i Det här med olika viktiga saker, Mammaliv, Vardag

Det där med att ge socker till sina barn

ge socker till sina barn

Det där med att ge socker till sina barn… Har ni läst den där debattartikeln i Aftonbladet om att föräldrar som ger sina barn socker inte älskar sina barn? Om inte så finns den att läsa här. Om ni redan läst den så är ni kanske trötta på hela temat. jag ville ändå skriva lite om vad jag tycker om artikeln och själva ämnet.

Mina tankar om att ge socker till sina barn

Till att börja med så tror jag inte att det är bra att ge sina barn massor av socker. Framförallt för att socker inte är någonting vi direkt behöver tillsätta i kosten. Det finns massor med andra nyttigheter som barn och vuxna behöver få i sig varje dag. Vi har däremot inget sockerförbud här hemma. (Lillasyster försöker vi dock att inte ge sötsaker nu när hon är så liten).  Vi tror väl mest att man kan äta all mat i rimliga mängder. Och jag tror också att hembakade kakor eller hemgjorda sötsaker är mycket bättre än köpt lösgodis. Men visst händer det att vi har lösgodis hemma ibland också. Det vi däremot alltid försöker ha hemma är frukt. Det innehåller ju fruktsocker men också viktiga vitaminer så det känns som det bästa mellanmålet eller efterrätten.

Mina tankar om debattartikeln

Med det klargjort så har jag tänkt en del på den där artikeln. De flesta föräldrar vill nog att deras barn ska äta hälsosam mat. Det behöver ju inte utesluta att något sött och onyttigt slinker ner någon gång då och då. Debattartikeln kan då spä på det dåliga föräldrasamvetet onödigt mycket då den faktiskt innehåller en hel del felaktigheter .(Förutom det uppenbara i titeln; att föräldrar som ger sina barn socker faktiskt även kan älska sina barn samtidigt).

En sak som nämns i artikeln är att diabetes ökar stort. I Sverige så är sanningen att antalet nyinsjuknade i diabetes typ 2 (den sort som påverkas av kosten) minskat de senaste åren. Att cancertumörer lever på socker är heller inget som är bevisat i forskning.

När det gäller det här med att barn blir överaktiva av socker så finns det en del undersökningar på det. Givetvis påverkas humör och energi av (och om) vi äter men det man sett när det handlar om socker och barn är att om föräldrar  tror att deras barn ätit socker så upplever de barnen som överaktiva oavsett om de verkligen fått i sig något socker eller ej. Motsvarande gäller om föräldrarna fått informationen att deras barn ej fått socker. Då upplevde de att deras barn var som vanligt (både de som fått socker och de som ej fått det). Så kanske ger just sockret inte någon dramatisk förändring i barns beteende utan mycket handlar om våra förväntningar på dem.

Socker är varken nyttigt eller en drog

Oavsett så finns det ändå många anledningar att hålla nere sockerintaget inte minst för barnens tänders skull men att säga att det är samma sak att ge sina barn socker som att mata de med droger är väldigt överdrivet och lägger bara onödigt dåligt samvete på redan stressade föräldrar. Lägg hellre fokus på att laga hälsosam mat till vardags och så kan de där extra sötsakerna vara just det; något extra.

Vill du läsa mer om faktafelen i artikeln med hänvisningar till forskning så finns en artikel här 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

En dag på brandstationen

Skrivet den 13 februari, 2017

Bibliotek och matlagning 

Skrivet den 10 oktober, 2016

Barnrumsfixande och lite annat

Skrivet den 12 januari, 2017

Föregående inläggPaket från farmor
Nästa inläggTillbakablick till sommaren

7 Kommentarer

 1. Soon-Im Martinsson
  4 år ago

  Mycket intressant objekt du tar upp här.

