i Barnen, Mammaliv, Storebror - tre år, Vardag

Storebror 3,5 år 

Från liten bebis till ett barn på 3,5 år

Det var ju egentligen i december som Storebror blev exakt 3,5 år gammal men nu är det dags att skriva en uppdatering kring vad han gör och kan. När jag tittar på honom så slår det mig ibland att det är så konstigt att det är samma person som den där lille bebisen som han var för lite mer än tre år sedan. Att det är samma K som hade fullt av små ljusa fjun över hela sin kropp när han föddes den där sommaren 2014 som är den varmaste jag har upplevt. Den där lille bebisen som inte kunde sova utan att ligga precis på mig och att det blev alldeles blött av svett mellan oss eftersom temperaturen utomhus var runt 30 grader flera veckor i sträck. Bebisen som avskydde att sova och älskade att träffa människor.

Det där sista stämmer i och för sig fortfarande. Storebror tar gärna kontakt med både vuxna och barn som vi möter och även om han har blivit bättre på att sova så är han aldrig glad när jag säger att det är läggdags. Men annars är det svårt att förstå att han nu är så stor och kan så mycket. Vi blir förvånade varje vecka här hemma över saker som han säger eller klarar av. Han var ju bebis alldeles nyss!

Vad Storebror säger

Storebror pratar mycket och gärna. Han pratar i långa meningar och det märks att han funderar på mycket. Bokstäverna S och R är fortfarande ganska svåra att uttala för honom men annars är det lätt att förstå vad han vill ha sagt.

Han kan räkna till 20 på svenska och till 10 på engelska. Han kan dessutom känna igen de skrivna siffrorna. Färgerna kan han på både svenska och engelska (tack vare youtube).

Han berättar ofta om saker som hänt för ganska länge sedan och har bättre minne än oss vuxna. Han kan komma ihåg vilken glass han åt för ett halvår sedan på en speciell plats och vilka som var med. Tänk om man hade haft kvar det detaljminnet!

Frågorna om allt han hör, ser och upplever kommer hela tiden. ”Vad betyder det?”, ”Vad heter det på engelska?” och ”Hur gör man godis/papper/snö?” etc, etc, etc. De jobbigaste frågorna är de som kommit den senaste tiden tycker jag. Han har börjat fundera över döden och frågar om människor dör, när de gör det och sådant. Vi försöker svara så gott vi kan men jag måste erkänna att det inte är helt lätt alla gånger.

Vad Storebror kan

Storebror har varit stark sedan han föddes! Och han är fortfarande stark jämfört med andra jämnåriga. Han älskar att springa, hoppa, dansa och klättra. Nyligen har han lärt sig att stå en kort stund på ett ben.

Ibland tar han en stol från köksbordet och bär fram till köksskåpen. Genom att ställa sig på stolen når han upp till de höga skåpen. Där tar han fram sin honungsburk (han är den enda i familjen som älskar honung) och kan bre en egen smörgås.

När han är på bra humör så hjälper han gärna sin Lillasyster. Han tar henne i handen och leder henne dit hon ska, ger henne en leksak som han vet att hon gillar eller leker med en fotboll tillsammans med henne. Är han på mindre bra humör så är Lillasyster mest i vägen och får absolut inte vara med på samma ställe där han är. Men när det verkligen gäller så märks det att han gllar henne och tar hand om henne så bra han bara kan.

Storebror vill inte försöka ta på sig kläderna själv. Jag vet inte om barn ska göra det i den här åldern men han vill iallafall att vi ska hjälpa honom med all påklädning. Blöjorna är vi inte heller helt av med. Vissa dagar går han utan och fixar allt med toabesök på egen hand och andra dagar vill han inte alls. Vi tycker inte det är något problem och jag är inte orolig över att det kommer lösa sig inom kort så han får ta det i sin takt.

 En egen liten person

Det är svårt att skriva om barns utveckling har jag märkt. Jag försöker ju sammanfatta lite punkter kring barnen här på bloggen för det är inte lätt att se de där små stegen som de gör hela tiden eller att veta när de lärde sig allt det nya. Lillasyster har ju sina personlighetsdrag och Storebror har sina egna. Men det känns som att han alltmer utvecklas till en egen liten person och det är svårt att sätta fingret på exakt hur.

Tidigare har alla barn lekt med alla på förskolan men nu märks det att de börjar välja sina favoritkompisar lite mer. Han har ett gäng som han oftast berättar om och vi brukar prata om vad de har lekt under dagarna. Storebror blir inbjuden till deras barnkalas och det känns fint att veta att han har kompisar som han tycker om och som tycker om honom.

Han talar om vad han tycker om för mat och vilka kläder han gillar. Än så länge har han bred smak och han älskar alla färger och verkar inte göra så stor skillnad på vad som är för pojkar eller flickor.

För någon dags sedan sa han till mig att han tänker för sig själv och undrade om jag gör det också. Kanske är det ett tecken på att han nu börjar frigöra sig lite mer från oss och bli mer sin egen? Jag berättade att jag brukar tänka för mig själv och undrade så klart vad han tänker på. Han sa att han oftast tänkte på sommaren och att han skulle fylla år då. Flera gånger i veckan pratar han om att fylla 4 år, kalaset och önskelistan. Och vilka kompisar han vill bjuda på sitt kalas.

Han är en så fin person vår store, lille Storebror. 107 cm lång och många tar honom för en femåring men ibland så liten och vill ha filten, gosedjuren och  kramar som han såklart får så många han vill.

 

Om du vill läsa gamla inlägg om Storebror så finns de samlade här:

Storebror två år

Storebror tre år

stadsmuseet-6stadsmuseet-7stadsmuseetstadsmuseet-3

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Dags igen för…

Skrivet den 27 oktober, 2016

Jämförelse mellan graviditet nr 1 och 2.

Skrivet den 27 januari, 2016

K ~ 16 månader

Skrivet den 17 oktober, 2015

Föregående inläggBoktips för barn (eller för dig)
Nästa inläggHej från vår soliga lägenhet

2 Kommentarer

 1. Jessica
  6 år ago

  Fine lille store K <3

  Reply
  1. JennyJenny
   6 år ago

   ❤️

   Reply

Kommentera