i Barnen, Lillasyster - ett år, Mammaliv, Vardag

Inskolning på förskolan

Dags för inskolning på förskolan

I torsdags och i fredags har Lillasyster varit en liten stund på sin förskola. Den allra första dagen var både jag och T med för att titta runt och höra om allt vad de hittar på under dagarna. P fredagen var det bara jag som var med. Än så länge har det gått så bra! Lillasyster hittar leksaker att leka med och bryr sig sedan knappt om var vi är. Hon har fått kontakt med några av de andra barnen och verkar gilla pedagogerna. Det var nog ingen som trodde att det skulle bli några problem för henne heller utan det är nog värst för mig att vänja mig av vid att vara med henne varje dag.

Tre dagar eller två veckors inskolning?

Det finns två olika modeller av inskolning (som jag känner till i alla fall) och det är en intesiv-inskolning på tre dagar eller en mer långsam variant på två veckor. Jag vet att man gör lite olika här i Göteborg och det är varje förskola som bestämmer vilken modell de använder. De två förskolor som vi inskolat barn på har bägge använt sig av den med två veckor.  Självklart har det inte varit hugget i sten att det ska ta exakt två veckor innan inskolningen är klar. Märker man att allt går bra kan det gå snabbare och behöver barnet längre tid på sig så förlänger man tiden.

Man börjar väldigt försiktigt med att en av föräldrarna är med barnet några timmar i taget på förskolan. Efter några dagar är man med och äter lunch och sedan på vilan. Sedan testar man att lämna barnet en liten stund själv på förskolan för att sedan komma tillbaka. Stunden som man lämnar blir längre och längre och om allt går som det ska lämnar man sedan barnet en hel dag själv och då är inskolningen klar.

Jag kan se fördelar med båda modellerna faktiskt (även om jag inte testat på 3-dagarsinskolningen själv). Jag kan i alla fall tänka mig att barnet inte vänjer sig vid att föräldern finns med på förskolan och därför blir det inte heller så konstigt att bli lämnad där. Men jag gillar ändå att inskolningen tar lite längre tid och jag tror att det framförallt hjälper mig som förälder. Jag får se hur dagarna på förskolan går till, jag lär mig namnen på pedagogerna och de andra barnen och jag hinner ställa en hel del frågor och berätta lite mer om hur mitt barn är. jagolillasyster-2jagolillasyster

 

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Inskolning pågår

Skrivet den 15 augusti, 2016

Vilken vecka

Skrivet den 11 mars, 2016

Sjukdomsperioden har börjat på förskolan

Skrivet den 28 november, 2017

Föregående inläggEn måndag i februari
Nästa inläggLillasyster lämnad på förskolan

Bli först att kommentera!

Kommentera