  Jag har själv varit mycket dålig med att ha ”lagom” med godis hemma med mina 3 barn, då barnen pappa älskar lite för mycket sötsaker, plus med en mamma som la fram för mycket mat… att hålla ” fredags mys” eller lördags godis har varit väldigt svårt men att skriva eller påstå att man inte älskar sina barn, hade nog inte fått mig att inse vad jag gör fel och varför det skulle vara fel.

  För mig att äta sötsaker är en sorts tröst och beröm som jag ger mig själv och därför ger jag också mina barn för att de är ledsna eller för att de har varit duktiga, man tänker ju inte på att för mycket socker gör ens kropp sjuk!!

  Jag har diabetes 2, jag tycker om godis men jag älskar frukt och ris och pasta och just på grund av för mycket frukt!!! och ris och pasta har jag fått problem med diabetes, så man ska vara lite försiktigt med att socker ökar risken för diabetes utan att nämna andra ” nyttiga” saker kan förvandlas till socker i kroppen!

  Jag gillar ordet LAGOM, du kan äta vad du vill, bara du äter lagom!!! enda problemet är just LAGOM är så olika för olika människor, haha

  Vi som vuxna eller föräldrar vet nog när vi äter för mycket mat och godis, kan vi öva på den visheten om att åtminståne havera den potionen har vi kommit liten bit framåt !!

  Du gör det bra Jenny, älskar dig ❤

  En stolt svärmor

  Reply
  1. JennyJenny
   4 år ago

   Ja, jag blev lite irriterad på den debattartikeln för det finns ju alltid ett mellanläge och sällan är det svart eller vitt. Gör man godis och socker till något förbjudet så blir det kanske ännu värre konsekvenser i framtiden. Tack ❤️

   Reply
 2. Jessica
  4 år ago

  Håller fullständigt med i ditt resonemang angående socker. Sen är vi ju alla olika och vissa är känsligare mot socker precis som man kan vara känslig mot så mycket annat här i världen. Sen tycker inte jag om förbud heller utan såklart ska barn få t ex lördagsgodis. Jag tror absolut inte att godis någon enstaka gång är farligt. Kroppen är ju gjord för att ta hand om sånt som inte är bra för oss, så länge det inte blir för mycket. Det jag vänder mig starkt emot är allt socker matindustrin stoppar i vanlig mat. Då är det inte längre så lätt att hålla koll på hur mycket socker man får i sig. Tittar man på hur mycket socker det är i t ex fruktyoghurt, flingor och juice så är det skrämmande. Och detta är ju sånt som dom flesta barn äter. Det är där jag blir upprörd till max!! Även för egen del då jag är känslig mot just socker. Jag kan inte köpa hel- eller halvfabrikat för det är fullproppat med socker. Det är ju till och med socker i bröd och pålägg. Galet!!!
  Jag tycker precis som Soon-Im att du gör det bra med maten till dina barn <3
  Kram

  Reply
  1. JennyJenny
   4 år ago

   Jag håller med dig också. Det där dolda sockret som tillsätts i allt från bröd till halvfabrikat är oftast bara onödigt och dessutom svårt att välja bort då det inte finns så bra alternativ. Men att laga mat från grunden tar ju ofta inte så mycket mer tid och gör man det till vardags så gör det nog inte lika mycket om man fuskar ibland (så länge man ej är överkänslig så klart). Tack❤️

   Reply
 3. Jessica
  4 år ago

  Jag fuskar också ibland när jag prioriterar annat än matlagning. Men precis som du säger så är det viktigaste vad man gör till vardags. På helgen kan man unna sig att fuska och vara lite lat. Jag lagar också maten från grunden oftast, även på helgerna då jag har tid. Men det är ju pga att jag annars lätt får ont i magen. Men imorgon fredag ska jag köpa med mig sushi hem och det riset är det rätt mycket socker i 😉 Men gott är det 🙂

  Reply
  1. JennyJenny
   4 år ago

   Ja, men det andra nyttiga kanske väger upp 😉 Låter gott!!

   Reply
 4. Jessica
  4 år ago

  Så tänker jag i alla fall 😉 Kram

  Reply

Kommentera