i Vardag

Lucka nummer 4: Vilken dröm har du haft som du lyckats uppfylla? 

Drömmar som redan har gått i uppfyllelse är så klart de om att hitta den stora kärleken och få två fantastiska barn. Men det vet ni ju redan som läser här på bloggen. Så idag tänkte jag berätta om en annan dröm, eller kanske mer ett mål, som gått i uppfyllelse.

Jag har hört flera gånger att svenska människor brukar svara att de är mer rädda för att hålla föredrag eller prata inför folk än att dö när man har gjort undersökningar. I en väldigt stor del av mitt liv tyckte jag också att de var oerhört svårt att ställa mig och prata inför folk. Till exempel de där föredragen man var tvungen att hålla i skolan. Det var nog det värsta med hela skolan tyckte jag då.

Jag vet egentligen inte varför det är så hemskt för så många människor. Det är ju inte något farligt man gör men ändå så får man hjärtklappning, blir skakig och drabbas av panikkänslor. Och för min del spelade det ingen roll om jag pratade inför en liten grupp eller många människor.

Under de senaste åren har jag ändå hållt föredrag i skolor, utbildat massor av människor, stått på scen och pratat inför 300 personer, som mest, varit med i TV och i direktsänd radio några gånger och helt enkelt varit i massor av situationer då jag tvingats prata inför folk. Och det känns faktiskt inte alls så jobbigt längre. Visst kan jag vara nervös när jag ska göra nya saker men jag vet också att nervositeten brukar släppa och det är mer pirrigt och inte ångestfyllt.

Så vad var det som hände? Jag blev invald i en facklig styrelse på jobbet efter att ha varit skyddsombud på min arbetsplats. Jag var också ordförande för styrelsen under några år och har hållt i massor av fackliga utbildningar och pratat inför medlemmar i små och stora sammanhang.

Så det som folk sa till mig innan, att det är bara att öva, stämmer verkligen. De första gångerna jag skulle hålla utbildningar så var jag verkligen inte bra! Men efter några gånger blev det allt vanligare att deltagare kom fram och tackade för att jag pratat så tydligt och varit så pedagogisk. Att jag var så duktig på att prata inför folk. Och då insåg jag att jag med tiden hade hittat mitt sätt att ”vara på scen”. Jag kunde koppla bort fokuset på mig själv och istället koncentrera mig på det jag hade att berätta. Så en av mina drömmar hade gått i uppfyllelse; att våga prata inför människor i en massa olika sammanhang.

Om jag skulle ge några tips till någon som känner som jag gjorde innan så handlar det väldigt mycket om förberedelse. Att kunna ämnet du ska prata om är jätteviktigt. Gå igenom vad det är du ska säga och gör det många gånger så att det känns bekvämt och blir till dina egna ord. Ingen vill lyssna på någon som läser innantill från en text.

Om det känns obehagligt att alla tittar på dig så ta hjälp av power points. Några bilder som publiken kan titta på medan du pratar kan kännas skönt. Men ha inte för mycket olika bilder och skriv inte för mycket text på dem. Publiken ska lyssna på dig.

Ett tips som inte har med själva talet att göra men ändå är väldigt viktigt är att du har bekväma kläder. Någonting som du känner dig avslappnad och fin i. Du vill inte stå på schemat och oroa dig för hur dina kläder ser ut eller om du kommer svettas igenom tröjan. Välj ut kläder noga så att de både passar dig men också ämnet du ska prata om.

Och sista tipset är att utsätta dig för just det du tycker är jobbigt. Det kommer kännas hemskt innan och kanske även under de första gångerna men för varje gång blir det lättare och du kommer bli stolt när du vågat!
En gammal bild på mig som jag tog när jag var med på TV 😉


Detta är en del av Kajsons julkalender, vill du också vara med? Spana in hur du gör här.

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Julkalendrar

Julkalendrar 2017 med fina vinster

Skrivet den 27 november, 2017

Föregående inläggMåndagkväll
Nästa inläggLuckan nummer 5: Vad önskar du att du kunde äta till middag idag? 

Bli först att kommentera!

Kommentera