i Graviditet, Mammaliv, Tips

Amningsnapp

amningsnapp

Fördelar och nackdelar med amningsnapp

Jag hade en hel del funderingar kring att använda amningsnapp när jag skulle börja amma. Som jag skrivit om tidigare så fungerade inte amningen med Storebror utan han fick ersättning till största del. Amningen med Lillasyster funkade däremot från start. Men amningsnapp testade jag båda gångerna och jag önskar att jag hade fått lite mer information om fördelar med amningsnapp från början. Det var ingenting som de pratade om på BB. När jag googlade så kom det mest upp olika skräckhistorier (som det ju tyvärr brukar göra när man googlar…). Jag önskar helt enkelt att jag hade fått tillgång till både fördelar och nackdelar med att använda amningsnapp så därför skriver jag ett inlägg utifrån mina erfarenheter. Jag hoppas att det kan hjälpa någon av er!

Mina erfarenheter av att använda amningsnapp

Innan Lillasyster föddes så bestämde jag mig för att läsa på mer om amning. Jag vill också förbereda mig på att amningsnapp skulle komma att behöva användas igen. De saker jag läste när jag fick mitt första barn var att ”alla” fick mjölkstockning på grund av amningsnappen, att barnet fick svårare att äta, att det var jättesvårt att sluta med den om man väl börjat osv, osv.När jag sedan började läsa mer från andra källor så upptäckte jag att det fanns de som använt amningsnapp hela amningsperioden och att det funkat jättebra för dem.

Så denna gång, med Lillasyster, så hade jag stor hjälp av amningsnappen i cirka 6 veckor. Jag började använda den ganska kort efter att vi kom hem från BB för jag fick småsår och var livrädd över att få så ont som jag hade haft med Storebror (vilket var anledningen till att jag slutade amma den gången). Tack vare nappen så kunde jag fortsätta amma och såren fick en chans att läka. Huden kunde samtidigt härdas på ett bra sätt.

Mjölkstockning av amningsnapp?

Ofta så börjar man med amningsnapp för att det gör ont i bröstvårtorna när man ska börja amma. Det som man allra minst vill riskera då är att få ännu mer ont, vilket man ju får vid en mjölkstockning. På många ställen står det att amningsnapp kan bidra till mjölkstockning. Bland annat för att den gör det svårare för barnet att tömma bröstet på mjölk.

Jag läste ju på en hel del om amning för att förbereda mig inför att Lillasyster skulle komma. Som jag har förstått det så är det här med ”tömning” av bröst en missuppfattning. Det produceras mjölk hela tiden, även samtidigt som barnet ammar, så ett bröst blir aldrig helt tömt oavsett om man använder amningsnapp eller inte.

Det som däremot är viktigt när man använder amningsnapp är att man är lika noga med att barnet får rätt grepp. Nappen gör ju att man tappar lite i känsel och det märks inte lika mycket om man ”fuskar” med greppet men för att undvika en mjölkstockning är det jätteviktigt. Googla på amningshjälpen och ”rätt grepp” för att få bra tips om detta.

Jag har haft fyra ordentliga mjölkstockningar. Den första var med amningsnapp men de tre andra var när jag ammade utan. Alla har suttit i samma bröst så det är antagligen några trånga mjölkgångar där som är problemet för mig. Jag kan iallafall inte koppla någon av dem till mitt användande av amningsnappen.

Hur slutar man med amningsnapp?

För det första så måste man inte sluta med amningsnapp. Om man tycker att det fungerar bra så kan man använda den under hela amningsperioden. Dock så är det ju lite extra jobbigt att alltid komma ihåg att ha den med sig, att kunna tvätta den varje gång den används och sterilisera den minst en gång per dygn så det finns ju fördelar med att inte behöva den.

