i Tips, Vardag

Tips på saker att hitta på med barn i Göteborg i sommar

Det finns massor av saker att hitta på med barn i Göteborg

Jag fick en fråga här på bloggen från Paulina om jag hade några tips på saker att hitta på med barn i Göteborg på sommaren. Eftersom jag varit föräldraledig med både ett och två barn ganska länge i den här staden så har jag ju en hel del tips på små och stora utflykter. Och varför inte då samla ihop alla i ett inlägg?!

Fyll gärna på i kommentarsfältet om jag missat något bra utflyktsmål så hjälps vi åt att göra listan ännu bättre. Tänker att ett sådant här inlägg är perfekt för mig själv att plocka fram de där dagarna när man inte riktigt vet vad man ska hitta på med barnen och man behöver få lite inspiration. Så spara det gärna du också och dela det med andra småbarnsföräldrar.

 

Göteborg med barn när solen skiner

När det är sommar så vill man ju att solen ska skina varje dag så vi börjar med lite tips på bra saker att göra  i Göteborg när man vill vara utomhus. Allt blir ju så mycket enklare när det är varmt och soligt!

Slottsskogen

Slottsskogen måste komma först på min lista! Det är min personliga favorit i Göteborg.  Slottsskogen är en stor park mitt i stan som innehåller så mycket. Det finns stora djurgårdar med älgar, kronhjortar, sälar, pingviner och mycket mer. På sommaren har de även barnens zoo där man kan klappa små getter och titta på höns och kaniner. Det finns även ponnyridning för barn över två år.  (Allt är gratis i Slottsskogen förutom ponnyridningen).

Vill man få ur lite extra spring i benen från barnen så ligger Göteborgs största lekplats inne i Slottsskogen. Den heter Plikta och våra barn älskar den! Under dagtid så finns det möjlighet att grilla korv över eld (det brukar till och med finnas korv och bröd att köpa för en billig peng om man ej har tagit med egen). Kommunen har personal på plats som håller koll på elden och alla leksaker som man kan låna. Det finns också en liten stuga med toalett, skötrum och ett rum med soffor och leksaker. Perfekt om man har ett småsyskon som vill ta en amningspaus. För mer detaljer om tider så finns mer information på hemsidan

saker att hitta på med barn i Göteborg slottsskogen

Haga och Hagaparken

Vill man promenera i en vacker gammaldags stadsmiljö så är gå-gatan i Haga väl värd ett besök. Där finns en mysig blandning av klädaffärer, second hand-butiker och små mysiga leksaksaffärer. Men där finns också väldigt fina caféer och uteserveringar. I slutet av gatan kommer man fram till Hagakyrkan och Hagaparken. Där är en lekplats som är ganska liten men den är omgärdad av ett staket så jag vill ändå rekommendera den. Om man, som jag, har snabba barn så uppskattar man en lekplats som håller barnen på plats. Speciellt om man måste ta hand om småsyskon samtidigt och inte kan ha fullt fokus exakt hela tiden.

Trädgårdsföreningen

Är man mitt inne i centrala Göteborg och känner att barnen har fått nog av att gå i affärer så är Trädgårdsföreningen enkel att gå in i. Det är en vacker park där barnen kan springa runt. Mitt i parken finns en lekplats som brukar vara väldigt välbesökt under sommaren. Det finns caféer och glasskiosker och gräsmattorna som passar perfekt för en picknicks-paus.

Liseberg

Liseberg är kanske överflödigt att ta med på en lista med utflyktsmål i Göteborg. De allra flesta känner till vår fina nöjespark men kanske tänker de flesta att den är för lite äldre barn. Jag kan rekommendera ett besök även med mindre barn för de har ett område som kallas Kanin-landet. Där finns karuseller och åkattraktioner för de minsta men även lekland, skötrum och amningsrum. Dessutom är parken fin att gå runt i med alla vackra blom-planteringar och den fina stämningen. Och de flesta barn blir glada när de träffar på de stora gröna kaninerna som kan bjuda på en kram!

Paddan-båten

Vill man se Göteborg från ett annorlunda perspektiv så är Paddan-båten ett mysigt sätt. På stadens kanaler glider man fram genom staden och får en guidad tur. Man får höra om de vanliga turistmålen men också lite fakta som inte ens alla Göteborgare känner till om sin stad. Man får till och med åka ut en sväng i hamnen och se staden från det hållet.

Skärgårdsbåtarna

Båten över till Hisingen är en kort båttur som fungerar jättebra för mindre barn. Man kan hoppa av på Hisings-sidan och promenera längs med den vackra kajen innan man åker tillbaka in till stan igen.

Vill man ta en lite längre båtutflykt och kanske även kombinera den med lite bad så finns det skärgårdsbåtar. Allt betalas med Västtrafikkortet (samma som på spårvagnarna och bussarna).

