i Jenny reser, Mammaliv, Tips, Vardag

7 tips när man ska flyga långt med barn

7 tips när man ska flyga

Om du funderar på att ge dig ut och resa med barn så har jag 7 tips när man ska flyga med barn! Oavsett om det är med flyg, båt eller tåg så kan du ha nytta av de erfarenheter som jag samlat på mig. Även om just det här inlägget skrevs nu efter två väldigt långa flygresor fram och tillbaka till andra sidan jorden.

Våra två barn, 3,5 och 1,5 år gamla, är ganska vana vid att resa. Själv så var jag 15 år första gången jag reste med ett flygplan. Mina barn redan flugit flera gånger till Spanien där deras farföräldrar bor.

Resan till Spanien är bara ca 4 timmar och jag kan erkänna att jag var orolig för hur flygresan till Sydkorea skulle gå. Jag funderade också en del på hur de skulle hantera tidsskillnaden som är på 7 timmar.

Lite rutin på flygningar har vi iallafall efter alla Spanienresor men vi har också  erfarenheter från långa tågresor till Blekinge. Så här kommer de; 7 bra tips om du ska resa långt med små barn:

7 tips när man ska flyga långt med barn

  • Packa ALLT som behövs under resan i EN väska. Den väskan läggs med fördel aldrig upp på bagagehyllan. Ha den under sätet framför så att den finns nära till hands. Vi har nämligen gjort missen att ha Ipaden i en annan väska. Tjatet började direkt när man satt fast bältet. Då är stunden väldigt lång tills lampan slocknar och man kan resa sig för att rota fram guldklimpen ur ett annat handbagage.
  • Tänk igenom vilka leksaker som ska med! Inget som låter för högt, ganska små leksaker men som inte lätt rullar iväg längs med flygplansgången om de tappas.
  • Nya leksaker kan vara en bra idé. Eller en pysselbok. Slå in i omslagspapper och spara tills det blir tråkigt. På så sätt blir det både present och sysselsättning.
  • Ha med mutor i form av mat. Smoothies, kex, kakor, klubba, godis. För en lugnare flygning är allt tillåtet och tänk på att inte packa fram alltihop på en gång. Ta fram en sak i taget när behovet uppstår.
  • Flaska med vatten/välling/annat är bra att ha redo. Det kan dessutom hjälpa vid start och landning. Vätska till små barn får man ha med sig i handbagaget.
  • Ta alltid fler blöjor än du tror att det går att göra av med. Någonting med att flyga påverkar bebis- och barn-magar. Du vill inte sitta fast på ett flygplan utan rena blöjor! Tänk också på att våtservetter är bra för att torka upp eventuellt spill från matmutorna så glöm inte sådana.
  • När vi är inne på spill. Glöm inte att lägga ner kläder för ombyte i handbagaget. Minst två uppsättningar kläder per barn tycker jag är rimligt. Olyckor händer så lätt i trånga utrymmen och då är det inte roligt att ha fläckiga eller smutsiga kläder resten av resan. Glöm inte bort dig själv! Det skadar inte att lägga ner ett ombyte till dig själv för dina kläder är också i riskzonen för spill.

Hur gick vår flygning?

Vår flygning till Sydkorea tog ungefär 12 timmar (inklusive mellanlandning i Helsingfors) men det gick så mycket smidigare än vad jag hade ställt in mig på. På långflyg visas ju film o serier och det kommer mat lite då och då så att det händer grejer som kan sysselsätta barnen en stund. Våra barn lyckades dessutom sova några timmar och det var ju perfekt för att samla lite egen energi.

Så till er föräldrar som funderar på att flyga långt med barn eller har misslyckade ”kortare” flygningar som erfarenhet vill jag ändå säga att ”oroa er inte för mycket”! Det är skillnad på att flyga långt och kort. Bara en sån sak som större utrymme på långflygningar kan göra det hela enklare.

Barn och tidsskillnad vid långresor

När det gäller tidsskillnaden så fixade barnen det över förväntan också. Den dagen som vi kom fram så höll vi igång så mycket vi orkade under dagen. Jag lekte med barnen utomhus så att vi skulle få hjälp med att ställa om dygnsrytmen av solljuset. Visst var det lite andra rutiner med senare kvällar och några trötthetsutbrott men inte värre än vad vi brukar ha här hemma. Jetlagen när vi kom hem var däremot värre. Det kan ju ha bero på att vi faktiskt tog det mer lugnt i några dagar. Hade vi fyllt dagarna med aktiviteter så hade nog dygnsrytmen styrts upp snabbare men vi valde att ta det lugnt och landa i lagom takt istället.

7 tips när man ska flyga

Multitaskande mamma. Telefon, bagagevagn och barn. Och ett extratips syns även på bilden; stödstrumpor är bra för mammaben på långa flygningar med mycket stillasittande.

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

BVC-besök och vaccination

BVC-besök och vaccination

Skrivet den 27 april, 2017

Matlagning 

Skrivet den 12 september, 2016

Snabbmat eller hemlagat

Snabbmat eller hemlagat?

Skrivet den 21 november, 2017

Föregående inläggEn treårings höstfunderingar
Nästa inläggOnsdag och lite behind the scenes

Bli först att kommentera!

Kommentera