i Lillasyster - första året, Mammaliv, Vardag

Lillasyster – 9 månader

Lillasyster är nu 9 månader gammal och den senaste månaden har hon lärt sig ytterligare några nya saker så utvecklingen fortsätter att gå framåt med stormsteg.

Det som märks mest är krypningen. Hon ”springer” fram krypande kan man säga. Det går iallafall riktigt fort för henne att ta sig fram när hon kryper efter mig eller Storebror. Hon ställer sig en del mot möbler men är inte alls lila intresserad av det som Storebror var i hennes ålder.

En rolig sak som han lärt sig är att vinka. Hon räcker upp ena armen, och ibland båda, och håller upp händerna tills man vinkar tillbaka och då ler hon stort. Någon gång ibland vinkar hon även genom att böja fingrarna. Hon har gjort lite försök till att klappa med händerna men där kan jag nog inte påstå att hon helt har lyckats ännu. Pincettgreppet har hon iallafall fått koll på. Hon kan plocka upp små, små smulor och stoppar dem snabbt i munnen så det bli daglig dammsugning här hemma och ett evigt vaktande av Storebrors mindre leksaker.

Hon pratar mycket. Det är papapa och gagaga och ibland bara långa ljud som att hon sjunger. Lillasyster är fortfarande väldigt glad för det allra mesta och gillar när jag och Storebror sjunger eller leker så att hon kan ”vara med”. Annars verkar favoritleksakerna just nu vara bollar. Hon blir överlycklig när hon hittar en boll och kryper kvickt iväg mot den.

Vi har ju haft förkylning här hemma och då har Lillasyster varit lite mer gnällig än vanligt både på dagarna och nätterna. Förkylningen har också gjort att amningen ökat och den andra maten minskat något men hon brukar äta gröt och burkmat eller vår mat och någon frukt på dagarna. Jag har ingen koll på hur ofta hon vaknar och äter på nätterna men det är mer än en gång iallafall. Och projektet att få henne att sova mer i sin egen säng ska jag också ta tag i nu när förkylningen gått över. Dels så kan ju jag röra mig lite mer i sängen då men framförallt känns det lite farligt nu när hon rör sig så snabbt. Hon kan ju lätt krypa iväg och trilla ner från sängen om jag inte märker att hon vaknar.

På dagarna sover hon oftast i Storebrors säng (eftersom den är på nedervåningen) och det går jättebra. Om vi är ute så sover hon bra i vagnen också. De flesta dagar sover hon två omgångar nu. En på förmiddagen och en under senare delen av eftermiddagen. Hon somnar för kvällen efter att Storebror somnat så det brukar bli vid 21-22 någon gång. Om hon får välja sover hon gärna till 9 på morgonen. Hon gillar att ligga kvar så länge någon annan finns i sängen.

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Solig onsdag

Skrivet den 21 september, 2016

9 månader utanför magen 

Skrivet den 5 februari, 2017

Söndag 

Skrivet den 9 oktober, 2016

Föregående inläggBebisar och salt
Nästa inläggÖppna förskolan och babysång

Bli först att kommentera!

Kommentera