i Vardag

God frukost hemma

god frukost hemma

Något jag saknar nu när semestern är över är att äta en lång, god frukost hemma. Under sommaren, när barnen och jag var lediga, så gjorde vi extra goda frukostar nästan varje dag. Allting dukades fram på matbordet i köket och vi kunde sitta länge och plocka till oss. På vardagarna hinner jag knappt få i mig någon frukost alls innan jag springer iväg till jobbet. Vi är noga med att barnen ska få någonting bra i magen innan förskolan men vi vuxna slarvar ganska mycket. Och då är ändå frukosten mitt absoluta favoritmål! Men när jag äter frukost vill jag ha gott om tid.

god frukost hemma

Nu är jag ju föräldraledig varje fredag och helgerna är lediga så några goda frukostar i veckan blir det ju ändå. Men som sagt, jag saknar semestern när vi hade tiden varje dag. Det blir en så lugn start då man kan sitta och planera vad vi ska hitta på resten av dagen.

Mina barn har aldrig gillat gröt. Inte vanlig havregrynsgröt och inte heller den där pulvergröten som man rör ihop med vatten till bebisar och småbarn. Men i somras så testade jag att koka mannagrynsgröt och till min stora glädje så åt Storebror av den i alla fall. Jag själv är uppväxt med havregrynsgröt innan skolan och mannagrynsgröt till helgfrukostar så jag ger inte upp med att försöka få mina barn att äta det. Förutom att det går snabbt att röra till havregrynsgröten så är det ju både billigt, nyttigt och mättande. Jag får helt enkelt fortsätta att erbjuda olika slags sylt och frukter till och kanske kan de vänja sig vid smaken.

Recept på en god frukost hemma

Det krävs inte jättemycket för att få till en riktigt god frukost hemma. Förutom gröt, fil eller yoghurt så måste jag ha bröd på mitt frukostbord. Pålägg är jag inte så noga med utan en vanlig mild ost funkar alldeles utmärkt men ett gott bröd måste finnas. Och en kopp varmt kaffe är ju också en sådan där sak som jag aldrig hinner fixa till mig själv på vardagarna så det vill jag också ha för att frukosten ska kännas komplett. Även om jag sällan (eller nästintill aldrig) hinner få i mig en hel kopp kaffe medan det är varmt så är jag nöjd om jag får i mig några munnar. Och mycket mjölk eller grädde ska det vara i!

god frukost hemma

Någonting som får frukostbordet att kännas extra lyxigt är färsk frukt. Barnen jublar när jag skurit upp frukter och lagt upp på fat och jag känner mig extra nöjd när de får i sig lite extra vitaminer redan till frukost. Det spelar inte så stor roll vad det är utan jag brukar skiva upp det som finns hemma; bananer, äpplen, persika, melon och kanske någon grönsak som man kan lägga ovanpå pålägget på smörgåsen.

Har jag en extra stund över när jag dukar fram brukar jag blanda ner lite fryst frukt, banan och grekisk yoghurt i mixern för att göra en smoothie. Det brukar uppskattas av hela familjen.

god frukost hemma

Nu längtar jag redan till nästa långfrukost hemma! Och snart är det mörkt på morgonen så att man får tända ljus på frukostbordet också. Det är väl en av få fördelar med att de ljusa morgnarna snart är över. Har du något måste på ditt frukostbord? Eller är du en sådan som lika gärna kan hoppa över frukosten helt och hållet?

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Helgen i bilder

Skrivet den 19 mars, 2018

Frukost med amerikanska pannkakor

Skrivet den 20 december, 2017

Julklappar i februari

Skrivet den 7 februari, 2016

Föregående inläggGrannen på landet
Nästa inläggMina mest lästa blogginlägg

4 Kommentarer

 1. Jessica
  4 år ago

  Frukost är viktigt för mig. Håller med dig om att det är mysigt att kunna ta god tid på sig vid frukostbordet, men det funkar ju bara på helgerna. Vardagarna har man inte så mycket tid men för mig är det ändå viktigt men en stor mugg kaffe med mycket mjölk i och en macka med ost och gurka på. Jag brukar ladda kaffebryggaren på kvällen så det bara är att trycka på knappen på morgonen sen. Det händer faktiskt även att jag brer macken på kvällen och ställer i kylskåpet. Något jag också alltid gör på kvällen är att göra antingen en smoothie eller chiapudding som jag tar med mig till jobbet och äter på fikarasten.

  Reply
  1. JennyJenny
   4 år ago

   Många smarta tips 👍🏻På vardagarna tar jag kaffet på jobbet men kanske vore det bra att även ta med frukosten dit!

   Reply
 2. Jessica
  4 år ago

  Ja, då kan man äta sin frukost i lugn och ro. Jag fungerar bättre om jag äter ordentligt. Behöver min energi.

  Reply
  1. JennyJenny
   4 år ago

   Ja, det behövs ju lite bränsle i kroppen!

   Reply

Kommentera