Jag tyckte inte att det var speciellt svårt att vänja sig av med den. Jag använde den som sagt i ungefär sex veckor och sedan kände jag att mina bröst hade läkt och jag var redo att testa utan. Första gångerna så ville inte Lillasyster äta utan nappen. Jag läste lite tips och det första var att om barnet skrek och vägrade så skulle man inte kämpa utan sätta tillbaka nappen och låta barnet äta.

Andra tipset var att det är lättare att ta bort nappen på natten när barnet ofta äter lite halvsovande. Det funkade! Men på dagtid fick jag ha kvar nappen några dagar till. Där fick jag tipset att börja amma med nappen tills mjölkflödet kommit igång och sedan smyga undan den. Detta tips funkade också för mig. Efter ungefär två dagar var den borta och det var skönt att slippa tänka på den varje gång vi skulle ut. Det är ju en del annat som ska kommas ihåg i skötväskan om man säger så…

Tips och trix när man ska använda amningsnapp

Jag tänkte avsluta det här inlägget med lite tips och trix som jag tycker har hjälpt mig. På förpackningen till amningsnappar så står det att de ska kokas innan användning. Det kan ju  tolkas som att de ska kokas varje gång vilket i sin tur är avskräckande i sig med tanke på att man ammar konstant i början. På BB sa de att det räcker att koka nappen/napparna en gång per dygn. Efter varje amning så sköljer man nappen med kallt vatten för det tar bort mjölkproteinet mycket bättre än varmt vatten. Sedan är det bra om de får lufttorka.

Ha flera nappar! Speciellt på natten är detta guld värt för du har fullt upp ändå med amning och blöjbyten. Att lägga till att gå upp och tvätta nappar mitt i natten är inte så lockande. Om du har flera stycken kan du lätt ta en ny napp vid varje amning och spara tvättandet (och kokandet) till morgonen.

Beskrivningen på paketet visar hur man ska vända nappen ut och in för att skapa vakum som drar ut bröstvårtan i amningsnappen. Ajajaj! Speciellt om man har såriga och ömma bröst.  Det här behöver man inte göra. (I alla fall inte för mig och flera jag pratat med). Det räckte att sätta nappen över bröstet och sedan fixade barnets sugande ett vakum som höll fast nappen. Det enda som krävdes var att man fick hålla fast den precis i början men det var så mycket skönare att slippa det där sättet som stod på förpackningen.

Sista tipset är att välja en stor storlek. Nappen är inte tänkt att sitta tight och det är inte heller så skönt om man har sår och den ligger för tätt emot. Jag läste även någonstans att det är bättre för barnets sugförmåga om den är lite större men kommer ej ihåg varför det var så.

Våga testa amningsnapp

Som sagt; amningsnappen är en bra uppfinning och den kan underlätta massor. I mitt fall så tog amningarna lite längre tid när jag använde den men det och att komma ihåg att ha med nappen var också det enda negativa jag upplevde. Om du upplever problem i början med amningen så är det värt att försöka med hjälp av en amningsnapp. Om du vill amma så klart. Vill du inte amma så fungerar ersättning alldeles utmärkt som föda för en bebis. Jag har testat på båda sätten och båda barnen har växt och utvecklats lika bra. Det finns så många krav på oss mammor och mitt råd är att känna efter vad som fungerar för dig.

Hoppas att inlägget kan vara till hjälp och har jag missat något så kommentera eller fråga gärna i kommentarsfältet!

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Fredagen den 13

Skrivet den 13 januari, 2017

Amning eller flaskmatning?

Skrivet den 30 januari, 2016

Mjölkstockning och frossa

Skrivet den 14 juli, 2016

Föregående inläggLugnet
Nästa inläggFredag

1 kommentar

  1. Li Argus Hultgren
    5 år ago

    Hej!
    Tack för en bra text. Stärkte mig i tron om amningsnapp. Det är väl bättre med det än att man ger upp amning pga smärta.
    Men har en undran. När man ammat färdigt ska det då finnas mjölk kvar i amningsnappen eller ska den vara tom?
    Med vänlig hälsning, Li

    Reply

Kommentera