i Mammaliv, Tips, Vardag

Vad behöver man till förskolan?

vad behöver man till förskolan

Bra att veta inför inskolningen på förskolan

Något som många undrar över är ”vad behöver man till förskolan?”.  Vi har ju varit med om inskolningar tre gånger nu (Storebror bytte förskola en gång så han har skolats in två gånger och Lillasyster har ju precis gått igenom sin inskolning). Det har sett lite olika ut eftersom det varit två olika förskolor men också för att barnen var i olika åldrar så jag tänkte försöka sätta ihop en liten lista på saker som är bra att tänka på när förskolestarten närmar sig. Hoppas att den kan vara till hjälp för er som undrar! (Och har jag missat något får ni så klart gärna fylla på med tips i kommentarsfältet!).

Vad behöver man till förskolan

Det första som många funderar över är det här med kläder till förskolan. Vilka sorts kläder ska man ha och hur många uppsättningar av ytterkläder och regnkläder behöver man egentligen till ett förskolebarn?

Allting beror på vilken förskola ni ska börja på. En del förskolor är så kallade ”ur-och-skur-förskolor” där barnen är ute hela dagarna Men vissa saker är mer generella. När det gäller innekläderna till exempel så se till att ha ett gäng med mjuka, lekvänliga kläder som du inte är alltför rädd om. Barnen kommer att måla, äta själva och kladda med allt möjligt på förskolan så räkna med fläckar, slitage och att kläderna kommer att behöva tvättas ofta.

Ytterkläderna är ju beroende på årstid och även hur mycket barnen kommer att vara ute på förskolan. Vi har gångavstånd till förskolan så barnen har alltid haft samma overaller på förskolan som hemma eftersom de även behövts på vägen till och från förskolan. Åker man däremot bil till och från förskolan kanske det är smidigare att ta lite tunnare kläder på barnen. Då behövs det en uppsättning med ytterkläder på plats. Fundera över vad som är smidigast för er och tänk på att det oftast finns prisvärda ytterkläder att köpa begagnat om ni ska ha dubbla uppsättningar.

Tips på kläder som är bra att ha på förskolan

Beroende på årstid så är det här en lista som man kan utgå ifrån när man går igenom vilka kläder som behöver skaffas till förskolan.

Regnkläder (med och utan varmt foder)

Gummistövlar

Skor

Tjocktröja

Solkeps

Overall

Jacka

Överdragsbyxor

Vantar

Mössa

Det som man bör undvika att ha på förskolan är fingervantar, bodys med knäppning och skor med snören. Det är för att underlätta personalens arbete eftersom de ska ta av och på väldigt många kläder på barnen varje dag.

Tänk också på att ha minst två uppsättningar med tröjor, byxor, strumpor och vantar på förskolan om barnen skulle behöva byta kläder under dagen. Fler ombyten kläder går åt när de ska bli blöjfria!

Om du funderar på märken och sådant när det gäller de lite dyrare inköpen, såsom overaller, regnkläder,  skor etc. så vill jag tipsa om Barnplaggsguiden. Det är en blogg som skriver jättebra om barnkläder och har bra tester och rekommendationer. Jag har bland annat kollat mycket på den bloggen när jag har valt kläder inför vintersäsongen.

Annat som är bra att tänka på till förskolan

Kom ihåg att sätta namn på allt! (Med märkpenna eller små självhäftande etiketter). Kläder, strumpor, nappar, gosedjur…. Allt som ni vill få med hem igen behöver namnas för personalen kan inte hålla reda på allt och en del saker är dessutom likadana.

Det ser olika ut vad barnet behöver ha med sig till vilostunden. Fråga på förskolan vad de vill att ni tar med men det brukar vara kudde, filt, gosedjur och napp… På de flesta förskolor så är det föräldrarna som köper blöjor och lämnar på förskolan för sitt barn. På de som vi haft barnen har de föredragit sådana blöjor som man knäpper för att slippa ta av byxorna varje gång. Fråga gärna personalen vilken sort de föredrar innan du handlar ,massor med blöjor.

 

Har jag glömt något?! Har du något annat bra tips som du lärt dig när du haft barnen på förskola? Lämna gärna dina bästa tips (eller fler frågor) bland kommentarerna!

vad behöver man till förskolanvad behöver man till förskolanvad behöver man till förskolan

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Sju saker som är lättare med andra barnet

Skrivet den 11 oktober, 2016

Lördag med familjen 

Skrivet den 10 december, 2016

Solig onsdag

Skrivet den 21 september, 2016

Föregående inläggHotell i Stockholm
Nästa inläggEtt dygn i Stockholm

Bli först att kommentera!

Kommentera