i Graviditet

Gravid vecka 39

  
Ny vecka igen! Tiden rusar på och även om jag inte jobbar nu längre så går dagarna väldigt snabbt och jag har fullt upp med allt som behövs fixas (och sådant som jag vill fixa). Det mesta ”nödvändiga” är nog ändå klart.
Syskonvagn är köpt, babyskyddet till bilen är tvättat och hopsatt, babynest köptes för längesedan, de minsta storlekarna av baby-kläder är tvättate och inlagda i den hopbyggda byrån. Har även köpt hem lite bra-och-ha-saker till Mini som kanske kan komma till användning; nappar, nappflaska och två paket ersättning. Sedan handlade jag ju saker till amning tidigare (amningsinlägg, krämer, amningsnapp m.m.). Har även några paket blöjor redo. Det enda som saknas nu är spjälsäng men det planerar vi att köpa en begagnad på Blocket så det får jag väl ta tag i en dag denna veckan. (Madrass, spjälskydd, madrassskydd och lakan är handlat på IKEA). Så det mesta är som sagt klart. Sedan är det som sagt det jag skulle vilja ha fixat; lite mer städning, kanske förbereda lite mat till frysen, fixa med fotoalbum från K:s första år (tror jag kommit halvvägs…). Men det är sådant som får göras om tiden räcker till och är ju inte livsnödvändigt 😉

Denna vecka så är i alla fall Mini ungefär 50 cm lång och väger 3,2- 3,37 kg under veckan. Det finns ca en liter fostervatten som nybildas hela tiden. Rörelserna i magen kan kännas lite mindre då det är trångt men det är viktigt att känna rörelser varje dag.

För mamman så är det tungt nu och det är inte ovanligt att ha kraftiga förvärkar. Det är inte säkert att man går upp mer i vikt nu och en del går till och med ner i vikt sista tiden. Det är vanligt att sömnen blir störd så det är viktigt att försöka vila så mycket som det går.

För min del så känner jag fortfarande väldigt mycket och kraftiga rörelser från magen. Revbenen är en ständig favorit att sparka på. Jag tror även att jag har börjat känna av de första förvärkarna. I går hade T sin enda lediga dag i veckan och när han hade vaknat på morgonen var jag tvungen att gå och lägga mig. Var trött och hade molvärk i både mage och rygg. Han tog med sig K ut så jag fick sova några timmar. Sedan gick vi en runda på stan då jag fick något blodtrycksfall och blev yr men det gick över efter att jag suttit och vilat lite. I natt vaknade jag av ont i magen och det var nog förvärkar jag kände av.

Foglossningen känner jag nästan inte alls och barnmorskan sa på senaste besöket att det är vanligt att den blir bättre när barnet har fixerat sig i bäckenet för då ”hålls det på plats”. Verkar stämma. En annan sak som jag sluppit (peppar,peppar…) denna graviditet är kramper i benen på natten. Förra gången vaknade jag ett antal nätter med kramp i vaderna så att jag fick ställa mig upp så det är jag glad för att inte ha haft denna gång.

Så förutom ont i magen mår jag bra. Tröttheten finns där så klart men med tanke på att jag går upp några gånger per natt (byta blöja på K och kissa) och sedan är i gång större delen av dagarna så är ju inte det så konstigt. Märker att hjärnan inte riktigt är med (kanske är tröttheten men kan ju också vara graviditeten och hormonerna). Det går långsamt att tänka och jag är mer glömsk och förvirrad än vanligt.

Med K gick jag upp ca 15 kg under graviditeten. Denna gång hade jag gått upp 14 kg på senaste barnmorskebesöket. Hade hoppats gå upp lite mer då jag gick ner lite väl mycket efter att K hade fötts men jag äter det jag vill och när jag är hungrig så det är ju inte så mycket att göra åt.

Share Tweet Pin It

JennyJenny

Välkommen till min blogg! Här får du följa mig i mitt vardagsliv som just nu har stort fokus på mammalivet. Jag är just nu föräldraledig då jag är en ganska nybliven tvåbarnsmamma. Jag bor tillsammans med min man, T, i Göteborg och vi har sonen K som föddes i juni 2014 och dottern J som är född i maj 2016. Kommentera gärna mina inlägg för jag tycker det är så kul att se vilka ni är som är här och läser och ställ mer än gärna frågor om det är något du undrar över!

Liknande inlägg

Gravid vecka 35

Skrivet den 2 april, 2016

Mjölkstockning och frossa

Skrivet den 14 juli, 2016

Gravid vecka 30 

Skrivet den 27 februari, 2016

Föregående inläggBarnmorskebesök vecka 38
Nästa inläggMåndag

Bli först att kommentera!

Kommentera