i Barnen, Lillasyster - två år, Mammaliv

Lillasyster två år

lillasyster två år

Lillasyster fyllde två år i maj så nu har hon ju redan hunnit bli två år och några månader. Det här inlägget blev dessutom inte publicerat utan fastnade bland mina utkast. Men bättre sent än aldrig eller hur?

Lillasysters prat

Det som är den största utvecklingen för Lillasyster just nu är språket. Hon fångar upp nya ord hela tiden och sätter ihop dem till allt längre meningar. Det är fortfarande inte lätt för de som inte känner henne att höra vad hon säger. Hon använder sina egna ord för saker och hennes uttal är inte helt rätt alla gånger. Men för mig blir det lättare och lättare att förstå vad hon vill och det underlättar ju väldigt mycket.

Hon sätter ihop orden till små meningar och försöker beskriva det hon ser. Häromdagen när vi lagade mat kommenterade hon allt; ”Mamma dela tomat”, ”koka getti” (kokar spagetti), ”mat gott i magen”. Det där med gott i magen måste komma från förskolan för vad hon än äter eller dricker så brukar hon klappa sig på magen och säga ”gott i magen”. Hennes egna ord hänger kvar men utvecklas allt mer till att bli de riktiga. Hon kallade innan macka för ”ka” men nu kan hon säga hela ordet. Banan är fortfarande ”baan” och bokstaven F har hon svårt att uttala. Det blir ”Pöttkolan” (förskolan), ”Pyplan” (flygplan) och ”Pykott” (frukost). En annan bokstav som hon har svårt för är ”V”. Vatten blir ”batten” till exempel.

lillasyster två år

Självständig och glad

Som person är hon fortfarande envis och bestämd med hur hon vill att saker och ting ska vara. Vill hon ha några speciella kläder ger hon sig inte förrän de blir dem. Om jag inte hjälper henne så fixar hon att ta på sig själv. Och när håret ska sättas upp så gäller det att det blir den frisyr hon tänkt sig annars sliter hon bort hårbanden lika fort. Men kan man få henne att vara med på beslutet så brukar det gå bra. Hon är inte så förtjust över att sitta still i vagnen utan vill helst gå själv. Och hon är väldigt stark. Hon klarar att gå långa sträckor och det märks att hon kan bära tunga saker precis som hennes Storerbror när han var i samma ålder.

Lillasyster är oftast väldigt glad och positiv. Hon sjunger  mycket och leker långa stunder för sig själv med dockor och andra leksaker. Hon pratar mycket för sig själv när hon sitter och leker och det är så skönt att hon är nöjd för det mesta. Så länge hon ser mig i närheten så brukar det gå bra.

lillasyster två år

Syskonkärlek

Storebror är hennes favoritperson fortfarande. Hon vill göra allt som han gör och får för det mesta vara med i hans lekar. På eftermiddagarna på förskolan brukar båda deras avdelningar vara ute på gården tillsammans och då är båda så glada över att träffas. Storebror säger ofta att hon är hans bästa kompis och häromdagen åkte de rutschkana tillsammans. Storebror lät Lillasyster sitta i sitt knä och han höll om henne så försiktigt. Sånt får mig ju att bli alldeles tårögd…

Efter sommarlovet så känns det som att Lillasyster har börjat gilla förskolan allt mer. Hon leker med sina kompisar och har hittat sina favoriter som hon pratar om hemma. Lämningarna går allt bättre och hon brukar säga ”mamma kommer sen”. Ofta när jag hämtar så vill inget av barnen gå hem utan jag får stanna kvar en stund medan de leker klart. Och det känns bra att de trivs med både personal och kompisar på sin förskola.

lillasyster två år

Sömnen vid två år

Sömnen är ju ett evigt ämne under småbarnsåren så jag tänkte skriva lite om hur det ser ut för Lillasyster just nu. Hon har alltid gillat att sova mer än sin Storebror. Hon tar gärna sovmorgon så länge hon får ligga tätt intill mig. I somras gjorde vi iordning hennes säng i samma rum som Storebror sover. Då kunde jag natta dem båda samtidigt och hon har vant sig vid att somna själv i sin säng.

Vi försökte under sommarlovet att minska på hennes dagvila för läggningarna tog allt längre tid. (Hon kunde vara vaken fram till elva på kvällen). Vissa dagar klarar hon helt utan att sova men oftast behöver hon sin dagsömn för att orka med eftermiddagarna. Så länge hon inte sover för länge (över en timme) så funkar ändå läggningarna okej.

Vi brukar börja kvällsrutinerna vid åttatiden på kvällen med tandborstning, pyjamas och blöjbyte. Sedan läser vi saga och vid niotiden brukar de sova. Sedan ser det lite olika ut hur länge Lillasyster ligger kvar i sin säng. Ibland vaknar hon vid ett på natten, ibland framåt fyratiden och någon enstaka gång har hon sovit kvar hela natten. När hon vaknar på natten så har jag inte orkat lägga energi på att få henne att somna om i sin säng. Istället bär jag upp henne till vårt sovrum och bredvid mig somnar hon om direkt och sover oftast vidare hela natten.

Så sömnen känns som att den fungerar bra just nu. Det är väl dagvilan som ska fasas ut med tiden men så länge nattningarna inte tar alltför lång tid så anpassar vi oss efter hur Lillasyster väljer att sova.

 

lillasyster två år

Kläder

Kläderna i det här inlägget tycker jag är så söta. Klänningen är en present från Lillasysters släktingar i Korea. De turkosa Converse-skorna är Storebrors urväxta som var precis lagom till Lillasyster i somras.

Nu när Lillasyster är två år så blir det värre inlägg kring utvecklingen. Det händer ju fortfarande mycket men inte så tydligt som de första åren. Men jag kommer ändå fortsätta, precis som jag gjort med Storebror. Inte minst för att ha kvar minnena för min egen skull.

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Lillasyster 13 månader

Skrivet den 6 juni, 2017

En glimt ur vardagen

Skrivet den 23 februari, 2017

Julpyssel och bullar

Skrivet den 19 december, 2016

Föregående inläggNär är det brittsommar?
Nästa inläggFöräldraledig fredag

Bli först att kommentera!

Kommentera