i Barnen, Lillasyster - ett år, Mammaliv, Vardag

Dags för 1,5-årskontroll på BVC

Idag har Lillasyster sin 1,5-årskontroll på BVC

Jag vet inte hur det fungerar på andra BVC men på vårt så får man en lapp hemskickad ett tag innan det är dags för besöket och det innehåller en mängd med frågor kring saker som ett barn i den ålden bör kunna. Sedan är det ingen panik om barnet inte kan allt på listan så klart! Men om det är för många saker som barnet inte kan så är det ett tecken på att allt inte är som det ska och då är det ju bra att upptäcka sådant tidigt.

Jag tycker i alla fall att det är bra att man får hem ett frågeformulär även om barnsköterskan så klart tittar på barnet och hur det fungerar även vid besöket. Men många gånger kan ju barnet göra många saker hemma som det sedan inte alls vill visa upp när någon tittar eller ber den att göra just det (Någon som känner igen sig?).

Vad undersöker BVC på 1,5-årskontrollen?

Det är många frågor som har med utveckling att göra och några exempel är om barnet går säkert utan stöd, bygger med klossar, pekar ut kroppsdelar, tar av mössa och strumpor, klotterritar, sover bra, hur relationen är till andra barn, om det kan äta själv och så vidare.

Det mesta hade jag redan koll på när jag skulle fylla i pappret. Lillasyster går ju sedan ett halvår tillbaka, hon pekar gärna ut kroppsdelar på sig själv när vi säger ordet och det där med att ta av sig mössa och strumpor kan hon alldeles för bra. Men bygga med klossar visste jag inte om hon kunde. Vi har nämligen plockat undan alla klossar för att Storebror tyckte det var lite för roligt att kasta dem omkring sig. Så häromdagen fick jag ta fram några stycken så att Lillasyster fick testa. Hon började direkt sätta dem på varandra och lyckades få ihop ett torn med sex klossar innan det rasade. Det är svårt att beskriva en mammas stolthet över ett sådant bygge 😉

Sömnen vid 1,5 år

En annan del av frågeformuläret fick mig att le lite för mig själv och det kan nog bli någon diskussion om det på dagens BVC-besök. Det var de frågorna som handlar om sömnen.

Tycker du att barnet sover bra? Ja

Somnar barnet i egen säng? Nej

Kan barnet somna om själv? Nej

Haha. Svaren på om Lillasyster sover själv och kan somna om på egen hand är nej men jag tycker ändå att hon sover bra. Det beror säkert på att jag har Storebrors sömn att jämföra med och han var ju vaken många timmar under nätterna under sina första två år. Så olika det kan vara beroende på vad man har att jämföra med! Men jag upplever i alla fall att hon sover bra. Så länge hon får ligga tätt intill mig i alla fall…

Vi får se hur själva 1,5-årskontrollen går på BVC-besöket men nu innan så känns det i alla fall som att Lillasyster ligger bra i fas med vad hon ska kunna vid den här åldern.

Så här såg det förresten ut när Storebror var på sin 1,5-årskontroll för två år sedan.

barnrum-14

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Trött dag 

Skrivet den 13 maj, 2016

J två veckor 

Skrivet den 19 maj, 2016

Det tillfälliga barnrummet

Det tillfälliga barnrummet

Skrivet den 26 oktober, 2017

Föregående inläggBarnkläder och leksaker
Nästa inläggBVC-besök och ett tips för bättre sömn

4 Kommentarer

 1. Jessica
  6 år ago

  Det kommer att gå galant för Lillasyster på kontrollen idag <3

  Reply
  1. JennyJenny
   6 år ago

   Det tror jag med. Storebror följer med så det är väl mer frågan om hon får göra uppgifterna själv 😅Han är snabb på att hjälpa henne med allt…

   Reply
 2. Soon-Im Martinsson
  6 år ago

  För min del som är farmor, tycker att hon ska växa lite långsammare… det går ju alldeles för fort 😂😂
  Inte nog med att fatta att lilla J ska på 1.5 års kontroll , så får man se lille K när han var 1.5 år, det där var ju inte så länge sedan eller 😂😱😘

  Reply
  1. JennyJenny
   6 år ago

   Nej, ingen tid alls! Det går för fort håller jag med om!

   Reply

Kommentera