i Barnen, Lillasyster - två år, Mammaliv

BVC-kontroll vid 2,5 år

BVC-kontroll vid 2,5 år

För ett tag sedan var det dags för Lillasysters BVC-kontroll vid 2,5 år. Förra gången vi var där var hon bara 1,5 år så det har ju verkligen hänt saker i hennes utveckling! Vi fick en tid strax efter lunch så jag hämtade Lillasyster från förskolan. Det var kul att få en stund ensam med henne och vi promenerade tillsammans till spårvagnshållplatsen.

När vi stod och väntade på vår vagn så pratade vi om allt vi såg runt omkring oss. Det är ju inte så ofta jag verkligen kan ha fullt fokus på henne så jag tog verkligen vara på vår stund. Plötsligt kom det fram en äldre dam och ursäktade sig. Hon sa att hon var tvungen att komma fram för hon blev så glad över att se oss stå där och prata med varandra. Hon berättade att det är så ovanligt att hon ser föräldrar prata med sina barn då de flesta håller en mobiltelefon framför ansiktet hela tiden.

Det är säkert något som många föräldrar är medvetna om men samtidigt något som ofta händer utan att man ens tänker på det. Det är ju inte alltid en mobiltelefon som tar ens uppmärksamhet. Allting med vardagssysslor som ska göras, syskon som också behöver uppmärksamhet eller annat runt omkring påverkar ju också. Men de där stunderna då man faktiskt kan ha fullt fokus på ens barn blir oftast så himla fina!

Vår spårvagn kom efter en liten stund och vi åkte vidare mot BVC. Vi kom fram i god tid och hann leka en stund i väntrummet som var fullt med spännande leksaker. Så kul med leksaker som är nya tyckte Lillasyster!

BVC-kontroll vid 2,5 år

När vi ropades in till undersökningsrummet så fick Lillasyster direkt syn på ett litet barnbord med två små stolar. ”Du ska sitta bredvid mig här mamma”, sa hon. BVC-sköterska tittade en gång till i sina papper och frågade om det var rätt person. Det var det. Hon sa då att mycket av den här BVC-kontrollen vid 2,5 år handlar om att undersöka språkutvecklingen. Hon sa att det kändes nästan lite överflödigt att ta de vanliga frågorna nu när hon hört Lillasyster prata så där. Frågorna handlar om barnet kan sätter ihop två ord eller mer i meningar och om de kan mer än 50 ord och så vidare.

Men Lillasyster fick ändå öppna en liten väska med leksaker och berätta om vad som fanns där i. Och när BVC-sköterskan bad henne sätta en liten gul leksaksbil på en stor gul bil så löste hon det utan problem. Vi gick vidare till de vanliga undersökningarna istället; vikt och längd. Lillasyster följde sina kurvor bra! Hon väger nu 13,6 kilo och är 93,5 cm lång.

Undersökningen handlade också mer allmänt om hur vi mår, hur det går med mat, blöjor, sömn och annat som hör vardagen till. Totalt tog det ungefär en timme för hela BVC-besöket.

Nästa kontroll på BVC är inte förrän 4-årskontrollen så nu dröjer det ett bra tag innan vi får nästa undersökning. Förutom att det är skönt att veta att hon utvecklas som hon ska så blev det ju också en väldigt trevlig utflykt för oss. Men vi får hitta på annat kul på tu man hand snart igen hoppas jag.

Ni som är föräldrar; brukar ni dela upp barnen så att de får egentid med er som föräldrar? Skriv gärna och berätta om ni brukar hitta på något särskilt då!

BVC-kontroll vid 2,5 år

BVC-kontroll vid 2,5 år

BVC-kontroll vid 2,5 år

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

skräp i ögat

Skräp i ögat, pannkakor och tulpaner

Skrivet den 31 januari, 2019

lillasyster två år

Lillasyster två år

Skrivet den 25 oktober, 2018

6-månaderskontroll på BVC 

Skrivet den 3 november, 2016

Föregående inläggSkidåkning med barn
Nästa inläggPulkabacke i Sälen

Bli först att kommentera!

Kommentera