Både båten till Hisingen och de båtar som går längre ut i Göteborgs skärgård avgår från Stenpiren.

saker att hitta på med barn i Göteborg skärgårdsbåt

Saker att hitta på med barn i Göteborg – inomhus

Tyvärr kommer det ju en del dagar när man inte vill vara utomhus. Det finns en hel del saker att hitta på med barn i Göteborg även inomhus så här kommer ett gäng med tips.  Jag börjar med de som är gratis/billiga och avslutar med några tips på lite dyrare aktiviteter som kanske passar någon gång ibland.

Stadsmuséet

Stadsmuséet här i Göteborg har jag ju skrivit om många gånger. Det är ett billigt och bra utflyktsmål. Även för vuxna som vill lära sig mer om staden Göteborg! Deras barnavdelning är väldigt fin. Här är ett inlägg från när jag var där och barnen var lite mindre. 

Och nu när de har skaffat dockskåp så vill barnen knappt leka någon annanstans. Det skulle vara på musikutställningen precis utanför barnavdelningen då… Där kan man testa att spela bas, trummor och piano. Hur kul som helst!

Ett besök på stadsmuséet kostar 60 kr/vuxen. Men oftast är det bäst att köpa ett årskort för 100 kr. Då ingår besök på flera muséer i staden; Sjöfartsmuséet, Konstmuséet och Röhsska muséet i ett helt år.

saker att hitta på med barn i Göteborg stadsmuseet

Världskulturmuséet

Det här är ett ställe som jag vet att inte ens många göteborgare känner till. Lite som ett lekland blandat med en museiutställning om jag ska försöka förklara avdelningen ”Tillsammans”. Där kan barn (och vuxna) klättra omkring och utforska spännande miljöer och titta på saker från hela världen. Små barn ser det nog mest som lek medan större barn kan lära sig saker om känslor, musik, olika länder med mera.

Så här såg det ut första gången vi besökte utsällningen.

Vi har varit där fler gånger men nu med två rörliga barn är det ganska tufft att vara där ensam eftersom det är ett stort rum där man inte kan överblicka allt. Man får inte ha med vagn så bärsele/sjal är att rekommendera om man har mindre barn med sig.

Palmhuset

Palmhuset är ett jättestort växthus som ligger mitt i Trädgårdsföreningen. Här är ett inlägg från när vi besökte Palmhuset på vintern. Men det fungerar ju minst lika bra en dag mitt i sommaren. Gratis och öppet varje dag!

I närheten finns ett gulligt litet café och ett stenkast bort ligger Alfons-Åberg-huset som jag tipsar om lite längre ner i det här inlägget.

saker att hitta på med barn i Göteborg palmhuset

Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket låter kanske inte som ett jättekul utflyktsmål men jag måste faktiskt rekommendera Göteborgs stadsbibliotek och deras barnavdelning. De har gjort det så fint med något för alla mindre barn. Från krypvänliga golv för bebisar till välfyllda pysselhörnor för de lite större barnen. Det finns också utklädningshörnor och ett mysigt sagorum. Skötrum och amningsrum finns så klart också. Här är ett inlägg från ett av våra många besök där.

Om man tar hissen upp en våning kommer man till ett café som har ett stort utbud av ekologiskt fika. Vi brukar alltid välja pannkakor som serveras med grädde och supergod ekologisk sylt

Universeum

Här var Storebror jätteliten och vi besökte Universeum. 

Universeum är en plats där kunskapen leks fram. Här kan man titta närmare på djur och natur men också testa spännande experiment. Det finns en regnskogsdel som man kan gå igenom och en akvariehall där man ser hajar på nära håll. Universeum tar en tid att gå igenom så räkna med en halvdag i alla fall för besöket.

Alfons Åberg-huset

Alfons Åbergs kulturhus är ett stort hus med plats för lek i en jättefin värld uppbyggd utifrån de klassiska böckerna. Några gånger om dagen så kan man också se teatrar. Mina barn älskar det här stället och vill gärna gå dit men det kostar en del med inträde och mat så det är en utflykt vi sparar för speciella tillfällen. När man väl är på plats så kan man spendera många timmar i huset!

 

 

 

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv med fokus på mammalivet. Jag bor tillsammans med min man, T, i centrala Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Första gå-skorna

Första gå-skorna

Skrivet den 9 april, 2017

sommarlov i göteborg

Sommarlov i Göteborg

Skrivet den 23 augusti, 2018

Bilder och namn på barnen

Skrivet den 6 januari, 2017

Föregående inläggPalettblad och andra sticklingar
Nästa inläggMidsommar i Göteborg

1 kommentar

  1. Paulina Gunnardo
    6 år ago

    Oj, så många bra tips! Det blev ett besök på Alfons Åbergs kulturhus och ett besök på Universeum. Jättebra och kul båda två. Nästa gång ska vi helt klart besöka Slottsskogen! Och en massa museum 🙂 Tack för tipsen! 🙂

    Reply

Kommentera