i Inredning, Tips, Vardag

Omplantering av Monstera

Omplantering av Monstera

I början av veckan var det dags att ta tag i en omplantering av en monstera. Monsteran är min favoritväxt här hemma! Tycker att de är så fina växter. De kan växa sig väldigt höga men de kräver ganska stora krukor då. Jag upptäckte nu när jag tog ut den ur den gamla krukan att rötterna fyllde upp i princip hela krukan. (Det är samma planta som syns i min header-bild så den har stått i den ett tag).  Det fanns inte mycket jord kvar så den behövde verkligen få lite mer plats.

Jag rensade lite bland rötter och luftrötter. Man kan ta bort en del av luftrötterna men några måste sparas. Monsteran tar nämligen upp syre med hjälp av dem. Om man tycker att de är väldigt fula kan man leda ner dem i jorden också så att de inte syns lika mycket.

Jag brukar ta bort lite av de vanliga rötterna också när jag planterar om växterna. De som är tunnast och längst. Då kan växten göra nya kraftigare rötter och slipper lägga kraften på de rötter som ändå inte tar upp lika mycket vatten och näring. Vet inte om det här är rätt men det har funkat hittills i alla fall.

Omplantering av Monstera

Stickling från Monstera

Monsteran hade fått två små ”bebisar” så de passade jag på att ta loss. De får stå i ett glas ett tag och snart ska de få flytta in i en egen kruka. Vi får se om de tar sig till en ny Monstera-växt!

Om man vill ta en stickling från en Monstera-planta så finns det två sätt att göra det på. Antingen gör man som jag gjorde. Man delar på växten vid rötterna. Eller så kan man ta av en stjälk. Knipsa då av den så nära stammen som möjligt.

Låt sticklingen stå i vatten tills den bildat rötter och sedan är det bara att sätta ner den i jorden!

Omplantering av Monstera

Resultatet av omplantering av monstera

Och så här blev resultatet efter omplanteringen! Jag hade bara en orange plast-kruka hemma som var tillräckligt stor. Den döljs därför i en korg (från Granit) som passade perfekt runt den.

 

Omplantering av Monstera

Omplantering av Monstera

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Palmhuset på årets första dag

Skrivet den 6 januari, 2019

stor monstera

Stor Monstera

Skrivet den 17 november, 2020

Blommor och ny tavla

Skrivet den 5 april, 2017

Föregående inläggFemårsdagen
Nästa inläggMidsommarblommor

1 kommentar

 1. Lars Strid
  4 år ago

  Har en monstera som är så stor att jag måste plantera om den i en mycket större kruka.
  Nu till min fråga använder du vanlig blomjord eller vad ska jag använda för typ av jord?
  Hoppas att du inte finner frågan för konstig.

  Med vänlig hälsning
  Lars
  Ps monsteran är min absoluta gröna växt ds

  Reply

Kommentera