i Tips, Vardag

Börja ett nytt jobb

börja ett nytt jobb

Den här veckan har varit annorlunda för imorgon är det dags för mig att börja ett nytt jobb. Jag är inte en person som byter jobb ofta. Tvärtom. Mitt gamla jobb började jag på 2006…Jag gjorde min praktik där när jag utbildade mig till socionom och blev sedan kvar. Och jag blev kvar för att det är ett utvecklande och roligt jobb. Jag har inte känt något behov av att söka mig någon annanstans. Under åren har jag fått nya uppdrag och kunnat göra nya saker hela tiden.

I slutet av våren så kom det ut en annons med koppling till ett av uppdragen som jag haft de senaste åren. Efter lite tänkande fram och tillbaka bestämde jag mig för att söka jobbet. Det här är väl egentligen den perfekta situationen när man söker jobb. Jag var inte på väg bort från mitt gamla men var samtidigt nyfiken på något nytt. Jag hade alltså inget att förlora. Om jag skulle få nej på min ansökan så hade jag ju ett bra jobb redan.

börja ett nytt jobb

Att söka nytt jobb

Processen med att söka nytt jobb var en utmaning. Eftersom det var så länge sedan jag började ett nytt jobb så hade jag inget uppdaterat CV. Eller jag hade inget skrivet CV alls om jag ska vara ärlig. Det jag däremot hade var alla papper samlade på ett ställe. Det är ett tips som jag kan dela med mig av. Samla alla dina anställningsbevis, alla papper från utbildningar och alla projekt som du deltagit i på en säker plats. Det spelar ingen roll om det är en kartong eller i en pärm. Den dagen du ska skriva ihop ett CV så finns alla datum och alla namn lätt tillgängliga.

Nästa utmaning var det personliga brevet. Jag skrev först ett långt. Sedan strök jag och tog bort så mycket floskler som jag kunde. När jag var nöjd så lät jag min man läsa igenom det och han rensade bort en hel del till. Låt alltid minst en person läsa ditt personliga brev innan du skickar in det. Det ska vara en person som känner dig och som är ärlig. På så sätt kan viktiga delar komma med och sådant som inte är relevant kan tas bort.

Skriv inte för långt! En sida är lagom tycker jag efter att ha läst mängder av ansökningar när jag suttit med vid anställningsintervjuer. Och här hittar du fler bra tips för hur man skriver ett personligt brev. Till slut lyckades jag få ihop ett som var lagom långt och vågade skicka iväg det.

börja ett nytt jobb

Att tänka på vid en anställningsintervju

Min första semesterdag var också dagen då jag hade bokat tid för en anställningsintervju. Tre personer intervjuade mig i över en timme. Eftersom det här är en tjänst som har koppling till vad jag redan jobbat med så kände jag alla personer sedan innan. En annan fördel som jag har är att jag suttit på ”andra sidan” vid väldigt många intervjuer. Jag vet alltså vad man letar efter vid en anställningsintervju, vad man vill höra och vad man absolut inte vill se.

Om du vill ha några tips inför en anställningsintervju så kommer mina här:

 • Kom i tid! Det kan låta så självklart men jag har varit med om att man fått sitta och vänta på den som söker jobbet och jag kan lova att det ger ett väldigt dåligt intryck.
 • Ha på dig bekväma kläder som samtidigt är passande för tjänsten du söker. Det är viktigt att du kan koppla av under intervjun och känner att du passar in i sammanhanget.
 • Förbered dig! Läs på om tjänsten du söker så att du kan ställa bra frågor under intervjun. Bra frågor från dig visar att du är intresserad av tjänsten och du kan dessutom få viktig information kring om tjänsten är rätt för dig.
 • Svara på frågorna som ställs. Ingen vill höra självklarheter  utan de vill veta vem du är och om du passar för tjänsten. Om de frågar hur du hanterar konflikter så berätta om en situation du varit i en konflikt och hur du gjorde. Har du inget exempel från en jobbsituation så ta en situation från ditt privatliv. Likadant om det är en fråga om stress eller dåliga sidor. Ge exempel på hur du gjort och vad du lärt dig.
 • Vissa frågor kommer att komma så var förberedd. ”Var ser du dig om fem år?”, ”Hur kommer det sig att du sökte tjänsten?” och ”Varför är du rätt person för oss?”. Tänk igenom de här vanliga frågorna så att det inte blir helt blankt under intervjun. För en intervju är en speciell situation och när man blir nervös så kan det vara svårt att tänka klart.
 • Om du får en fråga som du inte kan ge ett bra svar på så kan det ibland vara bättre att säga att du inte vet. Om det är viktigt så be att få tänka igenom frågan och återkomma. Det är mer seriöst än att svamla ihop ett svar som du sedan inte kan stå för.

Att börja ett nytt jobb

Det finns massor mer tips så klart men vill du ha fler får du kommentera här nedanför. Jag vill inte tråka ut er i onödan men kan skriva hur mycket som helt om det här om det finns intresse! Med tanke på att jag nu ska börja ett nytt jobb förstår ni att min intervju gick bra.

Den här veckan har jag ägnat mig åt att avsluta mitt gamla jobb och fixa allt det praktiska. Jobbtelefon och jobbnycklar är inlämnade. Kontoret är tömt. Känslan är lite som efter ett sommarlov när man ska börja i en ny klass.

Jag vet på ett ungefär vad jobbet kommer att innebära. Samtidigt så blir det säkert en hel del nytt att lära mig. Och nya kollegor, ny arbetsplats och nya rutiner att komma in i. Håll tummarna för att jag kommer ihåg att åka till den nya arbetsplatsen imorgon!

börja ett nytt jobb

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Åksjuka barn

Åksjuka barn

Skrivet den 3 augusti, 2017

dinosaurier på universeum

Dinosaurier på Universeum

Skrivet den 17 april, 2019

Föregående inläggFörsta helgen i september
Nästa inläggLäppstift som ändrar färg

4 Kommentarer

 1. Jessica
  1 år ago

  Vad roligt och spännande att byta jobb. Känns det bra? Lycka till!!

  Reply
  1. JennyJenny
   1 år ago

   Ja, det känns väldigt spännande. Och nytt även om mycket är lika från det jag gjort tidigare. Men nya datorsystem och nya kollegor och en hel del nya rutiner att komma in i. Jag är en hel del tröttare på kvällarna men i stort känns det bra 🙂

   Reply
 2. Jessica
  1 år ago

  Det blir ju en nytändning att göra nåt nytt. Man behöver byta ibland tror jag. Lycka till med det nya!!

  Reply
  1. JennyJenny
   1 år ago

   Ja, det är nog nyttigt att få göra nytt och att få bli nybörjare.

   Reply

Kommentera