annat sätt än tidigare.

Man glömmer ju så fort om när barnen lärde sig vad och annat som händer i utvecklingen. Här kommer därför lite antecningar om vad vår son gör och hur han är när han fyllt fyra år.

Intressen för vår fyraåring

Storebror är nyfiken och gillar att göra nya saker och lära sig om olika saker. Han största intressen just nu är dinosaurier, superhjältar och Pokémon. Jag blir så imponerad över hur mycket fakta han kan lagra i minnet. Han kan så många namn och egenskaper om alla dinosaurier och andra figurer.

Storebror gillar att titta på Tv:n eller att spela spel på IPaden men minst lika gärna leker han med leksaker eller fantasilekar utomhus. När han fyllde fyra år så fick han för första gången små-lego. Det tycker han är så roligt att bygga ihop till olika fordon eller figurer. På önskelistan inför födelsedagen stod även utklädningskläder högt upp. Och klä ut sig gör han ofta. Nästan varje dag försvinner han in på sitt rum för att komma ut igen som Spindelmannen, en dinosaurie eller någon påhittad super-hjälte. Lillasyster hänger med i hans lekar och vill givetvis också klä ut sig.

När vi leker ute så är det olika rollekar som Storebror sätter upp reglerna för eller så vill han gärna spela fotboll. Vi har tur som bor i ett hus med flera yngre barn. Nu under sommaren har han haft kompisar att leka med så fart vi gått ut. Men om det bara är vi så saknar han inte att leka med andra barn. Det går lika bra med oss vuxna.

fyra år

Fyra år och kan själv

Det märks ibland att Storebror vill testa att göra saker på egen hand. Andra dagar vill han ha hjälp med precis allting och så är det väl i den här åldern. Ibland vill han vara stor och ibland liten. Jag har märkt att han prövar sin självständighet mest i närheten av hemmet. Det började med att han ville ta trapporna sex våningar upp till vår lägenhet medan Lillasyster och jag tog hissen. De första gångerna skulle jag vänta på honom utanför dörren och han ropade med jämna mellanrum för att kolla att jag fanns kvar där. Numera vill han att jag går in och stänger dörren så att han kan ringa på när han kommer upp.

I somras ville han gå ut på gården själv till kompisarna och där sa jag faktiskt stopp. Han är ju faktiskt bara fyra år och det är ganska mycket som kan hända på kort tid. Det hade kanske varit annorlunda om vi bodde längre ned i huset. Då kunde vi ha uppsikt genom ett fönster men som det är nu tycker jag han är för liten för det ansvaret. Det han däremot fick göra var att ta hissen ner själv och sedan åkte jag ner direkt efter honom. Det gav honom några minuter på egen hand och han var väldigt stolt när jag kom ner till gården.

Andra saker som han vill göra själv är att slå koden till vårt portlås, låna min nyckel så att han låser upp dörren när vi kommer hem, ibland ta fram grejer så att han kan göra sin egna smörgås och betala när vi är och fikar. Allt sådant tycker jag är bra att han övar på. Även om det inte är saker som han måste göra själv nu så känns det bra att veta att han klarar av det. Allt oftare händer det också att han går in på sitt rum och stänger dörren för att han ”vill vara ifred en stund”. Det tror jag också är en del i utvecklingen till att bli mer självständig.

fyra år

Räkna, skriva och läsa

Storebror har länge tyckt det är roligt med siffror. Det får vi bekräftat via personalen på förskolan som berättar om hur intresserad han är när de pratar om matte. Han kan räkna till 20 utan problem och på engelska räknar han till 10. När han ser siffror skrivna så kan han säga talet. Det här har han visat många gånger när han läser på skyltar eller på spårvagnar som åker förbi. Och när vi väntar på en buss eller spårvagn vill han gärna titta på info-tavlan för att läsa hur många minuter det är tills nästa kommer. Det fixar han utan problem.

Han började skriva sitt eget namn strax innan han fyllde 4 år. Om man sitter bredvid och säger bokstäver så klarar han att skriva ganska många av dem. Han kan också säga vilken bokstav olika ord eller namn börjar på och detta är något som han blir allt bättre på. Det här är inget vi övar aktivt på utan Storebrors intresse får styra helt. Ibland vill han ha hjälp att skriva något och då hjälper jag såklart till och förklarar men det är inget som jag tar initiativ till.

Kompisar

På Storebrors förskola har man alltid varit noga med att alla är kompisar och att alla ska kunna leka med alla. Detta är något som passat vår son bra och han har alltid tyckt om förskolan. När jag frågat vilka han lekt med eller vilka han är kompis med så har svaret alltid varit ”alla”. Men sedan han fyllde fyra så har vi märkt en skillnad. Nu är det en grupp med tjejer och killar som han oftast nämner. Han har börjat hitta de som han trivs bäst med även om han fortfarande faktiskt leker med alla på sin avdelning.

Hemma på gården har han också kompisar som han leker med men de är några år äldre. Det funkar ändå bra för det mesta och Storebror tycker väldigt bra om våra grannbarn.

Än så länge så har han inte börjat vara hemma hos kompisar för att leka. Det är bara vid alla födelsedagskalas som han lekt hemma hos förskolekompisarna. Jag vet inte riktigt vid vilken ålder man börjar leka hos varandra men det känns som att det börjar närma sig.  Det känns i alla fall skönt att Storebror har ett gäng med kompisar och att han har lätt för att ta kontakt med nya människor.

fyra år

Liten blir stor

Det är så fantastiskt att följa utvecklingen hos barnen. Vår lille bebis som nyss föddes har blivit en egen liten person på bara några år. Han är försiktig i vissa sammanhang och vill gärna ha någon bredvid sig när han testar något nytt. Men sedan är han också modig och vågar göra nya saker. När vi besökte Öppna Förskolan för ett tag sedan så bad han att få sjunga en sång själv framför alla barn och föräldrar när det var dags för sångstund. Det känns som att han är trygg i sig själv och han vågar säga ifrån när någon inte är snäll eller gör något som han tycker är fel.

Det är så mycket som finns att skriva men för att inte detta inlägget ska bli alltför långt så får det räcka här.

 

fyra år

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Få saker gjorda med barn

Skrivet den 8 december, 2016

Stadsmuseet 

Skrivet den 11 juli, 2016

Koreanska folkdräkter

Skrivet den 24 maj, 2017

Föregående inläggJobba hemifrån
Nästa inläggEn helg med morföräldrarna

Bli först att kommentera!

Kommentera