i Barnen, Lillasyster - ett år, Mammaliv, Vardag

Lillasyster 18 månader

18 månader

Lillasyster är 18 månader gammal. Jag är medveten om att uppdateringen om Lillasyster som 17 månader gammal saknas. Den försvann i och med resan till Sydkorea och sedan kort därefter åkte ju jag och barnen till Blekinge och så vips var hon 18 månader. Tiden rusar…

17 månader

Så jag kommer skriva den här månadsuppdateringen utifrån vad hon kan och gör nu. Men några saker vet jag att hon kunde till 17-månadersdagen så vi börjar lite smått med dem. Hon lärde sig nämligen att gå på tå och det är något hon roar sig med väldigt ofta. Kan ju bero på att vi skrattar och uppmuntrar henne men hon går gärna fram och tillbaka genom rummen på tå.

Om hon känner för att skoja till det lite extra så backar hon och skrattar högt av spänning för hon ser ju inte vart hon hamnar. Den andra saken är att hon fick två nya kindtänder i nederkäken. Fram till att hon fick dem var tandborstningen ganska enkel men när de växte så började hon protestera när vi skulle borsta tänderna. Och med protestera menar jag att hon skriker och slingrar sig som om vi torterade henne.

Ett litet tag kunde min man borsta dem utan protester. Så jag vet att numera gör det inte ont utan är mer en grej som hon kommit på att hon ska bestämma över. Och när nu ingen av oss får testade Storebror att borsta hennes tänder häromkvällen. (Vi gjorde mer ordentligt efteråt). Det gick hur bra som helst. Hon bara log och lät honom borsta. Så det är väl bara för oss att fortsätta borsta och så ska det väl gå lättare så småningom…

18 månader gammal

Men nu över till hur Lillasyster är nu vid 18 månader. Hon är fortfarande en väldigt glad och nöjd tjej även om hon visar på sitt starka humör titt som tätt. Men det går väldigt fort över. Hon blir mer och mer medveten för varje dag och kommunicerar verkligen med oss på sitt egna sätt med läten, ord som vi inte riktigt förstår och kroppsspråk. Fler och fler ord som vi förstår börjar också dyka upp vilket är spännande.

Lekar och leksaker vid 18 månader

Ett sätt som hennes utveckling märks på är att Storebror börjat bjuda in henne i lekar allt oftare. Innan har hon ju mest följt efter honom och försökt leka bredvid. Storebror har inte varit jätteintresserad av henne som lekkamrat. Men nu kommer han och ber henne följa med och han ger henne uppgifter när de leker doktor med gosedjuren eller som häromkvällen när de med alla leksaksverktygen skulle reparera vår toalettdörr. Han kallar henne för sin assistent för det är så klart tydligt att han styr leken men det är så fint att se att de leker mer och mer med varandra.

18 månader

Han kan vara ganska hårdhänt mot henne så som syskon säkert är men så fort vi är på lekplatsen eller runt andra barn är det tydligt att han bryr sig väldigt mycket om henne. Han springer snabbt fram och talar om att hon är hans lillasyster och att de ska vara snälla mot henne. Och då har de oftast inte ens hunnit lägga märke till henne.

När det gäller Lillasysters egna lekar så står böcker fortfarande högt i kurs. Hon sitter gärna och bläddrar i allt hon kan hitta och läser högt på sitt eget språk. Dockor och nallar gillar hon att bära runt på och hon låtsas ibland mata dem. Men favoriten över allt annat är Pippi. Det är förresten ett ord som kom för några månader sedan och det ord som hon säger flest gånger per dag efter mamma och pappa. Hon har en Pippi-docka som alltid får vara med och hon älskar att se Pippi på TV. Ute på lekplatser gillar hon rutchkanor och sandlådan bäst men även att köra runt med en leksaksskottkärra som finns hä rpå vår gård.

Här hemma är det ganska intensivt att hålla koll på henne. Hon klättrar snabbt upp på stolar och bord så fort man vänder ryggen till. Självklart inspirerar Storebror henne även i detta och klättrar runt och hoppar extra mycket. Han vet ju att hon följer efter. Och är det inte klättring så är det springande genom lägenheten eller dans till musik som roar dem. Musik över lag gillas väldigt mycket av Lillasyster. Favoritlåten är Bä, bä vita lamm följt av Blinka lilla stjärna.

Rutiner och sömn vid 18 månader

När klockan blir åtta så är det tandborstning och ombyte till pyamas som gäller för dem båda. Sedan lägger vi oss i Storebrors rum och läser sagor. När båda har somnat bär jag upp Lillasyster till hennes nya rum och i bästa fall så sover hon några timmar i sin säng medan jag och min man kan andas ut och se någon film eller serie. Några nätter har hon sovit fram till ett på natten i sitt rum men sedan vaknat så att jag får hämta in henne till oss. Bredvid mig sover hon sedan fram tills Storebror bestämmer att det är morgon. Vanligtvis runt 8. På dagen sover hon mellan en och två timmar men det är lite olika vid vilken tid det blir.

Det känns i alla fall som att hon har någorlunda bra rutiner som passar för oss just nu och det vi försöker förändra lite i taget är att hon ska få i sig lite mera mat under dagen så att hon inte vill amma hela natten lång. Hon är bestämd med vad hon vill så hon tillåter inte någon matning. Allt ska hon äta själv så det enda vi kan göra är att erbjuda sådant som hon tycker om att äta även om vi så klart testar olika nya rätter som variation också. Men är hon mätt eller ogillar maten så flyger talriken över köket och maten få städas upp från hela golvet.

18 månader

Barnens utveckling

Jag försökte hitta texterna om Storebror men även för honom verkar 17 månaders-texten saknas. Men den här, om Storebror 18 månader, finns i alla fall och det är ju väldigt likt Lillasysters utveckling. Det enda som skiljer är väl det där om hela nätter…vilket jag inte alls minns att Storebror sov. I mitt minne så började han sova hela nätter när han var runt två år men, men.  Man glömmer fort hur det var. 

Mer om barnens utveckling kan du läsa här!

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Morgonrutin

Morgonrutin och kaffe

Skrivet den 20 september, 2017

Dags igen för…

Skrivet den 27 oktober, 2016

En lördag i maj

Skrivet den 27 maj, 2017

Föregående inläggSoppa på jordärtskocka
Nästa inläggGrå fredag med världskultur

Bli först att kommentera!

Kommentera