i Tips, Vardag

Bli av med statisk elektricitet i kläderna

Det finns en sak som jag verkligen avskyr! Ni vet den där känslan när kläderna fastnar mot kroppen och sprakar av statisk elektricitet. Det verkar hända extra ofta nu under vintern och det kanske har med den torra luften att göra? Och på vinterns så drar man av barnen deras halsdukar och overaller och deras hår står rakt upp och när man sedan tar i dem så får man en stöt… Om ni också har samma avsky mot det här (eller bara vill bli av med statisk elektricitet i era kläder) så har jag samlat ihop några tips som ni enkelt kan testa!

Sköljmedel för att få bort statisk elektricitet i kläderna

Ni som följer mig vet ju att jag är emot att tvätta kläderna med sköljmedel av olika anledningar. Men just mot statisk elektricitet i kläderna är sköljmedel något som det oftast tipsas om. Vill man undvika att gifterna spolas ut med tvättvattnet och vidare ut i våra sjöar och hav så finns det dock andra sätt. Man kan ta lite sköljmedel på handen eller en trasa och strycka över kläderna som blivit statiska. Du kan också blanda lite sköljmedel med vatten i en sprayflaska och spraya kläderna. Även att spraya hårspray på kläderna ska minska den statiska elektriciteten.

Andra miljövänliga sätt att bli av med statisk elektricitet

Om man nu inte vill använda sköljmedel eller hårspray så finns det lite mer miljövänliga sätt att testa för att bli av med statisk elektricitet i kläderna.

 • Man kan till exempel dra över plaget med en metallgalje eller fästa en säkerhetsnål någonstans på plagget och låta den sitta kvar medan man bär plagget.
 • Att använda ättika istället för sköljmedel när man tvättar är något som jag testat den senaste tiden. Det ska dessutom fungera för att göra kläderna mjuka men jag tycker inte att det fungerat så bra mot den statiska elektriciteten.
 • Ett annat tips är att torktumla kläderna tillsammans med bollar av aluminiumfolie. Det har jag inte testat för jag tänker att själva torktumlingen gör kläderna mer statiska?
 • De kläder som brukar bli mest statiska hänger jag på tork istället för att torktumla.

Det allra bästa är såklart att undvika kläder som är gjorda av olika plastmaterial (som nylon eller polyester). Kläder i olika naturmaterial blir inte alls lika statiska.

Har du fler tips på hur man kan undvika de där hemska statiska stötarna? Lämna tips i kommentarsfältet så testar jag mer än gärna!

bli av med statisk elektricitet

Vill du se mer tips så hittar du den kategorin här!

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Barnkläder och leksaker

Skrivet den 1 november, 2017

Tips på mellanmål som barnen älskar

Skrivet den 14 september, 2017

vad behöver man till förskolan

Vad behöver man till förskolan?

Skrivet den 13 mars, 2018

Föregående inläggFörsta dagen på jobbet
Nästa inläggEn spontan weekend i Stockholm

4 Kommentarer

 1. Jessica
  4 år ago

  Tack för bra tips!! Jag har jättemycket problem med just statisk elektricitet just nu. Men mitt största problem är att håret är så himla statiskt, helt omöjligt att ha att göra med. Försöker använda olja i nytvättat hår men jag tycker inte det hjälper. Har du något bra tips där också kanske?

  Reply
  1. JennyJenny
   4 år ago

   Hmmm. Har faktiskt inte haft så mycket problem men kanske har jag hittat några knep ;). Tvätta inte för ofta (blir torrt då o torrt blir statiskt). Hårspray funkar ibland. Ta olja när håret är torrt (i topparna). Blir det ändå för ”flottigt” av oljan så har jag ett knep kanske låter konstigt men som funkar tycker jag; ta lite lotion/kräm på handflatorna och ta i hårtopparna 😉

   Reply
 2. Jessica
  4 år ago

  Tack för tips! Ska testa. Jag tvättar inte håret så ofta, kanske 2 gånger i veckan. Olja tar jag i när det är vått så kanske är det bättre när det är torrt. Lotion har jag inte provat så det får jag testa. Blev faktiskt värre nu när jag färgade håret mörkt, av nån konstig anledning. När jag var blond hade jag inga problem alls. Konstigt!!!

  Reply
  1. JennyJenny
   4 år ago

   Mycket konstigt?! Men jag tror ändå att det som kan göra håret lite fuktigare funkar bäst. Men jag är ju blond nu så kanske därför jag märker av det mindre (brukar ju annars tona det mörkt under vintern).

   Reply

Kommentera