i Barnen, Mammaliv, Storebror - två år, Vardag

Storebror snart tre år 

Det var längesedan jag sammanfattade Storebrors utveckling i ett sådant här inlägg men nu när treårsdagen närmar sig med stormsteg så känns det som att det är dags.

Pratandet

Storebror pratar gärna och mycket. Han går fram till alla möjliga människor, vuxna som barn, och säger vad han har på hjärtat just då. Hemma med oss är det så klart full fart på pratandes från morgon till kväll och ibland kan jag känna att jag behöver en paus bara för att hinna tänka klart en hel tanke. För det är fortfarande väldigt många frågor som kräver svar. Hur, vad, varför… Pedagogiken prövas flera gånger dagligen. Men samtidigt är det ju så häftigt att få höra vad som rör sig i hans huvud och vi blir ständigt förvånade över hur mycket han minns bakåt i tiden som han berättar om och hur mycket han snappar upp av det som sägs och händer runt omkring honom.

En ny grej som han ofta vill att vi gör är att jag ska säga till exempel ”en stol” och då ska han svara ”flera stolar”. Han fixar så många ord. Det kanske är vanligt men jag kan inte låta bli att bli imponerad när han till och med löser ”ett bord, flera bord”, ”en syster, flera systrar” och så vidare.

När han gärna vill få fram något snabbt så stakar han sig på orden och ibland ger han upp om mottagaren inte förstår och säger ”berätta du istället mamma”. Men annars talar han nu så pass rent att andra utanför familjen förstår honom bra. När han råkar säga fel ord på något och kommer på sig själv så säger han ”oj, jag glömde fel”. Så sött.

Humöret

På förskolan säger personalen ofta att Storebror är så glad och positiv till allt de ska hitta på. Han är oftast glad här hemma också men när det finns minsta trötthet eller hunrighet med i bilden så blir han väldigt lätt grinig och gnällig.

Han kan också vara väldigt envis och i kombination med trotsåldern så sätter han våra tålamod på prov dagligen. Om man själv är utvilad och på bra humör så är det ändå ganska lätt att vända honom på rätt sida igen men när jag är trött är det inte lika lätt alla gånger. Då hamnar man själv i trotsandet och det leder ju tyvärr bara till att det krockar ännu mer.

Men oftast när man föreslår någon aktivitet så får man till svar att han ”älskar det”. Den positiva inställningen smittar av sig och jag hoppas att han lyckas behålla den länge!

Sömnen

Känns omöjligt att göra en sådan här utvecklingssammanfattning utan att nämna sömnen. Den är ju så central i vardagen. När den funkar är det fantastiskt men vid minsta bakslag så blir hela familjens mående påverkat. Storebror sover faktiskt väldigt bra nuförtiden. Han började ju inte sova hela nätter förrän han var omkring två år. Det händer fortfarande (varje vecka) att han vaknar på natten. Ofta är det nog mardrömmar som väcker honom (och då också oss) men med lite mjölk att dricka eller ibland att man får lägga sig en stund bredvid honom brukar han somna om fort.

Det som vi har haft lite svårt med är de tidiga morgnarna. Nu vet jag ju att många småbarnsföräldrar väcks vid femtiden (eller ännu tidigare) så då känns det ju lite hemskt att klaga på våra ”tidiga” morgnar men eftersom det här är min blogg och min sammanfattning så kommer jag att göra det ändå. Storebror går numera och lägger sig åtta på kvällen. Nattningarna tar allt från en kvart till en timme men vid nio-tiden sover han i alla fall oftast. Nu under våren så tror jag att ljuset har fått honom att vakna allt tidigare och vi har haft en lång period då han vaknat sex på morgonen och totalvägrat somna om. Och då med resultatet att han är sur och gnällig en stor del av dagen. För nio timmars sömn är inte helt optimalt för en treåring. Att vi vuxna dessutom kommer i säng runt tolv på kvällen gör ju inte det hela mycket bättre. Storebror sover ju inte heller på dagen längre. Men några dagar i denna veckan då vädret var grått och därmed mörkare så sov han faktiskt till åtta igen. (Och på mors dag slog han till med rekordet; 9!). Så vi hoppas väl att det är en av alla faser och att han snart hittar en bra sömnnivå (för oss alla).

Lekar

Storebror gillar att göra det mesta. Han är som sagt väldigt positiv och det enda han totalvägrar  är att hjälpa till att städa upp sina leksaker…
Nu när vädret är fint så är vi ofta på någon lekplats på dagarna och han har alltid lätt att hitta någon ny kompis att leka med. Hemma på vår gård så gillar han att köra med sin sparkcykel, balanscykel eller trehjuling. Han har inte lika mycket tålamod att sitta still i sandlådan men det är skönt att han hittar sätt att göra av med sin energi på.

Inomhus så gillar han att pyssla. Det är en ganska ny grej och även om tålamodet inte räcker alltför länge så vill han ändå sitta en stund med saxar, klister, pennor och papper. Lera är också populärt men där bromsar jag ibland då så mycket hamnar på golvet och Lillasyster är snabbt framme för att smaka. Vi får passa på då Lillasyster sover istället.

Leksakerna som är populärast är alla former av bilar. Han vill gärna att någon är med och leker med honom men ibland kan han sitta länge och leka med dem på egen hand. Av T fick han några playmobil-leksaker i form av brandmän, motorcykel och andra brandsläckarredskap. Dessa är små så han vet att han måste sitta vid ett bord med dem så att Lillasyster inte ska komma åt dem. Dem leker han med nästan varje dag. En annan sån grej är hans Pippi-hus men massor av figurer från Pippi Långstrumps värld. De har han inne på sitt rum och kan sitta och greja med långa stunder.

En annan ny sak är att han gärna vill bygga kojor som han kan sitta i. Helst vill han ha hjälp med att få till dem av soffkuddar och filtar men ibland har han lyckats bygga ihop en koja alldeles på egen hand.

På förskolan säger de att Storebror leker med alla de andra barnen. Det är aktiviteten som får styra vem han är med och han har ingen favorit som han måste leka med hela tiden. Han har lätt att skapa kontakt med andra barn och många kommer springande mot honom när han kommer till förskolan på morgonen. Det är fint att se att han verkar vara omtyckt och hemma pratar han allt mer om vad de gjort tillsammans och vad de lekt under dagen.

Jag har säkert glömt att ta med olika saker så det kanske kommer en uppföljning så småningom för jag tycker det är så kul att ha sådant här nedskrivet. Man glömmer så fort vad han kan nu och hur han utvecklas hela tiden. Om någon läser bloggen som har barn i liknande ålder (eller äldre) får ni gärna kommentera hur era barn är och vad man kan förvänta sig i utvecklingen nu när han fyller tre. Så spännande att se!

IMG_7530

 

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Få saker gjorda med barn

Skrivet den 8 december, 2016

Mors dag

Skrivet den 29 maj, 2017

Tröttheten

Skrivet den 26 juli, 2017

Föregående inlägg2 juni
Nästa inläggNy bilbarnstol från BeSafe

1 kommentar

  1. Soon-Im Martinsson
    5 år ago

    Ja farmors lille K är snart 3år och farmors leendet blir bara större när man läser att han är en glad och positiv person och är glad i alla kompisar och är omtyckt av kompisar ❤️

    Reply

Kommentera