i Barnen, Lillasyster - ett år, Mammaliv, Vardag

Lillasyster 16 månader

16 månader

Lillasyster är 16 månader nu och jag har bloggat så pass länge att det går att gå tillbaka i arkivet och jämföra med Storebror i samma ålder. Ja, jag förstår om det bara är jag som tycker att detta är fantastiskt kul! Men det var ju lite det som var meningen när jag startade bloggen; att ha minnen sparade för jag vet hur snabbt man glömmer detaljer. Nu när jag läser igenom gamla inlägg och ser bilderna på den lille killen… Är det verkligen vår Storebror som faktiskt var sådär liten och precis hade börjat förskolan?!

Om ni också är intresserade så hittar ni inlägget om när Storebror var 16 månader här.

Och lite känns det faktiskt som att man läser om Lillasyster. De gör ungefär samma saker och utvecklas i samma takt. Det kanske alla barn gör förresten? Om du har barn i samma ålder (eller äldre barn) så får du jättegärna kommentera om du känner igen dig. Eller om det är något som skiljer sig åt för sånt tycker jag är kul att läsa om.

Det som skiljer sig åt mellan barnen så här långt är nog att Lillasyster pratar lite mer. Inte mycket men några fler ord än Storebror kan vi nog urskilja. Kanske är det för att vi pratar med här hemma (Storebror och jag hela dagarna…)? Men nu gör vi väl som vi brukar? Går igenom en liten lista för att se hur Lillasyster är just nu.

Språket vid 16 månader

Lillasyster babblar på för fullt. Men det mesta är hennes ”egna språk”. Hon ser så allvarlig ut när hon pratar som att hon faktiskt berättar något väldigt viktigt så jag lyssnar och nickar för att bekräfta henne. Det vi förstår är pappa, mamma, titta, ja, nej och där. Sen säger hon babba till lite olika saker. Det kan betyda Babblarna, fisk och kanske fler saker som vi inte listat ut.

Hon visar i alla fall tydligt att hon förstår så himla mycket av vad vi säger. Hon hämtar glatt skor och kläder till oss när vi ska gå ut. Om Storebror säger att han vill ha med Kaninis till förskolan (ett nytt favoritgosedjur) så rusar hon iväg och vet exakt var den ligger i lägenheten. Hon hjälper till och hämtar den till Storebror. Hon slänger skräp åt oss i papperskorgen och hämtar saker ur kylskåpet (som hon tyvärr har lärt sig att öppna).

Lekar och intressen vid 16 månader

Lillasyster hänger gärna på det som Storebror leker. Det kan vara bilar, små figurer, eller lekar ute i sandlådan. Hon hämtar ibland dockor och gosedjur som hon låtsas mata och leker med. Böcker gillar hon fortfarande. Lillasyster vill gärna att vi tittar i dem tillsammans och att jag ska säga vad sakerna heter som hon pekar på men hon kan också sitta och bläddra själv. När jag läser för Storebror på kvällen så händer det att hon tar upp en egen bok och ”läser högt” ur den. Gulligt men lite stör det ju nattningen.

Lillasyster är glad och positiv till det mesta så hon hittar på lekar både inomhus och utomhus och kan roa sig själv ganska länge även om hon helst av allt vill leka tillsammans med Storebror så klart.

Syskonkärlek

Nu när Lillasyster blivit äldre och visar allt tydligare vad hon vill så är det inget tvivel om vem som är hennes favorit; det är Storebror som gäller! När vi går ute kan hon totalvägra att hålla mig i handen och då är det bara Storebror som får gå bredvid henne och hålla henne i handen. Och han gör det oftast…iallafall en liten stund.

De kan leka bredvid varandra ganska bra men när hon tar fel leksaker så ryter Storebror ifrån och hon är inte dålig på att ryta tillbaka. Vi försöker ha nolltolerans på puttar, slag och sparkar men det är två envisa, temperamentsfulla barn vi har så det lyckas inte till hundra procent. Jag tycker att vi är bra på att säga till båda två så att inte alltid Storebror får alla tillsägelser för Lillasyster kan också vara den som startar bråken. Och lika snabbt som bråken startar så är det över igen och de kan leka en stund till. Det svänger fort!

När jag säger att det är dags att hämta Storebror från förskolan så springer Lillasyster till dörren och hämtar skor och ler med hela ansiktet. Nu när hon är större så har tiden när Storebror är på förskolan förändrats en hel del faktiskt. Tidigare var det ju en stund då jag kunde vila lite och Lillasyster sov. Numera sover hon sällan under de timmarna och det är full rulle här hemma. Jag har märkt att jag får mer gjort när båda barnen är hemma för då kan de roa varandra en stund och Lillasyster är mer nöjd.

Sömn vid 16 månader

Lillasyster sover ofta en gång på dagen efter lunch. Om hon råkar somna på förmiddagen så blir det dock en tupplur senare på eftermiddagen också men det blir alltmer ovanligt. När jag nattar Storebror vid åtta på kvällen får Lillasyster också pyamas. Sedan är hon med när jag läser inne i Storebrors rum. Allt oftare så somnar hon samtidigt och kan ligga kvar och sova några timmar. Det händer att vi har barnlediga kvällar!!

På natten sover hon i vår säng bredvid mig och hon går upp när Storebror går upp vilket är någon gång mellan halv 7 och 8 på morgonen. Det här med amningen tänkte jag spara till ett eget inlägg men för att ändå ta upp det kort så kan jag säga att det ammas på fortfarande. Oftast för att sova och då är det ju ett oslagbart knep som jag funderar på hur man ska kunna ersätta. Lillasyster tar ju inte napp och gillar inte välling.

16 månader

16 månader

Läs mer om barnens utveckling här!

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Mormor på besök

Skrivet den 4 oktober, 2016

Storebror snart tre år 

Skrivet den 2 juni, 2017

Fredag

Skrivet den 9 september, 2016

Föregående inläggSpanien
Nästa inläggTips på mellanmål som barnen älskar

2 Kommentarer

 1. Jessica
  7 år ago

  Lilla stumpan är stor nu <3

  Reply
  1. JennyJenny
   7 år ago

   Ja, en egen liten person… Bara så där 😉

   Reply

Kommentera