i Graviditet, Mammaliv, Tips

Amningsnapp

Det här är ett inlägg som jag tänkt skriva ett längre tag för jag vet att jag själv hade en hel del funderingar kring amningsnappar när jag skulle börja amma.

Som jag skrivit om tidigare så kunde jag inte amma Storebror så länge utan han har mest fått ersättning. Amningen med Lillasyster funkade däremot från start. Men amningsnapp testade jag båda gångerna och jag önskar att jag hade fått lite mer information om fördelar och nackdelar med amningsnapp. Det var ingenting som de pratade så mycket om på BB och när jag googlade så kom det mest upp diverse skräckhistorier (som det ju tyvärr brukar göra när man googlar…).

Innan Lillasyster föddes så googlade jag istället ”positiva erfarenheter med amningsnapp” och hittade faktiskt en hel del. När jag testade den med Storebror så läste jag mest om hur alla fick mjölkstockning på grund av amningsnappen, att barnet fick svårare att äta, att det var jättesvårt att sluta med den om man väl börjat osv, osv. Men det finns ju faktiskt de som använt amningsnapp hela amningsperioden och det har funkat jättebra för dem.

Så denna gång, med Lillasyster, så hade jag hjälp av amningsnappen i cirka 6 veckor. Jag började använda den ganska kort efter att vi kom hem från BB för jag började få småsår och var livrädd över att få så ont som jag hade haft med K. Tack vare nappen så kunde jag fortsätta amma och såren fick en chans att läka medan huden härdades.

Jag kände i alla fall att jag ville sammanfatta mina erfarenheter av amningsnappen för att det ska finnas något mer positivt för de som googlar och letar information så här kommer lite av mina upplevelser.

Mjölkstockningar?

Oftast så börjar man nog med amningsnapp för att man har ont i bröstvårtorna i början av amningen. Det som man allra minst vill riskera då är ju att få ännu mer ont, vilket man ju får vid en mjölkstockning. På många håll står det att amningsnapp kan bidra till mjölkstockning då den gör det svårare för barnet att tömma bröstet på mjölk.

Jag har ju läst på en hel del om amning för att förbereda mig inför att Lillasyster skulle komma och som jag har förstått det så är det här med ”tömning” av bröst en missuppfattning. Det produceras mjölk hela tiden även samtidigt som barnet ammar så ett bröst blir aldrig helt tömt.

Det som däremot är viktigt när man använder amningsnapp är att man är lika noga med att barnet får rätt grepp. Nappen gör ju att man tappar lite i känsel och det märks inte lika mycket om man ”fuskar” med greppet men för att undvika en mjölkstockning är det jätteviktigt. Googla på amningshjälpen och ”rätt grepp” för tips om detta.

Jag har haft 4 ordentliga mjölkstockningar. Den första var med amningsnapp men de tre andra var utan. Alla har suttit i samma bröst så det är antagligen några trånga mjölkgångar där som spökar. Jag kan iallafall inte koppla någon av dem till användandet av amningsnapp.

Svårt att sluta med amningsnapp?

För det första så måste man inte sluta med amningsnapp. Om man tycker att det funkar bra så kan man använda den under hela amningsperioden. Dock så är det ju lite extra jobbigt att alltid komma ihåg att ha med den, att kunna tvätta den varje gång den används och sterilisera den minst en gång per dygn så det finns ju fördelar med att inte behöva den.

Jag tyckte inte att det var speciellt svårt att vänja av med den. Jag använde den som sagt i ungefär sex veckor och sedan kände jag att mina bröst hade läkt så jag var beredd på att testa utan. Första gångerna så ville inte Lillasyster äta utan. Jag läste lite tips och det första var att om barnet skrek och vägrade så skulle man inte kämpa utan sätta tillbaka nappen och låta barnet äta. Andra tipset var att det är lättar att ta bort nappen på natten när barnet ofta äter lite halvsovande. Det funkade! Men på dagen fick jag ha kvar nappen några dagar. Där fick jag tipset att börja amma med nappen tills mjölkflödet kommit igång och sedan smyga undan den. Detta funkade också för mig. Så efter ungefär två dagar var den borta och det var skönt att slippa tänka på den varje gång vi skulle ut (är ju en del annat som ska kommas ihåg i skötväskan om man säger så).

Tips och trix när man ska använda amningsnapp?

Tänkte avsluta detta inlägg med lite tips och trix som jag tycker har hjälpt. På förpackningen till amningsnappar så står det att de ska kokas innan användning (vilket kan tolkas som att de ska kokas varje gång vilket i sin tur är avskräckande i sig med tanke på att man ammar konstant där i början).På BB sa de att det räcker att koka nappen/napparna en gång per dygn. Sedan efter amning så sköljer man med kallt vatten för det tar bort mjölkproteinet mycket bättre än med varmt vatten.

Ha flera nappar! Speciellt på natten är detta guld värt för du har fullt upp ändå med amning och blöjbyten så att lägga till att gå upp och tvätta nappar mitt i natten är inte så lockande. Om du har flera stycken så kan du lätt ta en ny napp vid varje amning och spara tvättandet (och kokandet) till morgonen.

Beskrivningen på paketet visar hur man ska vända nappen ut och in för att skapa vakum som drar ut bröstvårtan i amningsnappen. Ajajaj och speciellt om man har såriga ömma bröst.  Det här behövdes inte (iallafall inte för mig och flera jag pratat med). Det räckte att sätta nappen över bröstet och sedan fixade barnets sugande att det blev vakum som höll fast nappen. Det enda som krävdes var ju att man fick hålla i den lite precis i början men det var så mycket skönare att slippa det sättet som stod på förpackningen.

Sista tipset är att ta en stor storlek. Nappen är inte tänkt att sitta tight och det är inte heller så skönt om man har sår och den ligger för tight emot. Läste även någonstans att det är bättre för barnets sugförmåga om den är lite större men kommer ej ihåg hur det hängde ihop.

Som sagt; amningsnappen är en bra uppfinning och den kan underlätta massor. I mitt fall så tog amningarna lite längre tid när jag använde den men det och att komma ihåg att ha med nappen var också det enda negativa jag upplevde.

Hoppas att inlägget kan vara till hjälp och har jag missat något så kommentera eller fråga gärna i kommentarsfältet!

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Mjölkstockning och frossa

Skrivet den 14 juli, 2016

Trött dag 

Skrivet den 13 maj, 2016

Onsdag

Skrivet den 6 april, 2016

Föregående inläggLugnet
Nästa inläggFredag

Bli först att kommentera!

Kommentera